zondag 13 juli 2014

De keizer des baards, de zorgwet en insecticiden


In de krant was het de afgelopen weken één voetbal al voetbal. De meest gelezen artikelen, op de website van de Volkskrant, gaan al tijden alleen maar over het Nederlands elftal en het WK. Alsof er geen belangrijkere dingen op de wereld zijn !

Die zijn er genoeg maar, om de gemiddelde lezer te paaien, zal ik toch maar beginnen met voetbal, tenminste met een uitspraak van een voetballer. Na de beschamende nederlaag tegen Argentinië, waarin onze jongens niet één keer een bal tussen de palen schoten, kwam onze beste speler, Arjen Robben, aan het woord.

Je moet voetballers niet laten praten, zeg ik altijd maar. Maar één krantenartikel leek in Robben zelfs de gedroomde leider van ons hele land te zien. Tsja, als hij het dan maar niet over een wedstrijd '...om de keizer des baards...' gaat hebben, als hij '...om des keizers baard...' bedoelt.

Altijd leuk, zo'n verhaspeling van een gezegde, of spreekwoord. Die zijn toch al vaak onbegrijpelijk, door hun ouderwetse taalgebruik, dus versprekingen liggen voor de hand. Ik zocht even op waar die merkwaardige uitdrukking nou eigenlijk vandaan komt.

De kenners op onzetaal.nl zijn het er niet over eens. Volgens één verklaring gaat het echt om de baard van een keizer, die is onbereikbaar en daarom is het zinloos om erom te strijden. Alsof iemand dat ooit echt zou willen.

Volgens een andere theorie komt het van het Duitse '...um den Geissenbart streiten (dus om de 'baard' van een geit)...'. En dat zou weer teruggaan op een Latijns voorbeeld, waarin gestreden wordt om de vraag of je het haar van een geit wol kunt noemen.

Het gaat dus nergens om. Daarom snel naar een serieus onderwerp: de Zorgwet, die afgelopen week door de 1e kamer is goedgekeurd. Het komt erop neer dat meer zorgbehoevende mensen het in de toekomst zelf uit mogen zoeken, de gemeenten meer moeten gaan doen, met minder geld en verzorgingshuizen gesloten worden. Politici proberen het ons te verkopen met het bekende verhaal dat alles beter en goedkoper zal worden.

Wat mij opviel was een bericht over de ouderenzorg die nu al, in een fors aantal instellingen, ver onder de maat zou zijn. Dat had de inspectie vastgesteld. Ik vraag me dan af of er ook gecontroleerd gaat worden bij kinderen, familieleden en buren, als die in de toekomst zelf voor hun zieke ouders moeten gaan zorgen. Vraagt iemand zich dan nog af of die zorg onder, op of boven de maats is ?

Als het economisch allemaal maar gunstig is, dan moeten we niet zeuren. Net als met die insecticiden in de landbouw. Die zijn momenteel zo effectief dat er in sommige landbouwgebieden en in de omliggende wateren, nauwelijks nog insecten te vinden zijn.

Dat is niet best voor de honingbij, dat wisten we al, terwijl die toch belangrijk is voor de bestuiving van veel gewassen. Maar nu blijkt dat ook de vogelstand er ernstig onder te lijden heeft. Geen wonder ! Als je alle insecten uitmoordt hebben de vogels niets meer te eten !

Niet zo leuk voor wie van vogels houdt. Maar ach, een paar vogels... Als het economisch maar voordelig is ! Ik vraag me wel af of wijzelf nog wel zo prettig kunnen leven in een omgeving die, voor de meeste andere dieren, onleefbaar is geworden. Want ook de vissen en amfibieën zullen eronder lijden.

Hoeveel van het spul komt uiteindelijk in ons eigen drinkwater en voedsel terecht ? En wat als de insecten zich aanpassen en resistent worden voor het gif ? Dan hebben we hun natuurlijke vijanden gedecimeerd en zitten we met de gebakken perens.

Geen baards des keizers dus. Maar echt een probleem ! 
De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Kijk hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2  - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige hoofdstuk. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


4 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Zeer zeker, een groot probleem.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Tja, en zo grijpt alles in elkaar. Op het eind hoeven we ons dan ook geen zorgen meer te maken over onze ouderen. We zijn er dan zelf toch niet meer.

Jan de Stripman zei

@antoinette - Waar we snel iets aan moeten doen !

@zelfstandig journalist - Dat is me iets te somber. Als er snel ingegrepen wordt is er nog niet zoveel aan de hand. Maar waarschijnlijk zullen de politici eerst uitgebreid onderzoek willen doen, waardoor de toestand nog een stuk verergerd...

martin zei

Zaterdag heb ik hem bij een rotschop uitgezet. En gisteren vroeg ik me even af of ik naar een bokswedstrijd zat te kijken, waarbij het wel duidelijk was dat bokshandschoenen een functie hebben.