zondag 19 april 2015

Jawel, het is lente !


Voor wie er nog aan twijfelt, de temperatuur is nog redelijk laag, het is een stuk kouder dan vorig jaar, maar de bomen komen in blad, al is het twee weken later dan vorig jaar, er is snooker op tv en de eerste kuikens zijn uitgekomen bij Beleef de Lente.

Op mijn eigen balkon draaien de koolmezen en pimpelmezen nog om elkaar heen. Er vliegt er af en toe eentje naar het nestkastje, maar meer dan een paar sprietjes mos hebben er ze nog niet binnengebracht. Goeie kans dat ze ook dit jaar weer voor het kastje van de benedenburen kiezen.

Maar daar zal ik niet over zeuren. Ook dan heb ik over een poosje weer jonge mezen op balkon. En misschien ook wel weer jonge spechten, want hoewel de grote bonte specht al een hele tijd niet van de pinda's is komen eten, heb ik hem al wel horen roffelen op de regenpijp.

Dat roffelen is voor de spechten hetzelfde als het hoogste lied zingen, zoals een merel dat af en toe op mijn balkon komt doen. En, hoewel ze normaal gesproken op boomstammen hameren, heeft deze specht ontdekt dat de regenpijp ook wel een mooi geluid geeft. Het klinkt net alsof één van de buren met een boor in de weer is, maar dan om half zeven 's ochtends.

Ik ben ook al aan het tuinieren op mijn balkon. Er is wat gereorganiseerd, ik heb wat planten weggegeven en dat schept ruimte voor nieuwe aanplant. De eerste goudsbloemen steken hun kiemblaadjes al boven de aarde. En dankzij de moestuintjes-actie van een grote supermarkt staat er een bak met dille, bieslook, tijm, basilicum en rucola op het balkon.

Er schijnen mensen te zijn die 50 of 60 kweekbakjes, van die supermarktactie, tegelijk gevuld hebben. Die vragen zich nu paniekerig af waar ze heen moeten met al die tomaten-, broccoli- en aubergineplantjes. Nou, die grotere varianten heb ik aan mijn goede vriend G. gegeven, die heeft een volkstuin en kleindochters die het ook erg leuk vinden om plantjes te kweken. Ik zou niet weten waar ik met al dat grote gewas heen moet, op mijn balkon.

Maar de kleinere plantjes heb ik wel gehouden. De kruiden hebben niet zoveel ruimte nodig. En ik heb één grote pot bestemd voor radijzen (dat zijn nog eens indrukwekkende kiemplanten !), andijvie, lente ui, aardbeien en wortels. Maar ik ga natuurlijk niet alles tegelijk opkweken.

Rustig aan, eerst het één en als dat geoogst is het volgende en waar ik niet aan toe kom bewaar ik rustig tot volgend jaar. Ik heb in de keuken waterkers gezaaid, waarvan ik de zaadjes misschien wel 5 jaar geleden gekocht had. Het ontkiemt tegen de klippen op. Dus die supermarkt-tuintjes zullen ook wel even goed blijven...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2  en deel 3 van dit verhaal...

Klik hier voor deel 1  - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal...

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Snooker op tv is kenmerk van de lente? Ik zou eerder denken al die voorjaarsklassiekers.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Die ook. Maar het WK-snooker is elk jaar in april, net in de tijd dat de blaadjes weer aan de bomen komen...;o)

Antoinette Duijsters zei

Die strip is prachtig, die zou door velen gezien moeten worden.

Jan de Stripman zei

Dank je, Antoinette, namens de Hulpman. Wij hopen natuurlijk ook dat veel mensen hem lezen...

martin zei

Tekstgericht ben ik en als ik neit uitkijk sla ik de strip over. Van mij had er op mogen staan genoeg is genoeg. En genoeg is het. Lummels zijn die ondernemers die alles vol willen bouwen. (Misschien wordt het daarom wel nooit wat met mijn 'bedrijf'.)