zondag 19 juli 2015

Soestdijk is prima zoals het is


Een goede vriend stuurde me een twitterbericht door van SP-kamerlid Harry Van Bommel. Die kondigde aan naar Soestdijk te gaan, om ter plekke ideeën te toetsen voor de bestemming van het voormalige koninklijke paleis. Of iemand nog suggesties had ?

Ik had eerder al het bericht opgevangen dat minister Blok 100.000 euro uitlooft voor 'serieuze en creatieve' voorstellen, voor een herbestemming van Paleis Soestdijk. Hij volgt daarmee de aanbebeveling van een commissie, onder aanvoering van oud-minister Sybilla Dekker.

Op de website van de Rijksoverheid kunnen we lezen waar de voorstellen in grote lijnen aan moeten voldoen. Het middendeel van het gebouw en de voorgevel moeten bijvoorbeeld behouden blijven. Verder kunnen de plannenmakers hun wilde ideeën botvieren, zolang die maar stroken met de plannen van de gemeenten Baarn en Soest.

Brrr... de rillingen lopen me al over de rug. Dat twitterbericht beantwoordde ik dan ook met '...eigenlijk vind ik dat het prima is, zoals het nu is. Je kunt het park bezoeken, een tentoonstelling bekijken, je kunt er koffie drinken. Af en toe is er een evenement. Wat willen we nou nog meer ?'

Voor mij hoeft al die dadendrang niet. Het paleis is een indrukwekkend gebouw in een mooi park, waarom zou je dat willen veranderen ? Het trekt behoorlijk wat belangstelling, waarom zou dat meer en massaler moeten ? Het is een plek van historisch belang, waarom zou je die moeten verstoren met verbouwingen, uitbreidingen enzovoort.

En als je er dan toch zo nodig iets mee moet, laat dan park en gebouw zoals het is en richt het interieur in als nationaal historisch museum. Daar was toch ook ooit behoefte aan ?

Dat is trouwens een mooi voorbeeld van doodgelopen plannenmakerij, dat Historisch Museum. Van 2006 tot 2011 is men er druk mee geweest. Er was zelfs al personeel aangesteld en er is een tentoonstelling geweest in de Zuiderkerk in Amsterdam. Maar men kon het niet eens worden over een definitieve lokatie en uiteindelijk heeft het kabinet Rutte er de stekker uitgetrokken.

Het hele plan heeft 16 miljoen gekost en heeft niets opgeleverd. Maar heel veel heeft men er dus niet van geleerd. Nu moeten er weer plannen komen voor Paleis Soestdijk.

Op Wikipedia lees ik dat men dat al eerder even op het oog had als lokatie voor het Historisch Museum. Maar door de bezuinigingen op cultuur kon daar toen geen geld voor worden vrijgemaakt. Nu misschien wel...?

Als we nog willen genieten van het Paleis, zo als het nu is, moeten we nu onze kans grijpen. Wie weet hoe het er over een paar jaar bijstaat...?

Lees meer over Paleis Soestdijk op www.paleissoestdijk.nl

Wie 'serieuze en creatieve' plannen heeft voor het paleis kan hier terecht: www.biedboek.nl


De Strip: De strip van deze week is getekend door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
5 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Helemaal eens Stripman, al die dadendrang leidt tot niets of meer lelijkheid.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je kunt er denk ik wel leuke houseparty's in organiseren :-).

Jan de Stripman zei

@antoinette - Dat denk ik ook. Misschien ga ik dit verhaaltje wel insturen. Dan kunnen ze de 100.000 euro wat mij betreft aan een goed doel schenken...;o)

@zelfstandig journalist - De tuin wordt zo nu en dan gebruikt voor muzikale manifestaties, laatst nog iets met dance en DJ's, maar eerder ook een opera...

Martien Tempelman zei

Van mij mag het "paleis" worden afgebroken.
Het park is al mooi, maar maak er een openbaar park van.
Met de oranjerie is nog genoeg te doen.
Het is geen paleis. Er zit kraak noch smaak aan.

Jan de Stripman zei

Nou, Martien, dat is wel erg radicaal ! Ik denk dat afbreken geen optie is, het is een beschermd monument. En ook wel terecht, vind ik...;o)