zondag 10 januari 2016

De 95 jarige Piet Kreukelbeen


Zoals jullie weten ben ik een actief gebruiker van Facebook, maar niet iedereen uit mijn kennissenkring is daar een voorstander van. Niet dat ze het erg vinden dat ik een account heb, maar zelf zouden ze nog niet dood op Facebook gevonden willen worden.

Nou ga ik er ook wel op mijn eigen manier mee om. Ik heb geen foto van mezelf geplaatst, ik vermeld zo min mogelijk persoonlijke informatie en heb het vrijwel nooit over mijn vrienden of familie. Tot voor kort stond zelfs mijn echte naam niet op Facebook.

Niet dat mijn naam nou zo geheim was, als je even verder zocht kwam je hem wel tegen, op mijn blog of bij andere sociale media. Maar het blijkt dat je heel goed actief en 'succesvol' kunt Facebooken en toch redelijk anoniem kunt blijven.

Officieel mag dat allemaal niet. Facebook staat geen valse namen toe, maar hoewel Jan de Stripman toch behoorlijk doorzichtig is duurde het ruim vijf jaar voordat ik een aanmaning kreeg om mijn naam aan te passen. Sindsdien heet ik 'Jan de Stripman van Vlierden'. Dat had net zo goed 'Piet Kreukelbeen' kunnen zijn, wie weet hoe lang het geduurd had voor daar weer bezwaar tegen gemaakt zou worden.

De overige persoonlijke gegevens, waar Facebook om vraagt, kun je naar waarheid invullen, natuurlijk, maar je kunt ook je fantasie de vrije loop laten. Een profielfoto hoeft niet je eigen hoofd weer te geven. Ik doe het al meer dan 10 jaar met een getekend portretje, overal op internet. Ik ken mensen die een landschapje, een stuk fruit, een zonsondergang, of een stripfiguurtje gebruiken.

Ik heb Faceboekers voorbij zien komen die een paar keer per jaar de datum van hun verjaardag veranderden. Tegen mijn eigen geboortedatum, 1 februari 1920, is nooit bezwaar gemaakt, al heb ik hem laatst wel een beetje bijgesteld, om te voorkomen dat ik over een paar jaar gehuldigd zou worden als 100-jarige. Zet alleen op Facebook wat je kwijt wilt en wat je liever geheim houdt, dat hou voor jezelf.

En geloof me, ook ik hou contact met vrienden en kennissen via Facebook. Maar alleen over koetjes en kalfjes. Als ik echt belangrijke dingen mee te delen heb dan zijn daar andere middelen voor.

Je kunt natuurlijk ook allerlei ingewikkelde dingen doen met de privacy-instellingen – wie daarin geïnteresseerd is leze dit artikel. 

Voor mij is dit allemaal niet al te serieus, natuurlijk. Maar het achternamenbeleid van Facebook is sommige groeperingen een echt probleem. De website eist de werkelijke namen omdat dat gunstiger is voor de advertentieverkoop. Toen bekend werd dat miljoenen accounts nepnamen gebruikten kelderde de waarde van het Facebook-aandeel.

Sindsdien wordt er actiever opgetreden tegen 'valse' namen, tot verdriet van bijvoorbeeld Amerikanen van Indiaanse afkomst. Volgens dit Wikipedia artikel  werden de accounts van Robin Kills The Enemy, Shane Creeping Bear en Lance Brown Eyes, leden van de Sioux-, Kiowa- en Oglala-stam, zonder verdere uitleg geblokkeerd.

Een Australiër van Vietnamese afkomst kreeg ook problemen, ondanks een foto van zijn paspoort ten bewijze dat hij echt zo heette, omdat hij met de naam Phuc Dat Bich een account wilde openen.

Er zijn ook mensen die een pseudoniem hanteren omdat ze anders in hun werkelijke leven in de problemen zouden kunnen komen. Je kunt daarbij denken aan homo's, lesbiennes, transseksuelen en travestieten.
Allemaal reden genoeg om wel een Faceboek account te nemen en de tolerantie van de website een beetje op de proef te stellen.


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige  verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik zal je verjaardag proberen te onthouden Piet!

Annette Lemaire zei

Ach laten we maar niet zo moeilijk doen.
Openheid, eerlijkheid, humor daar kan toch niks tegen op.
Over een aantal jaren zijn we allemaal 'dust in the wind' :)

Annette Lemaire zei

Het is gelukt John!

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat zou je kunnen doen, maar misschien verander ik hem wel weer...;o)

@annette - Zo is het...;o)