zondag 1 december 2013

Olympische malligheid en andere serieuze zaken


Het wordt winter en dus is het schaatsseizoen begonnen. Er zijn al Nederlandse kampioenschap-pen gehouden en wereldbeker-wedstrijden, maar een hoogtepunt moeten de Olympische Winterspelen worden, in het Russische Sotsji.

De sportliefhebbers weten dat natuurlijk wel, maar ook de andere volgers van het dagelijkse nieuws kan het haast niet ontgaan zijn dat er iets Olympisch staat te gebeuren. De Russen zijn immers al maanden aan het rondrennen met de bijbehorende toorts.

Bij de vorige spelen, in Londen, was de fakkeloptocht al een enorm spektakel. Om niet te zeggen een 'running gag'. Je kon de Britse tv-zenders niet aanzetten of daar kwam er wel weer iemand met die vlam langslopen. Ik schreef er toen het volgende over:

'Meer dan een maand hebben ze met die toortsen rond gerend ! En niet alleen sporters, waarvan sommigen gehandicapt, maar ook lieden die zich verdienstelijk hebben gemaakt in het vrijwilligerswerk, industriëlen, acteurs, diplomaten en andere hotemetoten mochten een stukje meelopen in de estafette.

We zagen de vlam op allerlei plekken in Groot-Brittannië. Uiteindelijk kwam het vuur, per helikopter, aan in London. De reden daarachter ontgaat me volkomen. Om tijd te besparen zal het niet zijn geweest, want men heeft er vervolgens nog een hele week mee door de stad rondgelopen...'

Het organisatiecomité in Sotsji heeft dat natuurlijk ook gezien en dacht toen bij zichzelf: 'Leuk, maar dat kunnen wij beter !' Het potsierlijke resultaat is dat de vlam inmiddels op de Noordpool is geweest, op de hoogste berg van Rusland, op de bodem van het diepste meer en zelfs in de ruimte.

Een beetje competitie kan best aardig zijn, maar hier zie je maar eens waar een teveel toe kan leiden. Wie heeft er eigenlijk bedacht dat elke volgende Olympische Spelen grootser en spectaculairder moeten worden dan de vorige ? Zouden ze in Rusland echt denken dat we ze nu knapper, beter en aardiger vinden dan voorheen ? Of ben ik misschien de enige die bij het zien van weer een nieuw bericht, over die idiote vlam, in een lachbui schiet ?

Laten we hopen dat de organisatoren van de volgende spelen, die in Rio de Janeiro, het weer gewoon doen als de eerste keer toen de vlam ontstoken werd. Dat was in ons eigen Amsterdam, in 1928. Er was toen helemaal geen fakkeloptocht, die werd pas ingevoerd bij de Nazi-spelen van 1936, in Berlijn. Nee, in Amsterdam drukte er een medewerker van het gasbedrijf op een knop en dat was alles. De spelen konden beginnen.

Er zijn overigens ook serieuze problemen rond de winterspelen in Sotsji. Men schijnt er niet al te zorgvuldig om te hebben gesprongen met het milieu en de rechten van arbeiders en omwonenden. En er is een probleem met de Circassiërs en Adygeërs, volkeren die in de 19e eeuw, door de Kozakken, uit dit deel van Rusland verdreven zijn. Meer hierover kun je lezen op Wikipedia 

Zie ook op Wikipedia: Olympische vlam

Op de website van de Volkskrant is een 40-delige fotoserie te zien over het malle gesjouw met de vlam. Of zoals ze zelf zeggen: Een overzicht in 40 prachtige foto's 


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


10 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

De OS zijn een groot spektakel geworden tot eer en glorie van het organiserende land. en alles mag. het zelfde gaat op voor het WK voetbal.

Jan de Stripman zei

@antoinette - Ja, het gezonde verstand is ver te zoeken...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Zover ik het altijd heb begrepen, renden de oude Grieken al met die toorts rond. Overigens ga ik de OS geen seconde volgen, want je weet dat ik een bloedhekel heb aan schaatsen :-).

Martien zei

Het GELD is ook hier niet smerig genoeg? :-)

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Er is wel sprake van offervuren bij de antieke spelen. Maar rondrennen hoefde niet aangezien ze altijd op dezelfde plaats gehouden werden. Het toneelstukje met de priesteressen en de zonnespiegel, dat nu voor elke editie wordt opgevoerd in Olympia, is een moderne uitvinding.

@martien - Het kost vooral heel veel geld...

Bart zei

Ik moet ook lachen om al dat malle gedoe, Jan, met vlam én Spelen...beter dan erom huilen, wat misschien nog gepaster zou zijn.
Over Poetin zelf zwijg ik verder maar, dat lijkt me het beste... ;o)

martin zei

Ja en ik las gisteren alweer een scholkkend verhaal over Rio in de Groen Amsterdammer. 33.000 verdwijningen in de afgelopen zes jaar. Elke dag schiet de politie 3 sloppenwijk bewoners rond. Een omschrijving van oorlog is:

Grootte: het resulteert in minstens 1000 doden op het slagveld (niet meegeteld de indirecte slachtoffers door hongersnood, gebrek aan onderdak en ziekten).
Voorbereiding: het is van tevoren voorbereid, en/of wordt onderhouden door grootschalige sociale organisaties door middelen als rekrutering, training en opstelling van troepen; de aanschaf, opslag en distributie van wapens en munitie.
Legitimatie: het wordt gewettigd door een opgezette regeringsorganisatie, zodat de moord op grote schaal niet als misdaad maar als plicht wordt gezien.

Of je de strijd met de sloppenbuurtbewoners en de drugsmaffia als een slagveld moet zien dat weet ik niet. Maar de omstandigheden in Rio zijn zo dat je een voetbalbalschot verwijderd bent van iets wat vedacht veel op oorlog lijkt. The show must go on. Maar het artikel van Marjon van Royen zou iedereen moeten lezen. Het is met vakmanschap, liefde en verontwaardiging geschreven.

Jan de Stripman zei

@bart - Poetin schijnt erg sportief te zijn...

@martin - Ja, het is de vraag of je grote sportevenementen in landen met grote problemen moet organiseren. Aan de ene kant zou je zeggen dat ze eerst die problemen maar eens op moeten lossen. Aan de andere kant is zo'n evenement een goede aanleiding om die problemen onder de aandacht te brengen...

martin zei

Het oplossen van eht probleem is nu juist een belangrijk deel van het probleem. Soms klinkt de theorie mooier dan het in de praktijk is.

Jan de Stripman zei

Het zal ook zo zijn dat wat wij als problematisch aan Rusland ervaren daar, door een groot deel van de bevolking, helemaal niet als een probleem wordt gezien...