zondag 6 april 2014

Dom en slecht beleid


Okee, ik maak me nog één keer kwaad. Maar dan hou ik er even mee op. Volgende week ga ik het gewoon over het ontluikende voorjaar hebben, of het kabinet nu wanstaltige plannen lanceert of niet.

Goed. We hebben een regering met een partij die zich sociaal durft te noemen. Toch gaat deze partij ermee akkoord dat de andere regeringspartij zijn achterban een belastingvoordeel van 500 miljoen cadeau doet, terwijl er, als gevolg van bezuinigingen, gesold wordt met kwetsbare ouderen.

Verpleeghuizen worden gesloten, de bewoners moeten verhuizen, vriendschappen worden uit elkaar getrokken. Want we moeten bezuinigen. Jawel, maar ondertussen is het schaamteloos hoe de VVD zijn eigen achterban bevoordeelt ten koste van deze zwakkeren, zieken, ouderen en uitkeringsgerechtigden. En het is ronduit schokkend dat de PvdA daarmee akkoord gaat.

Ja, zo gaat dat in een coalitie, zegt men dan. Maar dat is me toch een beetje te gemakkelijk. Het is geven en nemen, natuurlijk. Maar een slecht plan, het strafbaar stellen van illegaliteit, zou je niet af moeten willen kopen met een extraatje voor mensen die toch al genoeg hebben.

Ondertussen heeft dezelfde VVD het belastingstelsel zo opgetuigd dat welgestelde ondernemers nauwelijks nog belasting hoeven te betalen. Het wordt hier net zo als in Amerika, zegt men wel eens. En verdomd, het is nog waar ook. De rijkste Nederlanders betalen haast niets, de armere steeds meer.

Ondertussen is het aantal daklozen, voor het eerst in jaren, weer gestegen. Gemeenten die goede programma's hadden om zoveel mogelijk zwervers van straat te halen, zijn daar nu op aan het bezuinigen.

Dat blijkt een tragische vergissing. Een dakloze kost namelijk meer dan een voormalige zwerver, die van de gemeente woonruimte krijgt aangeboden. Lees dit artikel er maar eens op na.

Slechte plannen en dom beleid. Ondertussen ben ik gelukkig niet de enige die er zo over denkt. De kiezers hebben inmiddels spijt als haren op hun hoofd, als je de gemeenteraadsverkiezingen als maatstaf mag nemen. De twee regeringspartijen zouden nu geen kabinet meer kunnen vormen.

Misschien dat de PvdA daarom alles maar slikt. Liever asociaal beleid, samen met de VVD, dan anoniem in de oppositiebankjes...


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Kijk hier voor deel 1  - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal.

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

En ook nog eens gedecimeerd in de oppositiebankjes!

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ja, buitenspel...

Anoniem zei

Te triest voor woorden inderdaad Stripman. Slecht voor de bloeddruk ook nog eens.
500 miljoen weggeven (aan degenen die dat niet nodig hebben) om dan meteen te roepen dat de schatkist leeg is.
Komt Samsom nog met een pleister van 200 miljoen voor de gezondheidszorg (als inzet voor de begrotingsonderhandelingen nadat hij het al eens is om daar 4 miljard op te gaan bezuinigen. Heeft alles weg van Arabisch handelen. Bah.

martin zei

Ben benieuwd naar die verkieizingen in 2017. Dan wordt er nog een kluif geworpen en meer beloofd dan zal worden waargemaakt - de bezwering 'Nederland is een coalitieland en daar moet je compromissen sluiten," wordt weer van stal gehaald en het spel begint weer van voren-af-aan met steeds minder spelers (en dat is precies de bedoeling van de neoliberalen).