zondag 11 januari 2015

Gewoon doorgaan


Donderdagochtend ben ik vroeg wakker, dus luister ik naar de radio. Daar wordt gepraat over de aanslag in Parijs, op het redactiekantoor van het satirische blad Charlie Hebdo. Als studiogast is de hoofdredacteur van Propria Cures uitgenodigd, het blad dat in Nederland satire brengt.

De studiogast hoopt dat we ons niets van de aanslag aan zullen trekken en dat alle kranten massaal cartoons over Mohammed zullen plaatsen. Tegelijkertijd is hij zeer kritisch over de onderbuik-reacties, dat 'de Moslims' maar op moeten rotten. Hij vindt het onzin dat 'de Moslims' geen gevoel voor humor zouden hebben en afstand zouden moeten nemen van deze aanslag.

Gevraagd naar wat hij vindt van mensen, die in de sociale media steun betuigen aan de aanslagplegers, antwoordt hij dat hij dat een abjecte reactie vindt. Maar ook dat die mensen het volste recht hebben om hun mening te geven, ook als wij het niet met hun eens zijn. Dat is namelijk ook vrijheid van meningsuiting.

Er bellen luisteraars naar de studio, naast een aantal Nederlanders, met al dan niet genuanceerde meningen, melden zich ook twee Moslims. Die zeggen dat geweld absoluut niet mag volgens hun geloof.

Een van de twee houdt een bijna aandoenlijk pleidooi. Hij maakt zich zorgen over de reacties van de Nederlandse bevolking, hij zou wel mee willen doen aan de demonstraties, die steun betuigen aan de slachtoffers van de aanslag, maar weet niet of hij wel durft.

Hij zegt dat van hem iedereen grappen mag maken over de Islam, maar als ze echt zouden weten wat de Islam inhield, dat ze die grappen dan niet zouden maken. Het illustreert het onbegrip waar moslims mee af te rekenen hebben.

Veel mensen houden 'de Moslims' verantwoordelijk, maar veel van die Moslims voelen zich helemaal niet verwant aan de aanslagplegers. Dat zijn hun geloofsgenoten niet. Die fanatici zijn geen verdedigers van het geloof, zij brengen dat geloof juist in de problemen. Dat zijn geen Moslims.

Een jonge Moslim op Facebook verwoordt het heel goed in een filmpje dat inmiddels meer dan 1,3 miljoen keer bekeken is. Het is ruim 25.000 keer gedeeld en bijna 60.000 Faceboekers hebben het een 'like' gegeven.

We roepen dat dit een aanslag op het vrije Westen is, een aanslag op ons en onze vrijheid van meningsuiting. Maar als wij ons er niets van aantrekken en gewoon doorgaan met ons leven, dan is die opzet mislukt.

Dus niet aanstellerig roepen hoe gekwetst we zijn en denken dat het stoer is en een daad van protest, om anderen te beledigen. Beledigen is dom en onfatsoenlijk. Als je werkelijk iets wil veranderen kun je beter met elkaar in gesprek blijven, dan elkaar uitschelden.

We moeten ook niet de grenzen sluiten, zoals sommigen zeggen, maar juist de deuren wagenwijd opengooien voor iedereen die zich netjes gedraagt, ongeacht afkomst, religie, geaardheid, huidskleur of politieke voorkeur. Gewoon ons zelf blijven en laten zien waar we voor staan, dat zal die terroristen leren !

In zijn column van zaterdag beschrijft Bert Wagendorp hoe de redactie van Charlie Hebdo, na de aanslag, weer bij elkaar komt. Ze besluiten geen herdenkingsnummer te maken, maar een gewoon nummer, met tekeningen van alle cartoonisten. Alsof er niets gebeurd is.

Of zoals Wagendorp het stelt: 'Ik ben Charlie is ook: gewoon doorgaan.'



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Gewoon doorgaan? Ja, maar niet zonder enige lessen te trekken uit het gebeurde. Dat geldt voor iedereen, ongeacht religie of nationaliteit.

Antoinette Duijsters zei

Elke religie kent extremisten, zelf onder atheïsten heb je ze.

martin zei

Gewoon doorgaan? En gaat het nu dan goed? Mijn zoon van 16 smst op zaterdagavond een uur met een vriend of er ook niet islamitische terroristen zijn. Hij vindt van wel, maar komt er niet erg op. Wijn bereid te helepen en komen met e.e.a. Maar kunnen toch ook niet heen om het feit dat de link islam terrorisme dominant is.

Verder vind ik dat we ook wel eens stil kunnen staan bij eht feit dat er al een kwart eeuw Westerse militaire inmenging is in de regio en dat dit wel tot reactie moet leiden, zonder het darmee goed te praten.

Tenslotte gaat het hier om 3 á 4 mensen en moet je het niet overdrijven. Frankrijk betreurde in de periode 2004-2013 47 aanslagen (van de 50.000 wereldwijd). Van die 47, zegt de Global Terrorism Database, werden er twee tegen journalisten gepleegd. In Frankrijk zijn meestal bedrijven (12) het doelwit, gevolgd door overheidsinstellingen (10). De plegers waren in Frankrijk meestal separatisten (Corsica, Baskenland, Provence). Radicale islamisten staan vier keer genoemd op de lijst vermeld.
Ko Colijn in Vrij Nederland.

Maar gewoon doorgaan, lijkt me niet goed. Er is een probleem.

Jan de Stripman zei

@Johan - Als we die lessen nu pas trekken zijn we daar wel rijkelijk laat mee !

@antoinette - Zo is het !

@martin - Gewoon doorgaan met kritisch blijven en naar een betere wereld streven ! Maar dat deden we toch altijd al...?

martin zei

Zo'n beetje.