zondag 5 juli 2015

Kunnen de Griekse kinderen er iets aan doen ?


Ik ben altijd wel een voorstander geweest van Europa. Naar mijn idee heeft de Europese samenwerking er mede voor gezorgd dat we hier al meer dan een halve eeuw in vrede en voorspoed leven. Bovendien vind ik het idee wel prettig dat er een instantie is waar je aan kunt kloppen, als je in conflict met de landelijke overheid raakt.

Maar de recente ontwikkelingen rond Griekenland en de schuldencrisis laten een ander licht op Europa schijnen. Het laat een organisatie zien die meedogenloos is en de belangen van banken boven die van burgers stelt. Dat er eerdaags een aantal bankmanagers misschien hun bonus misloopt is klaarblijkelijk erger, dan dat de bevolking van een heel land in armoede en ellende terechtkomt.

Men eist namelijk van de Griekse regering dat die nog meer gaat bezuinigen op pensioenen en sociale voorzieningen. En die regering is nu juist aan de macht gekomen omdat vele Grieken vinden dat er nu wel genoeg bezuinigd is.

Ik moet ze daarin gelijk geven. Ik heb reportages gezien over Griekse gezinnen, werkloze ouders, die samenwonen met hun kinderen en opa en oma, waarbij de hele familie moest zien rond te komen van het pensioentje van die opa en oma.

Ja, maar de Grieken hebben er ook wel een zooitje van gemaakt. Dat mag zo zijn, maar moeten de werkelozen en gepensioneerden daar nu dan voor boeten ?

Ik heb reportages gezien over Griekse apotheken die de medicijnen op de pof verschaffen en aan zien komen dat ze eerdaags mensen hun medicatie moeten gaan weigeren.

Ja, maar die Grieken hebben de boel ook wel belazerd. Kan wezen, maar moeten de zieken daar nu voor opdraaien ?

Ik zag laatst de kinderombudsman die vertelde dat een derde van de kinderen in Griekenland op dit moment in armoede leeft. Hij was er geweest en had kinderen uit de vuilnisbak zien eten.

Ja, maar die Grieken zijn zo corrupt als wat. Dat zal best, maar kunnen de kinderen daar iets aan doen ?

Er wordt vandaag een referendum gehouden in Griekenland. Hoe wil de bevolking dat het nu verder gaat ? Europa is tegen dat referendum. Dat wil niet van de burgers horen wat ze er van vinden. Dat wil gewoon geld zien.

Ik had me de Europese samenwerking anders voorgesteld. 

De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


8 opmerkingen:

martin zei

De strip sls ik de slaatste tud ook niet over.

Antoinette Duijsters zei

Volkomen met je eens, ik had me de EU toch heel anders voor gesteld.
Want Griekenland is maar de eerste, er gaan er meer aan en overal zijn de gewone mensen het slachtoffer.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Tja, de ellende is niet te overzien. Maar, de Griekse politici zouden ook door de eigen bevolking ter verantwoording moeten worden geroepen. Inclusief Tsipras, want hij heeft de situatie er niet echt veel beter op gemaakt met zijn houding.

Jan de Stripman zei

@Marttin - Dat zal de Hulpman fijn vinden !

@Antoinette - We zullen het af moeten wachten. Hopelijk keert het tij...

@Zelfstandig Journalist - Het is wel de houding waarvoor de Grieken hem gekozen hebben. Hij kan moeilijk zeggen: Ik heb de verkiezingen gewonnen door tegen de bezuinigingen te zijn en nu gaan we eens flink bezuinigen...

martin zei

Johan ik ben benieuwd wat Tsipras dan allemaal verkeer heeft gedaan in jouw ogen?

petrus nelissen zei

Ik ben het met je eens dat zieken en kinderen het niet kunnen helpen want er gebeurd, maar hun regering en de andere burgers kunnen dat toch wel? Moeten zij niet zorgen dat hun kinderen zieken niet het slachtoffer worden van het beleid?

Jan de Stripman zei

@ Petrus - De huidige Griekse regering heeft lang geprobeerd om nieuwe bezuinigingen, ten koste van gepensioneerden en sociale voorzieningen, te voorkomen, maar is daar nu toch toe gedwongen.
Stel je voor dat je altijd op oppositiepartijen hebt gestemd, dus alles hebt gedaan om het 'foute' beleid te voorkomen, dan ben je nu toch de klos. Wat is daar de rechtvaardigheid van ?

Jan de Stripman zei

En, Petrus, zijn de banken niet net zo schuldig aan de ontstane situatie ? Zij hebben onverantwoordelijke leningen verstrekt. Dus laten ze nu ook maar de risico's dragen...