zondag 21 september 2014

Schotse opstand met democratische middelen neergeslagen


Ja, de meerderheid van de Schotten heeft tegen zelfstandigheid gestemd. Hoewel Russische waarnemers melden dat het referendum niet zorgvuldig is afgehandeld, lijkt het er toch op dat de voorstanders hun nederlaag accepteren.

Hun aanvoerder, premier Salmond, heeft zijn aftreden aangekondigd. Had hij 700 jaar eerder geleefd en was hij een edelman geweest, dan had hij vermoedelijk de wapens opgepakt om ten strijde te trekken. Het is toch prettig dat de geschillen nu via de stembus beslecht kunnen worden.

Tussen de Schotten en de Engelsen is in de middeleeuwen heel wat af gevochten. In 1482, bijvoorbeeld, veroverde de latere Engelse koning Richard III de stad Berwick-upon-Tweed op de Schotten. Men zegt dat de overwinning ook te danken was aan de verdeeldheid aan Schotse kant. Wat dat betreft is er dus niet zoveel veranderd.

Toevallig was er afgelopen week ook nieuwsover Richard. Zijn lichaam, dat lange tijd zoek was, is twee jaar geleden teruggevonden onder een parkeerplaats in Leicester. Forensisch experts hebben nu vastgesteld hoe hij precies aan zijn einde is gekomen.

Toneelliefhebbers zouden deze koning kunnen kennen door de toneelstukken vanShakespeare. Daarin wordt hij afgeschilderd als een gebochelde schurk, met een verschrompelde arm. Dat laatste klopt in ieder geval niet. Richard was een capabele ruiter en stond zijn mannetje op het slagveld. Met maar één functionerende arm was dat niet mogelijk geweest.

Shakespeare was waarschijnlijk beïnvloed door de manier waarop zijn vijanden Richard later beschreven hebben. En dat was een stuk slechter dan hij in werkelijk was. Al verdient de manier waarop hij de troon overnam geen schoonheidsprijs.

Aangesteld als hun beschermheer diskwalificeerde hij de eigenlijke troonopvolgers, de prinsen Edward en Richard, door het huwelijk van hun vader onwettig te laten verklaren. Lang had hij daar trouwens geen plezier van. Twee jaar later al vond hij zijn einde in de slag bij Bosworth.

Ironisch genoeg werd hij in die slag verraden door een edelman die, rond zijn kroning, een van zijn tegenstanders was geweest. Hoewel het gebruikelijk was om aanhangers van de tegenpartij ter dood te brengen, verleende Richard deze lord Stanley toen gratie. De zogenaamde schurk Richard III was in werkelijkheid niet genadeloos genoeg geweest.

Van de twee opzij geschoven prinsjes is overigens nooit meer iets vernomen. Hoewel er later wel een metselaar opduikt, die zegt Richard Plantagenet te heten. Volgens een verhaal zou hij een buitenechtelijk kind van koning Richard zijn geweest. Een andere theorie is dat hij misschien een van de verdwenen troonopvolgers was.

Ja, mensen, die middeleeuwen... Laten we blij zijn dat we in een moderne democratie leven.

Zie Wikipedia over Richard III in het Nederlands of wat uitgebreider in het Engels De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman. Kijk hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


3 opmerkingen:

martin zei

Was Shakespeare een historicus? Ik dacht een toneel schrijver.

Jan de Stripman zei

@martin - Ik zou ook niet anders durven beweren ! Maar Shakespeare is het bekendste voorbeeld van de 'slechte pers' die Richard III na zijn dood kreeg.
Men denkt dat S. daarmee de Tudors, die Richard opvolgden, een plezier heeft willen doen...

martin zei

Roddel en achterklap zijn veel invloedrijker dan serieus werk. Dat is niet veranderd.