zondag 12 april 2015

Het wordt steeds ingewikkelder, maar zo willen we het graag


Vroeger, heel lang geleden, kreeg je rekeningen per post thuis gezonden, met een acceptgiro eraan vastgehecht. Die kon je dan invullen en met een gratis antwoord-enveloppe naar de bank of giro sturen.

Tegenwoordig gaat dat allemaal digitaal. Handig ! Snel ! En gemakkelijk... Nou, dat laatste niet echt. Als ik nu een rekening telefonisch wil voldoen dan moet ik een heel menu doorlopen. Ik moet een wachtwoord invullen, het nummer van mijn pasje en vervolgens in 3 stappen het 'IBAN van de begunstigde'. Zoals dat zo mooi heet. In die tijd had ik vroeger 3 girootjes ingevuld.

Okee, dat is nog tot daar aan toe. Maar niet alleen de bank doet steeds moeilijker, ook de zorgverzekeraar kan er wat van.

Vroeger, heel vroeger, ging je naar de dokter, de apotheek, de fysiotherapeut, of de tandarts en kwam je tevreden weer thuis. Hopelijk iets gezonder dan voordien, of in ieder geval op de goede weg naar een betere gezondheid. Over betaling werd helemaal niet gesproken. Dat regelden die medici en aanverwanten zelf met het ziekenfonds.

Uiteraard was dat een verwerpelijk systeem dat snel op de helling moest. Nu regelen wij alles zelfs, handig en snel, via het internet. De politiek heeft bedacht dat het opvoedkundig is als we de rekeningen van de zorgkosten onder ogen krijgen. Dan beseffen we dat zorg geld kost en gaan we minder vaak naar de dokter.

Daarom hebben ze ons ook een eigen risico aangesmeerd. Niet omdat dat voor de kosten van de zorg nodig is, maar uit educatief oogpunt. Uit ideologie. Je kunt ook de premie ietsje verhogen, dan betalen we allemaal, solidair, een beetje mee aan de gezondheid van de hele bevolking. Maar nee, dat is niet opvoedkundig, liberaal en vrije markterig.

Waanzin, natuurlijk, maar okee. Maar om een rekening van de zorgverzekeraar te kunnen zien moet ik tegenwoordig inloggen met mijn digidee en met een sms-code. Waarvoor er dan wel van mij verwacht wordt dat ik een mobiele telefoon heb. 
Tsjonge, wat makkelijk en handig !

Hoe moeten oudere mensen (zelf ben ik ook al 50-plus !) zich met al die heisa redden ? Je vraagt het je af. Een pientere bejaarde zal het waarschijnlijk nog wel lukken. Maar er is een andere, grote groep medeburgers waarvoor dit gedoe een echte ramp is. Ik zag daar laatst een documentaire over.

Een groeiende groep Nederlanders met een mentale handicap, of een laag IQ, komt in de problemen. De ideologie schrijft voor dat die mensen zelfstandig moeten wonen en zichzelf moeten redden. Instellingen, die ze daarbij zouden kunnen helpen, zijn voor een groot deel wegbezuinigd.

Het zijn mensen die 3 ziektekostenverzekeringen afsluiten, of 4 telefoonabonnementen, omdat ze iedereen geloven die met een mooi praatje aankomt. Het zijn mensen die niet weten dat ze recht hebben op toeslagen en uitkeringen. En die niet weten hoe ze met internet om moeten gaan, met wachtwoorden en SMS-codes.

Werkte dat soort mensen vroeger bij de sociale werkplaats en werden ze daar geholpen met het invullen van paperassen en rekeningen, nu moeten ze het maar zelf uitzoeken.

Met gevolg dat ze torenhoge schulden opbouwen, die ze nooit af kunnen betalen. Ze belanden in de schuldhulpverlening, als ze geluk hebben. Maar dus ook gewoon op straat, omdat ze rekeningen niet betalen, niet reageren op aanmaningen en er allemaal niets van begrijpen. Volgens de documentaire heeft ongeveer een derde van alle daklozen een laag IQ, of een mentale handicap.

Het is een ramp en niet omdat het niet anders kan. Maar omdat we niet anders willen. Want onze maatschappij en het beleid van de overheid zijn gericht op gezonde, jonge, blonde mannen. Wie dat niet is komt in de problemen...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal...

Klik hier voor deel 1  - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal...

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men7 opmerkingen:

martin zei

Jan het is om boos van te worden. Ik heb laatst eens het opvoedkundige kostenlijstje van mijn kwartaal bestelling aan medicijnen bestudeerd. Er is een site met de dagkoersen van medicijnen. Je typt ht aantal in, het gewicht en type en krijgt een prijs. Prijsbewuste ik kwam op een veel lager bedrag dan ik moet betalen.

Nu mogen apothekers per verstrekking € 6,-- in rekening brengen. Ik heb drie typen en dan rekent men de verstrekkingskosten drie maal. Dat is dan € 18,--. Dat is zo'n beetje 205 van de kosten. Zo weet ik ook weer hoe de apothekers hun brood verdienen. Toch leerzaam.

Overigens bleef ik met een bedrag onverklaarbaar zitten. Maar dat zal wel aan mij liggen.

Nog een ander nadeel van het nieuwe systeem. Pillen zien er steeds anders uit (qua kleur en vorm). Soms lijken ze erg op elkaar en moet je flink uitkijken. Daar is daar weer de medicijnrol of baxter uitgevonden. Flink duurder.

Ik heb ook voor eenmlaig gebruik mijn telefoonnummer af moeten staan. Veiligheid zeggen ze. Commercie denk ik. Het is inderdaad in zijn geheel om je flink boos over te maken.

Jan de Stripman zei

Ja, die rekeningen zijn op zich ook problematisch, Martin. Ik heb er ook al een paar keer gedoe mee gehad. Een rekening voor een ziekenhuisbezoek, terwijl ik helemaal niet in het ziekenhuis ben geweest. Het bleek om een urinetest te gaan via de huisarts.

Of een bedrag voor de uitleg, als je een medicijn voor het eerst gaat gebruiken. Die uitleg bestond uit: 'Is dit een nieuw middel voor u ?' Mijn antwoord: nee, maar ik heb het een paar jaar niet gebruikt.
'O, dan weet u dus hoe het werkt.'

Maar daar moet ik dan wel een x-bedrag voor betalen...

martin zei

Voor die uitleg mogen ze € 6 rekenen. 't Is maar dat je het weet, ook als je dat niet wil.

Anoniem zei

Ongelooflijk mee eens! Het is suvival of the fittest.
Schande!

Antoinette Duijsters zei

het is een grote schande, dat dit is gebeurt.
Goede strip, ook een voorbeeld van hoe het niet moet.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Op zich is zelfredzaamheid van de burger oké. Zolang deze zichzelf kan redden. Zo niet, dan moet er een vangnet zijn. Dat is nu juist weggehaald.

Jan de Stripman zei

@martin - Ik denk erover om de volgende keer die uitleg alsnog te vragen. Ik heb er tenslotte voor betaald...

@jeetjemina - Het is een soort puberdenken dat overheerst. Als ik sommige politici hoor is het net mijn kleinzoon van 14...

@antoinette - Dank je, dat zal de Hulpman leuk vinden !

@zelfstandig journalist - Voor een gezonde, zelfredzame burger is geen vangnet nodig. En iedereen die dat niet is zoekt het maar uit...