zondag 1 mei 2016

Een nieuwe lente op de snookertafel ?


'Snooker is een biljartspel voor twee spelers of twee ploegen waarbij 21 gekleurde ballen met de witte speelbal weggespeeld moeten worden. De eenentwintig ballen zijn vijftien rode ballen en zes ballen met elk een andere kleur: geel, groen, bruin, blauw, roze en zwart. Het is enigszins vergelijkbaar met pool. De belangrijkste verschillen tussen pool en snooker zijn de afmetingen; een snookertafel is in de regel aanzienlijk groter dan een pooltafel; de ballen zijn kleiner en lichter...', schrijft Wikipedia.

Vandaag en morgen wordt de finale van het wereldkampioenschap gespeeld, in Sheffield, Engeland. Snooker is altijd een spel geweest dat gedomineerd werd door Britse spelers. Er heeft wel eens een Canadees gewonnen, Clif Thorburn, en ook eens een Australiër, Neil Robertson, maar zelfs die kwamen uit voormalige Britse koloniën.

Toch is de kans groot dat er dit jaar geen Brit gaat winnen. Afgaande op de halve finales heeft Ding Junhui, uit China, deze keer de beste kansen. Het is een gek kampioenschap geweest, dat wellicht dus een uitzonderlijke winnaar krijgt.

Normaal gesproken zou je verwachten dat één van de beste spelers van de wereldranglijst de beker uitgereikt krijgt, na het grootste en langste toernooi van het jaar. Maar veel topspelers verloren in de eerste ronden. Ding stond bij aanvang van de strijd niet eens bij de eerste 16 van de lijst. Daardoor heeft hij twee kwalificatieronden moeten spelen om aan het WK mee te mogen doen.

Toch komt Ding Junhui niet zomaar uit de lucht gevallen. Hij was 16 jaar toen hij professional werd en won twee jaar later, in 2005, al twee kleinere toernooien. Voor zijn 20ste had hij zijn derde trofee al binnen en in het seizoen 2013/2014 won hij 5 toernooien. Een prestatie die alleen geëvenaard is door meervoudig wereldkampioen Stephen Hendry.

Ding heeft ook al eens bovenaan de wereldranglijst gestaan en al langere tijd voorspelden de kenners dat hij het wereldkampioenschap ooit zou gaan winnen. Dat hij dit seizoen wat weggezakt was op de ranglijst is dus eerder uitzonderlijk en misschien was dat wel een extra motivatie voor hem, bij het begin van het toernooi.

Tot laat gisterenavond was de kans aanwezig dat het een helemaal Aziatische finale zou worden. Marco Fu, uit Hong Kong, ging lange tijd gelijk op met de nummer één van de ranglijst, Marc Selby. Maar uiteindelijk won de Engelsman met 17 – 15.

Het zou dus toch weer een Brit kunnen worden die met de eer gaat strijken, maar Selby speelde tot nu toe niet echt overtuigend. De man in vorm lijkt Ding Junhui te zijn. Maandagavond zullen we het weten...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3  en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

4 opmerkingen:

martin zei

Jan en dat laatste frame was wel heel erg kiele-kiele; het zou bijna 16-16 zijn geworden. Wat een strijd. Ik heb tot het einde gekeken.

Jan de Stripman zei

@martin - Ja, dan won Ding zijn halve finale wel wat makkelijker. Maar dat zegt natuurlijk helemaal niets. De ballen zijn rond, het kan alle kanten op...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Heb er totaal geen verstand van, dus geloof je op je woord.

martin zei

Nachtwerk gisteren. Ik heb het laatste frame van de eerste dag niet eens meer gezien. Deng verloor hem, las ik net. 10-7