zondag 14 augustus 2016

De nieuwste elektronische enkelband


Volgens een vriend is een smartphone net een elektronische enkelband. Verschillende instanties kunnen door dat ding precies zien waar je uithangt, met wie je communiceert en wat je op internet uitspookt. Er zijn niet veel mensen die zich daaraan storen, ze willen allemaal het nieuwste model.

Ik heb geen smartphone, wel een oud mobieltje waar ik vrijwel nooit mee bel en al helemaal nooit het internet mee op ga. Maar mijn laptop draait op Windows 10 en dat schijnt zich ook nogal nieuwsgierig te gedragen.

Ik maak me daar niet al te druk om, maar het viel me laatst wel op dat, wanneer inloggen in je Windows-account niet automatisch lukt, het systeem niet opstarten wil. Dan moet je opnieuw opstarten, of handmatig inloggen.

Het schijnt dat je de privacy-instellingen aan kunt passen, maar dat zou nogal een gedoe zijn. Op internet zag ik bovendien geklaag dat, na elke grote update, alle instellingen weer opnieuw aangepast moeten worden. Windows zet alles weer terug in de stand die zij het leukst vinden.

Afgezien van de privacy-instellingen is Windows 10, op andere punten, ook geen grote verbetering ten opzichte van oudere besturingssystemen. Ik heb in het afgelopen jaar al probleempjes gehad met het geluid van mijn laptop, met de internetverbinding en met mijn virusscanner. En hij is daarbij al een paar keer ouderwets vastgelopen.

Windows 10 ziet er bovendien rommelig uit. De website computeridee.nl telde in de nieuwste 'jubileum' update 6 verschillende menustijlen. Dat maakt de navigatie onoverzichtelijk. Soms word je op een dwaalspoor gebracht. De knop voor 'instellingen' leidt, bijvoorbeeld, niet naar alle instellingen, voor veel onderdelen moet je op zoek naar het oude configuratiescherm.

Tel daarbij op een startmenu dat, als het zich opent, je halve beeldscherm vult, overbodige applicaties als Windows Store en een teveel aan 'handige' toeters en bellen. Het is dus geen simpel systeem dat eenvoudig doet wat nodig is, zichzelf op orde houdt en niet opdringerig of overmatig nieuwsgierig is.

Het enige echte voordeel van de nieuwste Windowsversie is dat het systeem redelijk snel opstart. Een paar minuten tijdwinst op een dag, of dat het nou waard is …?
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb een smartphone, maar doe er niet veel mee. Zeker niet digitaal. Ik heb geen problemen met Windows 10. Werkt al een jaar naar behoren.

Annette Lemaire zei

Dank voor de uitleg Jan!

martin zei

Ik word wel iedere dag prettig aangesproken met mijn voornaam. Dat is ook wat waard. Al is soms alles kwijt bij het opstarten. de computer gaat niet meer automatisch uit om 01.00 uur zoals opgedragen. De extra's in het startmenu heb ik al weggeklikt. Je blijft bezig met Billie, Mark en Co. en wordt ongemerkt steeds meer en beter begrepen consument.

Jan de Stripman zei

@Zelfstandig Journalist - Dan heb jij er meer geluk mee dan ik. Ik zie, wat storingen betreft geen verschil met Vista of Windows 7...

@annette - Graag gedaan...;o)

@martin - Dat toegesproken worden heb ik nog niet meegemaakt en hoeft voor mij ook niet zo. Hoort bij de overbodige franje...