zondag 5 januari 2014

Moeten we ons zorgen maken over de songtekst ?


Tussen kerst en oud en nieuw gaat de tv op de kleuterstand. Een eindeloze stoet van melige kerstfilms en oubollige klassiekers, slechts sporadisch onderbroken door een enkele sportuitzending, trekt aan ons waterig oog voorbij. Uit wanhoop keek ik dus maar naar de tv-beelden, van de radio-uitzending, van de top 2000.

Klinkt misschien gek, maar men plaatst tegenwoordig wel vaker camera's in radiostudio's. Vaak kun je dan via internet meekijken, dit keer ook op de digitale zender Cultura 24. 's Avonds werd het spektakel aangevuld met een uurtje echte tv, de Top 2000 à Gogo.

Eén van de nieuwkomers in de lijst werd door de presentatoren een blijvertje genoemd. Ik had het liedje al eens eerder gehoord en het was me vooral bijgebleven omdat de zanger eindeloos dezelfde tekstregel herhaalt. Hij blijft de hele nacht wakker om gelukkig te worden, zingt hij. Tot vervelens toe.

Er bleken van dezelfde maker nog 2 andere liedjes in de top 2000 te staan. Eén ervan meen ik ook te kennen en ook dat kenmerkt zich door een, telkens maar herhaalde tekst, met veelvuldig het woord 'happy'. Zou het een trend zijn ? Gaat de songtekst verdwijnen ? Moeten we ons zorgen maken ?

Op oudejaarsavond keek ik traditiegetrouw naar het muziekprogramma van Jools Holland op de BBC. En verdomd daar was ook een modern bandje dat een paar liedjes speelde, met telkens een andere zanger of zangeres, die maar 1 regel tekst verstrekt kreeg. Alsof er door de crisis ook op woorden bezuinigd moest worden.

Nu is herhaling iets dat in de popmuziek niet ongebruikelijk is. Een refrein, dat een paar keer terugkomt, bevordert de meezingbaarheid. Maar 20, of 30 keer dat ene enkele regeltje ? Het moet dan wel een heel mooi regeltje zijn wil het niet op mijn zenuwen gaan werken.

En nu ik erover nadenk is het eigenlijk ook helemaal niet nieuw. De Schotse zanger Donovan had ooit een hit met het nummer 'Atlantis'. Daar zitten best wel een boel regels tekst in. Maar het eindigt met een enkele strofe, die geruime tijd, op bezwerende wijze, herhaald wordt.

Dat vond ik nog wel een mooi liedje. Zoek het maar eens op op YouTube, kinderen. Maar dat wil niet zeggen dat elk liedje, waarin er eindeloos op dezelfde tekstregel gekauwd wordt, het beluisteren waard is.

Maar goed, de jeugd vindt het klaarblijkelijk prachtig. Ik zal wel oud worden...


Donovans 'Atlantis' dateert overigens uit 1969 en stond, dit jaar, ook in de top 2000, op nummer 1567.


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 en deel 8 van dit verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men8 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Nu maak je me toch nieuwsgierig wie die zanger dan wel is. Heb de Top2000 traditiegetrouw straal genegeerd :-). Op mijn blog dit jaar iedere eerste vrijdag van de maand een band die het ook niet moet hebben van geniale songteksten, alhoewel de jeugd er in de jaren 90 geen genoeg van kon krijgen!

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Als je het uit mijn beschrijving niet op kunt maken is het vast niet één van jouw favorieten...;o)

Ik weet uit mijn hoofd ook niet van wie het nummer is. Het schijnt dat ene Farell er mee te maken heeft...

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Het moet 'Pharrell' zijn. Zoek naar die naam in combinatie met 'lucky' en 'happy' en je vindt 2 tamelijk vervelende nummers, die desalniettemin grote hits zijn geweest in 2013...

martin zei

Er is altijd rotzooi geweest. Ik zocht maar eens op Los Campesino's (redelijk recent) en vond deze tekst als eerste met een heel aardige twist aan het eind. Een top-2000 hit zal het niet worden, maar jij luisterde vroeger toch ook niet naar het gros van de TopPop muziek?

I was born atop a Winter's hill, I took form as a ball in the virgin snAnnotateow
That started on its slow descent, barely more than 27 years ago
And every ounce my love has grown, I absorbed another flake
When this avalanche has hit, imagine the mess I will make

A tidal wave from the tears. Will you toil in the garden to dig a well
Deep to the core of the earth? They'll sob enough to douse all the fires of hell
I see you with shovel in hand, your skirt billows above your knees
Envy the soil that fills their pores and this perverted breeze

And I'm full to the brim
Pull me up to your mouth
Let it spill, let it spill
And I'm full to the brim
Flood the North to the South
Let it spill, let it spill
All over us two
I take no solace in coastal breezes cos the quay is sea minor without you

Béla Guttmann of love, curse all my exes to a life of celibacy
And then while you freed the doves, I shot them from the sky for taxidermy
An every day disaster, a bread and butter tragedy
I sunk an oil tanker off the shores of Galillee

You'll find me upside down in the belfry, cos baby I'm bats it is true

Jan de Stripman zei

@martin - Da's waar, de meeste muziek is pulp. Dit is in ieder geval een tekst met inhoud en een boel regels...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Pharrell. Zong de vocalen op het nummer 'Get lucky' van het Franse Daft Punk. Was dé zomerhit van 2013 en de terugkeer van zowel Pharrell als vooral ook Daft Punk. Happy is dan Pharrell solo. Beide nummers hebben weinig relevante tekst, maar zijn wel aanstekelijk en zeer dansbaar :-). Verbaast me dat ze nu al in de Top2000 stonden. Is toch ook aan slijtage onderhevig kennelijk dat zulke recente nummers er al direct in staan :-).

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ja, er zou eigenlijk een wachttijd moeten zijn. laten we zeggen 5 jaar. Als een Liedje dan nog gewaardeerd wordt zou het tot de lijst toegelaten kunnen worden...;O)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Stel het eens voor aan Radio 2 :-)! Overigens maakt Daft Punk dance muziek en dat kenmerkt zich praktisch nooit door een hoog gehalte aan songteksten :-).