zondag 10 juli 2016

Brood en spelen


'"Panem et circenses" of "brood en spelen" is een uitdrukking die slaat op de praktijk om de gunst van het volk te winnen door oppervlakkige behoeften van het volk te lenigen, namelijk eten en vermaak,' schrijft Wikipedia.

Voor het brood moeten we gewoon naar de bakker, of de supermarkt, maar de spelen worden ons de laatste dagen in ruime mate aangeboden. Het tennis van Wimbledon, het Europees Kampioenschap voetbal en atletiek, de Tour de France en de Formule 1... Het is een dagtaak om het allemaal bij te houden.

Dat hoeft natuurlijk niet, de autoracers ga ik, bijvoorbeeld, niet volgen, ook al heeft onze jonge landgenoot Max Verstappen zich als derde geplaatst. En verder zullen er keuzes moeten worden gemaakt. Tennis en wielrennen vinden op hetzelfde moment plaats en de atletiekfinales beginnen al vroeg, dan is de laatste bal misschien nog niet geslagen.

Het is wat veel misschien en dan komen de Olympische Spelen er ook nog aan. En het is allemaal commercieel en vol doping en bedrog. En men zegt dat dat allemaal komt door het grote geld.

Maar de sport waar het minste geld verdiend wordt, de atletiek, heeft de grootste dopingproblemen. Door onregelmatigheden mogen er bij het EK zelfs geen Russische atleten meedoen.

In de sport waar het meest verdiend wordt, het voetbal, deden de Russen wel mee. Ze bakten er niet veel van, maar aan geld of doping zal dat niet gelegen hebben.

Eén van de grootverdieners van het voetbal, Lionel Messi, die net terug komt van het Amerikaanse kampioenschap, is afgelopen week veroordeeld voor belastingfraude. Op internet zie ik bedragen van 36 tot 65 miljoen euro, als jaarinkomen, maar toch was het klaarblijkelijk nog niet genoeg. Iemand in zijn entourage vond het nodig om een deel van die inkomsten te verzwijgen.

En dan heeft het elftal van Messi ook nog de finale verloren. Persoonlijk denk ik dat die verloren wedstrijd hem meer dwars zal zitten dan de 21 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en de 1,5 miljoen euro boete, die hem zijn opgelegd. De wereld zit raar in elkaar.

Het is trouwens aardig om te zien dat onze vaderlandse sporters het zo goed doen bij het atletieken. Voor een deel hebben we dat te danken aan atleten die naar ons land gevlucht zijn. Een ruimhartig vreemdelingenbeleid levert medailles op !

Zo zie je dat al dat oppervlakkige vertier nog best leerzame kanten heeft.De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman zelf. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

EK voetbal heb ik vrij intensief gevolgd, alhoewel ik zeker met de poulefase en de achtste finales lang niet alles heb gezien. Wimbledon en atletiek had ik graag willen volgen, maar ja: geen tijd. Wat Tour de France betreft kan ik met trots melden dat ik die gewoontegetrouw compleet negeer :-).

martin zei

En dan proberebn ze de tour vlak te houden tot na het WK en dan gaat die verrekte Vroom er bergaf toch vandoor alsof hij de duvel op de hielen heeft. Sportmarketing valt ook wel eens in duigen.

Annette Lemaire zei

Hier staat het fietsen aan. Het landschap is zo mooi. Met een knapperig bolletje erbij. Heerlijk die oppervlakkigheid (hoewel ik het niet zo noem) :~)