zondag 13 april 2014

Uitbreiding vliegveld Twente ten koste van duizenden bomen ?


Ondanks al mijn goede voornemens toch weer een blog over onzalige plannen van losgeslagen politici. Vanochtend hoorde ik dat men van plan is om vliegveld Twente uit te breiden. Daarvoor zouden duizenden bomen in de omgeving moeten worden gekapt, of halverwege afgezaagd.

Op de website van Natuurmonumenten staat wat de gevolgen zouden zijn:

'Het gaat over waardevolle oude bossen, waar bewoners en recreanten dagelijks van genieten. Bijvoorbeeld de Lonnekerberg, Boerskotten en bij de koepel op de Tankenberg.

Behalve dat de bossen moeten wijken, geeft het vliegveld straks van ’s morgens 6 tot ’s nachts 12 uur ernstige geluidsoverlast in grote delen van Twente; van Haaksbergen tot Denekamp, waardoor natuurgebieden in deze omgeving nooit meer stil zijn.

Nut en noodzaak van Luchthaven Twente zijn nooit aangetoond, bovendien heeft de regio al een vliegveld: vlak over de grens ligt Flughaven Münster-Osnabrück. Daarom wil Natuurmonumenten dat de gesloten militaire vliegbasis een andere bestemming krijgt die wel winst oplevert voor mensen en de natuur.'


Het is nog tot 15 april mogelijk om te reageren op deze plannen, bijvoorbeeld met een email aan staatssecretaris Mansveld. Op de website van Natuurmonumenten staat een concept. Mijn eigen toevoeging daaraan:

Ik ben geschokt door deze plannen. Er zou geen uitbreiding van het vliegverkeer in ons land nagestreefd moeten worden, het aantal vluchten moet juist worden verminderd. Ik vraag u daarom deze plannen te schrappen en actief beleid te gaan voeren om het vliegverkeer, op de bestaande vliegvelden, terug te dringen. Bijvoorbeeld door het invoeren van heffingen op vliegtuigbrandstof. Ik vraag u om niet in de economische worst te happen die ondernemers en politici u voorhouden. Natuur is belangrijker dan economie !


Zie ook Vara's Vroege Vogels: Vliegveld kost 80.000 bomen 


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Kijk hier voor deel 1  - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


8 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Men ruikt gels en daarvoor moet alles wijken.

Antoinette Duijsters zei

gels moet geld zijn.

Jan de Stripman zei

Zo is het, Antoinette. Maar in de berekening zouden ook de gevolgen voor natuur en leefomgeving mee moeten worden genomen. Dan is er geen voordeel...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Natuur en leefomgeving leggen het altijd af tegen economie. Zeker bij de VVD.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Terwijl we de natuur niet kunnen missen...

martin zei

Lelystad gaat ook al meer luchtlawaai maken.

MARTIEN zei

Vliegveld Twente is totaal overbodig.
Herman Finkers is het met deze opmerking helemaal eens.:-)

Jan de Stripman zei

@martin - Alsof we ruimte zat hebben en de brandstoffen niet op kunnen...

@martien - En zo is het !