zondag 5 april 2015

Warrige overheid tot de orde geroepen


Wat willen we nou eigenlijk ? Welke kant willen we op met onze samenleving ? Je zou zeggen dat de politiek, de door ons gekozen overheid ons de weg wijst. Maar echt duidelijk en met overtuiging gaat dat de laatste tijd niet.

Vrije markt moeten we hebben en ieder moet maar voor zichzelf opkomen, lijkt het credo. Het liberale gedachtegoed viert hoogtij bij onze leiders. Maar gek genoeg zijn er instanties die zich daar tegen lijken te verzetten, zelfs binnen de overheid zelf.

Het Commissariaat van de Media heeft de afgelopen tijd een paar flinke boetes uitgedeeld. Omroep Max moest 162.000 euro betalen, omdat verschillende bedrijven producten hadden verkocht, onder de naam van het TV-programma 'Heel Holland Bakt'. Eerder kreeg de NTR een boete van 150.000 euro opgelegd, voor teveel aandacht voor inpakpapier in het Sinterklaasjournaal.

Beide omroepen maken deel uit het van publieke bestel en worden dus grotendeels uit overheidsgelden betaald. Via dat zelfde bestel wordt ook reclame gemaakt op TV en radio. Bedrijfsleven en overheid zijn dus al verstrengeld in de media. We willen een vrije markt, omroepen moeten zelf inkomsten genereren... Waarom beboet de overheid zichzelf dan ?

Dat snappen de omroepen ook niet en ze zijn in beroep gegaan tegen de boetes. Het zou toch niet zo zijn dat de commissarissen van het commissariaat hogere bonussen krijgen als ze veel boetes uitdelen ? Vast niet !

Ook opmerkelijk is een uitspraak van de Reclame Code Commissie deze week. Dit onafhankelijke orgaan raadde het ministerie van VWS aan om een aantal spotjes, over de veranderingen in de zorg, van de website te halen.

'De commercials schaden het vertrouwen dat de burger moet kunnen hebben op de juistheid en volledigheid van denkbeelden die de overheid verspreidt.' De Commissie vraagt het ministerie niet meer op deze manier reclame te maken, lees ik bij de Volkskrant.

In de spotjes worden hulpbehoeftige mensen opgevoerd die, door de veranderingen in de zorg en de bezuinigingen, hun hulp zouden kunnen verliezen. Maar daar moeten we ons niks geen zorgen over maken, lijkt de boodschap, alles is dikke mik.

De Reclame Code Commissie, een panel waarin het bedrijfsleven, de reclamebranche, de consumentenbond en de media zitting hebben, oordeelde echter, ook in hoger beroep, dat de campagnespotjes weliswaar 'een juiste weergave zijn van wettelijke aanspraken op zorg', maar dat het allemaal niet zo rooskleurig is als men ons wil doen geloven.

De zorg, die mensen kunnen krijgen, kan verschillen in individuele situaties. Zo krijgen de fictieve hulpbehoeftigen in de filmpjes pas hulp 'als de zelfredzaamheid is uitgeput' en dat wordt in de spotjes onvoldoende duidelijk gemaakt.

Let wel: het zijn hier de vertegenwoordigers van de vrije markt die de overheid er op moeten wijzen dat reclame niet hetzelfde is als propaganda. We weten allemaal dat het er in advertenties soms wat dik bovenop ligt, maar van de overheid verwacht je dat ze op z'n minst de waarheid vertellen.

Ja, een leider zijn, met een eerlijke en duidelijk boodschap, is zo eenvoudig nog niet...



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 van dit verhaal...

Klik hier voor deel 1  - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal...

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Voor een eerlijke boodschap moet je nooit bij politici zijn :-).

Antoinette Duijsters zei

Je wordt bedondert waar je bijstaat.

Jan de Stripman zei

Maar dezelfde politici hebben dan weer wel controlerende instanties ingesteld om zichzelf op de vingers te kunnen laten tikken...;o)

martin zei

Politici zijn net als mensen. Het wordt pas erg als ze hun eigen controle niet meer organiseren of de wet negeren die zezelf hebben gemaakt. Ook van dat laatste zie je steeds meer voorbeelden.

Overigens worden we niet geregeerd zoals het volk wil als politici doen wat mogelijk is volgens de wet en de geest van keuzes bij de verkiezingen negeren. (Zo is een PvdA die neoliberaal beleid uitvoert nooit het idee van het gros van de stemmers op die partij geweest.) Daarmee wordt de politiek pas zijn geloofwaadigheid ontnomen.

Belazerd wordt je als je het laat gebeuren.