zondag 19 januari 2014

Balkonvogeltelling 2014


In het weekeinde van 18 en 19 januari kunnen de vogelliefhebbers weer deelnemen aan de Nationale Tuinvogel Telling. Ik verwacht er bijzonder weinig van, dit jaar. Zoals jullie weten heb ik geen tuin, maar een balkon en ook al is er een park aan de overkant van de straat, met hoge beuken en eiken, ik denk toch niet dat ik veel vogels ga tellen.

Natuurlijk heb ik mijn balkonnetje weer volhangen met pinda's en mezenbollen, maar het weer is zo zacht dat er maar af en toe iets neerstrijkt voor een snack. Dus in het halve uur, dat ik officieel mag tellen, kan het best eens bij 1 of 2 vogels blijven.

In vorige jaren wachtte ik telkens met tellen tot er tenminste 1 vogeltje op mijn balkon zat. Dat leverde meestal geen spectaculaire aantallen op. Meestal een vogel of 4 à 5. Vorig jaar was hoogste totaal tot nu toe: 7 vogels. Dat lijkt me onhaalbaar, dus dit keer ben ik van plan te wachten tot de grote bonte specht langs komt. Die heb ik de laatste dagen weer geregeld gezien.

Hieronder de balkonvogels van het nieuwe jaar tot nu toe. Het zijn 3 soorten minder dan vorig jaar, wat dus ook niet veel goeds voorspelt:

Grote bonte specht - Boomklever - Roodborst - Merel - Koolmees - Pimpelmees - Kauw - Ekster

De merel is een ondernemend mannetje, dat zelfs af en toe aan de vetbolhouder hangt. Andere merels worden met geweld van het balkon verjaagd. Net zo assertief is een pimpelmees die al geregeld zijn voorjaarszang laat horen. De winter moet nog beginnen, maar de lente zit al in de lucht.

Zaterdagochtend schijnt er zelfs af en toe een vriendelijk zonnetje tussen de wolken door. Om half negen zit ik er al klaar voor. Koolmees, pimpelmees, merel en kauwtje vertonen zich op het balkon, maar om half 11 nog geen specht.

En om half 12 ook niet. De ochtend is de beste tijd om vogels te tellen, volgens Vogelbescherming, maar die loopt nu op zijn einde. En vanmiddag kan ik het balkon niet in de gaten houden. Nog even volhouden. Je weet maar nooit.

Bijna 12 uur, de merel zit zachtjes te zingen onder de vetbolhouder, de pimpelmees hangt aan het pindakorfje, er hebben al ruim 2000 deelnemers hun telling ingeleverd, maar geen specht, dus ik blijf wachten...

Meedoen kan nog de hele zondag ! Kijk op deze website voor de regels, tips een aanwijzingen: www.tuinvogeltelling.nlDe Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van dit verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


9 opmerkingen:

Corrie zei

Er is hier veel levendigheid bij de voedertafel vnl mussen.
De spechten hoorde ik voorheen volop en ineens waren ze verdwenen.

Nog veel plezier Jan en moge er nog wat vogels langskomen.....

Groetjes Annette (we gaan aan de gang met die Corrie, ik kan nu zien dat het met m'n Google-account te maken heeft)

Jan de Stripman zei

Mijn telling uiteindelijk: Boomklever 1
Kauw 1
Koolmees 1
Merel 1
Pimpelmees 1
En... Grote bonte specht 1

Jan de Stripman zei

Ik ben dik tevreden, Corrie/Annette

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Die specht wist dat je zat te wachten :-)!

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat had ie natuurlijk op facebook gelezen...;o)

Anoniem zei

Hier is het huilen met de pet op, het lijkt wel uitgestorven...

Jan de Stripman zei

@ramirezi - Daar was ik ook bang voor, maar het viel dus reuze mee...;o)

Antoinette Duijsters zei

Niet zo slecht dus.

Jan de Stripman zei

@antoinette - Het was een onverwacht succes...;o)