zondag 24 juli 2016

Het wil nog geen komkommertijd worden


Onderhand wordt het toch wel eens tijd, maar echt komkommertijd is het nog steeds niet. Elke week weer nieuwe aanslagen, de toestand in Turkije, het vooruitzicht dat Donald Trump misschien de volgende president van de VS wordt... Genoeg om te voorkomen dat we in zachte zomersluimer wegzinken.

Je vraagt je af waarom komkommertijd zo genoemd wordt. Over komkommers hebben we het niet. Traditioneel wordt de zomertijd eerder gekenmerkt door nieuwsberichten over dieren. Een ontsnapte gifslang, waarnemingen van gevaarlijke roofdieren op de Veluwe, dat soort dingen.

Een paar van zulke meldingen zijn er toch al wel voorbijgekomen. Zo kregen we een paar keer te horen dat de bever, die sinds enige tijd weer terug is onze natuur, een plaag dreigt te worden.

Nou is de bever een groot dier, dat bomen om knaagt en dammen bouwt en zo een behoorlijke invloed op zijn leefomgeving heeft. Volgens deskundigen is dat alleen maar positief, maar voor andere mensen is een dier waarvan je zulke dingen merkt al snel een plaag. Ik denk dat we er gewoon een beetje aan moeten wennen.

Ander dierennieuws ging over muggen en teken. Die brengen gevaarlijke ziektes over, dat moet niet onderschat worden. Een tekenbeet kan zeer ernstige klachten veroorzaken en als er niet snel en adequaat ingegrepen wordt kan het zelfs fataal aflopen.

Wat de muggen betreft werden we gewaarschuwd voor nieuwe soorten, die onbedoeld met goederen mee ingevoerd worden. Bijvoorbeeld de tijgermug die tropische aandoeningen kan verspreiden die je vroeger alleen in verre landen op kon lopen. Hij reist mee met kamerplanten en tweede hands autobanden.

Deskundigen riepen de overheid op om maatregelen te nemen, maar of dat gaat gebeuren is maar de vraag. Deze diertjes verdienen meer aandacht dan alleen maar in komkommertijd.


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman zelf. Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

In de zomer zullen hoe dan ook de meeste komkommers worden gegeten :-).

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Goed onderwerp voor een nieuwsbericht...;o)

Annette Lemaire zei

De meest gevaarlijke teek is en blijft de mens.:(