zondag 25 januari 2015

De rijkste 1 procent houdt de voeten droog


Volgens Oxfam-Novib bezit de rijkste 1 procent, volgend jaar, meer dan de rest van de wereldbevolking bij elkaar. Volgens de Volkskrant is het vermogen van rijke Nederlanders gegroeid, in de afgelopen crisisjaren, terwijl de armen meer schulden hebben gekregen.

Sommige mensen zullen denken dat dit komt doordat rijke mensen beter zijn dan arme. Maar in werkelijkheid is het een gevolg van regeringsbeleid. Je zou je af kunnen vragen hoe het komt dat wij, in het vrije, democratische westen, kiezen voor een systeem dat de middelen zo scheef verdeelt ? Waarom maken we de rijken rijker en de armen armer ?

Het antwoord ligt voor een deel bij Ayn Rand, een Amerikaanse schrijfster die grote invloed heeft op de rechtervleugel van de republikeinse partij in Amerika, maar ook bewonderd wordt door onze Marc Rutte en uit wier werk zelfs Bill Clinton graag citeert.

Rand draagt een wereldbeeld uit dat individualisme op de eerste plaats stelt. Haar utopie is egocentrisch, ze ontkent emotie en gevoel en is tegen elke vorm van collectivisme. Volgens haar moet je alleen met iemand samenwerken als je daar zelf beter van wordt. Ze noemt dit objectivisme, omdat ze, naar haar idee, de wereld waarneemt zoals die is.

Het is niet vreemd dat juist de mensen die in de Amerikaanse droom geloven, weglopen met de ideeën van Rand. 'Als je maar hard genoeg je best doet, dan zal je slagen in het leven.' en 'Je moet een ander niet helpen en de overheid moet dat al helemaal niet doen'.

Je begrijpt ineens waarom het nu zo makkelijk is om sociale voorzieningen af te breken, verzorgingshuizen te sluiten, thuiszorg af te schaffen, de huren te verhogen, het basispakket te versoberen, buslijnen te schrappen, bibliotheken te sluiten en vluchtelingen het land uit te zetten. Een succesvol, hardwerkend, individualistisch persoon regelt al die dingen zelf wel.

Maar Rand en haar volgers maken een paar grote vergissingen. De theorie gaat helemaal voorbij aan de mens als sociaal dier. We zijn geen eenlingen die het liefst elk op ons eigen eilandje zouden wonen.

De doorsnee mens is doodsbang als hij in z'n eentje in een donker bos wordt gedropt. Veel liever lopen we door een drukke winkelstraat. Ook al is de kans dat je daar wordt beroofd, uitgescholden of gemolesteerd, veel groter dan in dat enge bos.

We houden er ontzettend van om voor onze naasten, kinderen, ouders en huisdieren te zorgen. Dat zou je nog kunnen verklaren uit egoïsme. We verwachten in ruil ook verzorgd te worden, als wij eens ziek of behoeftig zijn. Maar ook vreemden helpen we met groot enthousiasme. Of dacht je dat we in de toekomst nog eens om hulp aan zullen kunnen kloppen bij slachtoffers van rampen in de Fillipijnen, of Tahiti ?

Nee, Rand en haar aanhangers pretenderen ze de realiteit te zien en daarnaar te handelen maar begrijpen de wereld en de mens helemaal niet. Het grappige is dat haar aanhangers Rand eigenlijk ook niet begrijpen. Ze was bijvoorbeeld pro-abortus en fel tegen godsdienst. Terwijl de rechtse republikeinen in Amerika daar nu juist heel anders tegenover staan.

Maar goed, voorlopig zitten we ermee. Afgelopen week hoorde ik onze minister van infrastructuur en milieu nog zeggen, dat niet alle Nederlanders er in de toekomst op moeten rekenen, dat de overheid ze voor overstromingen zal behoeden.

Je ziet de liberale utopie al voor je: De rijkste 1% van Nederland zit er warmpjes bij, in een groot huis, op de hogere zandgronden boven de zeespiegel. De steeds armer wordende rest moet maar zien hoe ze het hoofd boven water houdt, in de lager gelegen polders, achter dijken die door de overheid niet meer onderhouden worden. Zou dat echt de ideale wereld zijn waar we in meerderheid voor kiezen...?







De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1,  deel 2 en deel 3 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

8 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Jeestip: Thomas Pitetty! Al is het maar de samenvatting :-).

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Oeps: Leestip.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Hallo, gaat niet goe met mij. Piketty.

Anoniem zei

Goed stuk, Jan!
Hioe was het ook al weer.....
....eenmaal zingen we allemaal....
Tis de schuld van 't kapitaal!
Gr Eva

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Je eerste opmerking was voor de goede verstaander wel begrijpelijk, hoor !

Ik heb over de man en zijn boek gehoord. Denk je dat ik dan wel zal snappen waarom mensen liever hun geld weggeven aan personen die er al genoeg van hebben, dan dat ze het onderling eerlijk verdelen...?

martin zei

En dan zegt Rutte ook nog eens niet in ideeën geïnteresseerd te zijn. En iedereen lacht om hem, terwijl gewoon door gaat met zijn idee. Een pragmatiscus maalt niet om wat men van hem denkt, maar wat hij bereikt.

Lees ik liever Frans de Waal dan Ayn Rand.

Jan de Stripman zei

@jeetjemina - Dank je ! Maar het is natuurlijk vooral ons eigen schuld. We moeten op betere politici stemmen !

Jan de Stripman zei

@martin - ik ook !