zondag 17 januari 2016

De Balkonvogeltelling van 2016


Jawel, het is weer zover ! Het evenement waar de vogelliefhebbers al maanden naar uitkijken: de Nationale Tuinvogeltelling. En jawel: mensen met een balkon mogen ook meedoen !

Trouwe volgers weten dat ik al jaren mee tel en oplettende lezers zullen opgemerkt hebben dat ik het afgelopen jaar zelfs doorlopend aan het tellen ben geweest. Naast de éénmalige Tuinvogeltelling is er sinds enige tijd ook de Jaarrond Tuintelling.

Bij die laatste turf je, per week, wat er in je tuin of op je balkon te zien is. Voor velen waarschijnlijk een brug te ver, maar voor de traditionele Tuinvogeltelling hoeven we maar een half uurtje aan de slag. Dat is voor iedereen te doen.

Vorig jaar telde ik in een half uur maar liefst 10 vogels, een record ! De voorgaande jaren moest ik het met minder doen. Voor dit jaar durf ik nog geen voorspelling te doen. Het weer is redelijk winters, er hangt en staat een variatie aan vogelvoer op mijn balkon, dus het zou best een mee kunnen vallen.

Het aardige van de Jaarrond Tuintelling is dat ik nu kan zien dat ik, in de afgelopen drie maanden, 22 verschillende vogelsoorten gezien heb, op of nabij mijn balkon. Voor mij de opvallendste waren een kuifmees en een zwarte mees. Die had ik in voorgaande jaren elk maar één keer waargenomen.

In de afgelopen weken heb ik toch alweer 12 verschillende soorten genoteerd. Er zijn door de jaren heen wel veranderingen. Sommige vogels, de koolmezen, pimpelmezen, merels, houtduiven en kauwtjes zie ik al zolang als ik op Soestdijk woon (ook alweer ruim 20 jaar).

Maar kokmeeuwen, bijvoorbeeld, waarvan er in vroeger jaren altijd wel een groepje boven de wijk rondzweefde, zijn er nu amper meer. Ook heb ik al in geen tijden een glanskop of een staartmees op mijn balkon gezien. Die twee kleinere vogelsoorten zie ik nog wel eens als ik door het park aan de overkant rijdt.

Wel regelmatige bezoekers zijn typische bosvogels als de boomklever en de grote bonte specht. Jongens wat was ik opgetogen toen er een paar jaar terug voor het eerst een specht op mijn balkon kwam. Nu komen ze het hele jaar door. Vermoedelijk geven ze het door van ouders op hun kinderen, want de specht die laatste tijd komt is zo relaxt, die weet niet beter of er zit of staat iemand achter het raam naar hem te kijken.

Maar goed, genoeg prietpraat, aan de slag !

Voor wie mee wil tellen, op tuinvogeltelling.nl staat alle uitleg en kun je de resultaten invoeren.

Ps: Mijn telling voor dit jaar:
start 8.15

Merel 1
Pimpelmees 1
Koolmees 2
Vink 1
Boomklever 1
Roodborst 1De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige  verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je hebt een naam bij de vogels opgebouwd Jan!

martin zei

Goede 'vangst' toegewenst!!!!!

Jan de Stripman zei

Ja, het was weer druk in vogelrestaurant Soestdijk, vanochtend...;o)