zondag 21 augustus 2016

Sam Phillips en zijn legendarische Sun studio


Ik ben al een tijdje bezig in een boek over Sam Phillips, de oprichter van de legendarische Sun opnamestudio in Memphis, USA. Het is een dikke pil, geschreven door Peter Guralnick, bekend van zijn boeken over blues, soul en country en zijn geprezen biografie van Elvis Presley.

Guralnick noemt het boek 'Sam Phillips, the man who invented Rock 'n' Roll' en dat is niet overdreven. Als je de muziek opzoekt, die in het boek besproken wordt, dan hoor je die nieuwe stijl ontstaan. Hij krijgt ook alle ingrediënten in zijn studio: rauwe, zwarte blues en arme blanke countryjongens.

Phillips begon zijn loopbaan als medewerker bij een lokaal radiostation. Hij werkte er als geluidstechnicus en diskjockey en bleef dat ook doen, nadat hij zijn eigen opnamestudio geopend had. Met zijn Memphis Recording Service nam hij alles op dat zich aandiende. Toespraken bij bruiloften en begrafenissen, schoolconcerten en jong talent.

Hij had een idealistisch idee, hij vond dat er vooral onder de zwarte bevolking veel talent was dat nauwelijks de kans kreeg om tot ontwikkeling te komen. Om het hoofd boven water te houden maakte hij werkdagen van 20 uur en hoewel hij muzikanten voor zijn microfoon kreeg die later zeer succesvol zouden worden, zoals Ike Turner, B.B.King en Howlin' Wolf, was het financieel nauwelijks vol te houden.

Als hij uiteindelijk succes krijgt met zijn eigen platenlabel, Sun Records, en zijn eerste grote hits scoort met Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins en Jerry Lee Lewis, gun je hem dat echt. Met vallen en opstaan bouwt Phillips, met eenvoudige middelen, een heel aardig imperium op. Naast zijn studio en platenmaatschappij begint hij ook een succesvol radiostation met alleen maar vrouwelijke diskjockey's.

Dat niet alles wat Phillips aanraakte in goud veranderde blijkt als hij opnames maakt van Roy Orbison. Hij ziet in de wat vreemd uitziende zanger een rock-a-billy talent, maar als Roy zegt ballades op te willen nemen vindt Phillips dat niets. Dat dat een vergissing is zal in later jaren blijken, als Roy wereldhits opneemt bij andere maatschappijen.

Ik ben nog maar halverwege het boek en heb nog 40 jaar van het leven van Sam Phillips te gaan. Ik lees niet snel en wil bovendien zoveel mogelijk van de muziek horen en opzoeken op YouTube. Maar wie wil weten hoe het afloopt met Sam Phillips en zijn Sun Studio kan terecht op Wikipedia bij: Sam Phillips en SunRecordsDe Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Willie Nelson is niet langs geweest?

Jan de Stripman zei

Willie niet. Tenminste niet in de beginjaren...

Annette Lemaire zei

Interessant Jan!

martin zei

Je leest een muziekbibliotheek bijelkaar. Vind ik wel leuk om te zien.