zondag 26 januari 2014

Het toekomstbeeld van Brazil zou uit kunnen komen


Onlangs werd de sciencefiction-film Brazil weer eens uitgezonden. Het is een meesterstuk van Terry Gilliam, ook bekend van Monty Python. Brazil is al bijna 30 jaar oud, maar oogt niet gedateerd. Vermoedelijk doordat Gilliam geen nieuwe, futuristische omgeving en aankleding heeft ontworpen, maar teruggrijpt op vormgeving uit het begin van de 20ste eeuw.

De mannen met hun deftige pakken en hoeden zien er vertrouwd uit, net als de sjieke dames in hun baljurken. De computers zijn een combinatie van ouderwetse typemachines en platte, doorschijnende beeldschermen. Dat elke woning voorzien is van een complex klimaatbeheersingssysteem, met achter panelen weggewerkte slangen en buizen, is absoluut geloofwaardig.

De Aarde is echter wel veranderd. Tussen steden vol anonieme flatblokken strekken zich enorme industrieterreinen uit. De enige groene bomen zijn te zien op de eindeloze reclameborden langs de snelwegen, die het troosteloze landschap voor het oog verbergen.

De maatschappij is ook wat extremer dan we nu nog gewend zijn. De overheid houdt zijn burgers scherp in de gaten, hetgeen uitmond in verstikkende bureaucratie, een ontspoorde inlichtingen dienst en keiharde repressie. Niets aan de hand als je binnen de lijntjes loopt, maar eenmaal naast de pot gepiest, of alleen maar daarvan verdacht, dan kun je het schudden. Voor menig complotdenker zal dit een vertrouwd schrikbeeld zijn.

De rijken wentelen zich daarbij in luxe, zielloze feestjes en uiterlijkheden en gaan zich te buiten aan cosmetische chirurgie. Als je de juiste vrienden heb kom je hogerop, heb je die niet dan is er weinig perspectief. De armen leiden dan ook een troosteloos bestaan. Volgens menig wereldverbeteraar is dat nu ook de realiteit.

En er is een mysterieuze verzetsbeweging, die bomaanslagen pleegt en waar de hoofdrolspeler, een beetje per ongeluk, bij betrokken raakt. Dat terrorisme biedt natuurlijk een prima aanleiding voor nog meer repressie en overheidscontrole.

Door de groteske overdrijvingen is Brazil een film waar, af en toe, nog best om gelachen kan worden. Maar een echt gezellig toekomstbeeld wordt er niet in geschetst. Gaat Gilliams fantasie werkelijkheid worden ? Als je het nieuws de laatste tijd een beetje volgt zou je zo gaan geloven.

Afluisterpraktijken door de overheid, uit de hand lopende bureaucratie, angst voor terrorisme, techniek die vaak niet werkt en een leefomgeving die opgeofferd worden aan economische vooruitgang. Het levert luxe op voor sommigen, maar laat grote groepen wereldburgers verkommeren.

In plaats van over te schakelen op duurzame bronnen is men in verschillende landen bezig het laatste beetje schaliegas uit de bodem te persen. Ten koste van het landschap en zijn bewoners. De Europese Commissie heeft onlangs besloten om de milieudoelstellingen terug te schroeven, omdat eerst de economie moet verbeteren. Welvaart en winst, op korte termijn, lijken belangrijker dan leefbaarheid en duurzaamheid in de toekomst.

Maar het hoeft niet zo te gaan. Dankzij een rekentruc van de Europese unie ziet de Nederlandse economie er ineens een stuk gezonder uit. En volgens wetenschappers en technologen zijn alle energievraagstukken duurzaam op te lossen. Het is maar waar we voor kiezen...

Zie ook:





Zie ook Wikipedia over:



De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 en deel 11 van dit verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik weet het niet. Eerst zei men ook dat A brave new world van Huxly werkelijkheid was geworden. Hetzelfde met 1984 van Orwell. Voor een klein gedeelte ja, maar toch niet voor de overgrote deel der mensheid.

Jan de Stripman zei

Brazil is toch realistischer dan jouw voorbeelden. En tegelijkertijd fantastischer, vooral in de droom-passages. Het is een karikatuur en een overtreffende trap van de huidige werkelijkheid.
Het is, denk ik, ook niet bedoeld als een visie op de toekomst, maar meer als kritiek op het heden. En dat snijdt hout...

Corrie zei

Hier is Corrie...

Het is goed om erover te schrijven en het klopt nog behoorlijk ook.

Eén ding is zeker en dat is dat er geen zekerheid bestaat. (las ik ergens)....

Groetjes van Corrie :P

martin zei

Er was tenminste nog een overheid.

Jan de Stripman zei

@corrie - Dat zijn wijze woorden...;o)

@martin - Dat wel, maar erg sympathiek was die niet...