zondag 28 augustus 2016

Het hitteprotocol en de doorzichtige rat


Het was nog maar nauwelijks één dag warm weer of in het nieuws zei men dat het hitteprotocol was ingegaan. Wat was dat nu weer ? Het bleek te gaan over het vervoeren van dieren, met name varkens en koeien. Die kunnen bij warm weer oververhit raken, bij lange ritten in volle veewagens. Ernstiger dan ik aanvankelijk dacht, dus.

Er was ook een Nationaal Hitteplan voor ouderen en andere kwetsbare mensen. Ook serieus, maar toen ik daarna het bericht zag, over wetenschappers die er in geslaagd waren om een dode rat doorzichtig te maken, wist ik het toch zeker: komkommertijd !

De doorkijkrat is een uitvinding van de Duitse celbioloog Ali Ertürk, werkzaam aan de universiteit van München. Zijn vinding maakt het mogelijk om de binnenkant van het dier beter te bestuderen.

Een ander wetenschappelijk bericht ging over een nieuwe manier om genetisch gemanipuleerde eigenschappen te verspreiden. Met 'gene drives' zou het in de toekomst mogelijk zijn om ziektes als malaria en knokkelkoorts uit te roeien. Mooi, maar het zou ook kunnen dat er per ongeluk hele diersoorten van de aardbodem verdwijnen. Nieuws met een keerzijde dus.

Minder reserves hoeven we te hebben bij het besluit van president Obama om bij Hawaii het grootste zeereservaat ter wereld in te stellen. De naam zullen we misschien wat minder makkelijk onthouden, 'Papahanaumokuakea Marine National Monument', maar dat mag de pret niet drukken.

'Het gebied omvat tien eilanden en atollen van de Hawaii-archipel en huisvest diverse zeedieren, waaronder zeldzame zeeschilpadden en de met uitsterven bedreigde Hawaiiaanse monniksrob,' schrijft de Volkskrant. Heel mooi ! Nu maar hopen dat de volgende president geen streep door de plannen haalt.

Dat ondertussen, in Naturalis, de tirannosaurus Trix aangekomen is hoef ik vast niet meer te vertellen. Wie er meer over wil weten kan terecht op deze website: t-rex.naturalis.nl

Zie verder:

4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

En een zeer groot koraalrif daar bij Hawaï.

Annette Lemaire zei

Heb er niets aan toe te voegen
alleen een duimpje (y)

martin zei

En in Spanje trapte men zaterdag op wandeltempo de laatste kilometers naar boven. De sportzomer is voorbij, maar de sport gaat door.

Dat het in Oost-Azië moeizaam botert tussen de drie voornaamste landen waarvan de presidenten elkaar deze week zagen en geen eindverklaring wisten op te stellen, voeg ik maar niet toe.

Jan de Stripman zei

Dank voor de toevoegingen en het duimpje...;o)