zondag 4 januari 2015

Goede voornemens


Mijn vrienden en kennissen weten wel dat ik geen grote liefhebber van de feestdagen ben. Deze keer ben ik ze in goede stemming doorgekomen, hoor, maar dat was vooral dankzij onze vrolijk makende Top 200.000 . Andere jaren was het meestal een kwestie van overleven.

Die late avonden en drukke dagen brengen me fysiek van slag. En als ik dan tussendoor ook nog een paar nachten slecht slaap, kun je me opvegen aan het begin van het nieuwe jaar.

Op weg naar ons kerstdiner viel me ineens in dat het eigenlijk veel beter zou zijn als we elke week kerst zouden vieren. Dat is het namelijk heel goed voor de economie. Het schijnt dat we miljoenen meer uitgeven, rond de kerst.

Bovendien hebben we dan elke week twee dagen extra vrij. Zo komen al die werkelozen ook eens aan de bak ! En, alsof dat nog geen redenen genoeg zijn, als het elke week kerst is kan ik het beter inpassen in mijn routine. Altijd van slag is immers ook een ritme.

Maar daarna zag ik een interessante documentaire, via uitzending gemist, die me op andere gedachten bracht: “Two Raging Grannies”, over twee Amerikaanse omaatjes die zich verplaatsen per scootmobiel. Eén van de twee heeft een kleinkind van 8 dat zich zorgen maakte over de economische crisis.

Ze hoorde alarmerende berichten in het nieuws en wou van Oma weten hoe het nou in elkaar zat. Oma wist het niet maar, samen met haar vriendin, ging ze het uitzoeken. Eerst op de plaatselijke universteit, waar ze weggestuurd werden, daarna bij een gepensioneerde professor, die ze wel vriendelijk uitleg gaf.

Hij bleek lezingen te houden over het gebrek aan duurzaamheid in onze economie. Die moet namelijk altijd groeien. Maar elk jaar 5% groei betekent een verdubbeling in 14 jaar, dat moet een keer fout gaan. Hij kwam met een prachtig voorbeeld.

Stel je hebt een bacterie die zich elke minuut verdubbelt, zoals bacteriën zich voortplanten. Je doet er om 11 uur één in een fles. Om 12 uur is de fles vol. Wanneer zou één van de, zich telkens maar verdubbelende, bactieriën denken: Goh het wordt nu toch wel krap hier binnen ?

Om 1 minuut voor 12 is de fles nog half leeg. Om 5 voor 12 is er nog een zee van ruimte om te veroveren ! Zo gaat het ook met de mensheid. Als we onze economie eindeloos willen laten groeien raken de grondstoffen en de beschikbare ruimte op. En wanneer zou dat tot ons doordringen ? Om 5 voor 12 ? Of pas om 1 voor 12 ?

De omaatjes begonnen zich zorgen te maken en gingen naar Wallstreet, om een hoge piet uit de financiële wereld wat vragen te stellen. Ze werden verwijderd van een feestelijk zakendiner. En bedreigd door één van de ordehandhavers, want vragen stellen wordt niet op prijs gesteld.

Gelukkig ontmoetten ze ook een geleerde die probeerde via de Universiteit een andere, duurzame, kijk op de economie te promoten. Hij stelde 3 simpele regels voor: 1 gebruik niet meer van de natuurlijke hulpbronnen dan er weer aan kan groeien; 2 produceer niet meer afval dan je kunt verwerken en 3 gebruik niet sneller fossiele brandstoffen dan je alternatieven kunt ontwikkelen.

Dat lijken me heel goede voornemens voor de komende jaren. Beter dan elke week kerst...

Kijk op de website: Two-Raging-Grannies 
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik ben nu de samenvatting van het boek van de Franse econoom Piketty aan het lezen. Kort gezegd komt zijn verhaal erop neer dat kapiaal altijd snel groeit dan de economische groei. Daardoor worden de rijken rijker en blijft de werkende klasse achter. Aangezien die werkende klasse wel zijn deel van de welvaart wil veroveren, zie ik het nog niet gebeuren dat we een werkelijk duurzame wereld gaan meemaken.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - In dat geval zullen we de eindigheid van de wereld mee gaan maken. Het vervelende is dat er genoeg mensen die roepen dat er grenzen aan de groei zijn, maar dat de mensheid misschien pas luisteren gaat als de koek helemaal op is.
En we hebben geen idee hoe ver we al zijn. Is het 5 voor 12 ? Of misschien al 1 voor 12...?

martin zei

Jan dan is deze voor jou Raging grannies in de koopgoot. Foto al weer ruim drie jaar oud (tijdens Occupy protesten), maar ik weet nog dat ik daarna meeging voor een kopkoffie in de café van het beursgebouw. Ik hoefde niet zelf te betalen. Doe mij maar meer Raging Grannies.