zondag 7 augustus 2016

De paardenbijter is er weer


Geen zorgen, ik ga het niet over dierenmis-handeling hebben. Het gaat over insecten, die geen paard kwaad doen, ondanks de naam.

Veel mensen zullen het misschien prettig vinden, maar ik maak me er zorgen over als ik in de zomer weinig insecten zie. Het komt voor dat ik langs een veldje met bloemen kom, of een fleurige wegberm, en dan niet één hommel, bij, of zweefvlieg zie.

Het is in zekere zin een troost als er af en toe een mug door onze slaapkamer zoemt. We hebben horrengaas voor ramen en deuren, dus als er ééntje binnen zit, dan zitten er veel meer buiten. En dat is mooi want dan hebben de vogels een vleermuizen iets te eten.

Ik kijk ook elk jaar reikhalzend uit naar de komst van de paardenbijters. Dat zijn libellen die, als het droog en zonnig weer is, langs de bomen van het park en rond ons huis vliegen. Het was de laatste maanden vaker koel en nat, dus was er geen paardenbijter te zien. Maar de afgelopen dagen zien we ze weer regelmatig.

En ook die paardenbijters zijn insecteneters. Ze danken hun naam aan de gewoonte om rond het vee in de wei te vliegen, op zoek naar vliegen en muggen. Plaatsen waar veel insecten zitten, daar kom je in de zomer ook paardenbijters tegen. Dus als er een stuk of 5 rond het huis vliegen is dat een goed teken.

Ik ben niet de enige die zich zorgen maakt over het afnemende aantal insecten. Op het internet vind je er meerdere alarmerende berichten over. Uit verschillende studies blijkt dat de aantallen in de afgelopen decennia flink teruggelopen zijn. Niet alleen van de honingbij, waar je vaker over hoort, maar van alle insecten.

Dat is kwalijk omdat veel planten en dieren van insecten afhankelijk zijn en wij mensen weer die planten en dieren consumeren. De manier waarop de landbouw op dit moment tekeer gaat, met kunstmest en pesticiden, zou ons in de toekomst wel eens de das om kunnen doen.

Maar het is nog niet te laat om het tij te keren. Nu zijn de paardenbijters er nog...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men2 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De paardenbijter mag blijven!

martin zei

Maak me ook al zorgen op Zandkastelen.