zondag 20 april 2014

Werkende computer voor een prikkie


Ooit dachten we dat de computer ons veel werk uit handen zou gaan nemen en dat we dan veel vrije tijd zouden krijgen. Dat eerste is misschien wel gebeurd, er zijn veel dingen die we vroeger met de hand deden en die nu door de computer, of een computer-gestuurde machine, overgenomen worden. Maar veel van de vrije tijd die we daardoor kregen besteden we inmiddels weer aan de computer.

Persoonlijk zit ik vaak met de laptop op schoot, veel andere mensen zijn een groot deel van de dag in de weer met hun mobiel, ook een soort computer. Ik vraag me wel eens af of we niet beter mooie boeken zouden kunnen lezen, musea bezoeken, of door de natuur wandelen.

Maar aan de andere kant. Dankzij de computer kunt u lezen wat ik geschreven heb, u kunt de strips van de Stripmannen lezen, zonder dat daar drukkers en postbodes aan te pas hoeven te komen. De computer heeft ook zijn voordelen.

Maar dan moet ie het wel doen, natuurlijk. Nu is de hardware, zeg maar de machine zelf, doorgaans niet zo'n probleem. Ik heb thuis een computer staan die het zeker al 10 jaar probleemloos doet. Okee, hij is een beetje langzaam en maakt een hoop lawaai, maar voor de dingen die we ermee willen doen is hij nog prima.

Tenminste dat was hij tot Microsoft besloot om het besturingssysteem, Windows XP, niet meer te ondersteunen. Op het beeldscherm verschenen waarschuwingen: Het zou niet veilig zijn om de computer nog langer te gebruiken. Computercriminelen zouden vrij spel krijgen. We moesten maar beter overstappen op een moderner besturingssysteem.

10 jaar ! Dan kun je de pc, die je een rib uit je lijf gekost heeft, bij het oudvuil zetten. Dat is toch te gek ! Onze vaatwasser doet het al meer dan 20 jaar. Ik heb ooit een fiets gehad waar ik 30 jaar op gereden heb. Waarom zou een computer na 10 jaar afgedankt moeten worden ?

Wellicht omdat er dan meer nieuwe computers verkocht worden ? Nou, niet in dit geval. Ik heb mijn oude laptop, die een haperend beeldscherm had, gekoppeld aan het scherm van de oude computer en nu doet die dienst als desktop pc.

Zelfs de oude muis en het toetsenbord zijn erop aangesloten. Alle oude programma's zijn erop geïnstalleerd, de mail is getransplanteerd, de printer aangesloten. Ja, het kostte wat zweetdruppels en 12 euro voor een extra USB-snoertje, maar dan heb je ook wat. Een werkende computer voor een prikkie !

Nu maar hopen dat Microsoft het besturingssysteem Vista nog een poosje blijft ondersteunen...


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal.

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men4 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Het is eigenlijk idioot, maar het gaat alleen maar om geld. Er moet veel verkocht worden.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Dan moet je wel een beetje technisch zijn. Veel mensen zijn dat niet en die kopen dus maar een nieuwe.

martin zei

Je moet dan wel een extra laptop hebben. Niet iedereen heeft dat. Mijn jongste zoon had een kapot laptopbeeldscherm. Wat doe je dan als brave ouder? Een nieuwe laptop? Nee een oud bakbeest van een beeldscherm aan zijn laptop. Kan niet zei mijn oudste zoon (die omdat hij jonger is vanzelfsprekend meer kennis heeft van IT). 't Werkt fantastisch en het leert hem bovendien, hopelijk, wat zorgvuldiger met zijn komputer om te gaan (en dat is in een op consumeren gerichte samenleving weer erg ouderwets. Het zij zo.)

Jan de Stripman zei

Ja, je moet de oude spullen wel even bewaren, als je ze niet meer gebruikt. Maar ik heb hier ook computers en onderdelen staan die anderen weer afgedankt hebben. Veel mensen kopen al nieuw als het oude het nog prima doet...