zondag 21 oktober 2012

Kom daar eens om in je eigen dorp


Onlangs waren een paar van mijn huisgenoten een weekeindje in Duitsland. Dat is leuk, dacht ik, dan kan ik op Google Streetview zien waar ze geweest zijn. Helaas bleek dat niet mogelijk. Je kunt wel satellietopnamen bekijken en foto's, die door enthousiaste Google gebruikers op het web gezet zijn, maar je kunt niet virtueel door de straten van Duitse steden en dorpjes rijden.

Google blijkt de opnamen voor Streetview in Duitsland gestaakt te hebben. Teveel inwoners maakten bezwaar en om te voorkomen dat er alleen maar wazig gemaakte huizen te zien zouden zijn, heeft men het project maar stopgezet.

Concurrent Microsoft rijdt ondertussen, voor zijn eigen Bing Streetside, wel met camera's door de straten van onze oosterburen. Dus op den duur zullen ook de Duitsers er wel aan moeten geloven.

Persoonlijk vind ik dat niet zo erg. Want ik geef het toe, sinds ik mijn vakantie in Wales nagezocht heb, is er bij mij wel sprake van een lichte Streetview-verslaving. Bijna elke dag ben ik wel even virtueel op pad in Groot-Brittannië. En gelukkig heeft men daar niet al teveel bezwaren tegen de straatfoto's van Google.

In combinatie met de mooie website Castles in Wales, waar een heel uitgebreide lijst van bestaande en al verdwenen kastelen op staat, is zo een heel nieuw tijdverdrijf ontstaan. Eerst bekijk ik de foto's en de beschrijving en daarna probeer ik, met Google Maps en Streetview, het kasteel terug te vinden.

Een aantal van die middeleeuwse versterkingen staat in verbazend mooie stadjes, of in schitterende landschappen. Het Engelse Ludlow, bijvoorbeeld, vlak over de grens met Wales. Een imposante kasteelruïne, op een heuvel aan een kronkelend riviertje, grenzend aan een stadje met prachtige laatmiddeleeuwse vakwerkhuizen. Mocht ik ooit de loterij winnen dan zou ik er zo naartoe willen verhuizen.

Of naar Caerleon, vlak bij Newport in Zuid-Wales waar, aan de enige overgebleven toren van het middeleeuwse kasteel, een pub is vastgebouwd. Even verderop in het stadje zijn overblijfselen te vinden van een fort, een badhuis en een amfitheater uit de Romeinse tijd. Kom daar eens om in je eigen dorp.

Je kunt het als een aantasting van de privacy zien, dat er foto's van je voorgevel op internet staan. Maar die kan elke voorbijganger ook maken. En de Google-foto's zijn nu ook weer niet zo gedetailleerd dat men door het raam zou kunnen zien welke krant je leest, of hoe je je koffie drinkt.

Het zijn bovendien momentopnames, de meeste foto's zijn 2 tot 3 jaar oud. In ons eigen dorp geeft dat soms vreemde effecten. Op Streetview is bijvoorbeeld het postkantoor nog in gebruik, terwijl de posterijen in werkelijkheid het pand al een poosje verlaten hebben. Er is inmiddels een kledingwinkel in gevestigd.

Op een andere plaats, aan de hoofdweg, heeft men foto's uit verschillende periodes met elkaar gecombineerd. Aan een kruispunt verdwijnt en verschijnt een groot 19e eeuws gebouw, afhankelijk van waar je met de muis klikt. In werkelijkheid zit er een jaar tussen de afbraak en weer opbouw van dit pand.

Heel vermakelijk, dus. En op Streetview regent het bijna nooit. Kom daar eens om in je eigen dorp...!


Zie ook:

De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van dit hoofdstuk.

Klik op de strip voor een grotere weergave. Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  en  het Strip-overzicht van dit jaar

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
10 opmerkingen:

aadverbaast zei

Opvallend inderdaad dat het nooit regent. Zouden ze dan een blokje om rijden, of wordt er stevig gefotoshopt? ;-)

Jan de Stripman zei

@aadverbaast - Waarschijnlijk hebben ze bij Googel een manier gevonden om het weer te beïnvloeden, zodat het rondom de Streetview-auto altijd droog en zonnig is...;o)

Glaswerk zei

Jan, de bestuurders van de camera-auto van Google volgen de CAO voor politieagenten, parkeerwachten en werkers in het veld van de Gasunie: ze trekken er alleen op uit met "technisch weer", hetgeen vrij vertaald erop neerkomt dat het droog is en bij voorkeur zonnig.

Wordt de geweldige strip nog een keer gebundeld of hoe zit dat?

martin zei

Het had in het begin - dat is al gauw weer een eeuw gelden - veel relletjes om blote mensen achter de ramen, betrapte misdadigers etc. Hier komt 'BOB DEN BOER horizontaal gestuurd boren' net met groot materiaal de straat inrijden. Wat kwam die doen?

Jan de Stripman zei

@glaswerk - Een Strip-bundeling ligt nog niet direct in het verschiet. Maar als je je slag wilt slaan, als uitgever, dan valt daar altijd over te praten...;o)

@martin - In Groot-Brittannië heb ik nog geen blote inbrekers gezien helaas...;o)

Staat Bob den Boer ook niet bekend als Bob de Bouwer ?

martin zei

Bob de bouwer doet alles in een handomdraai als ik me de uizendingen nog goed herinner.

Den Boer komt met een bestelbusje en een grote vrachtwagen met aanhanger de straat inrijden. Fietser klem gereden, auto's kunnen geen kant meer op.

Er was ook zo'n dwarsligger bij De Bouwer. Daar lijkt Den Boer op dat moment meer op.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Om 100% actueel te blijven, zouden ze meerdere keren per jaar moeten rondtouren.

ramireziblog zei

Mijn school staat er na vijf jaar nog niet op... slome droodels...

Rob From Amersfoort zei

Streetview is geweldig (nu snap ik dat je glasvezel wilt). Ik heb nog even naar de toren in Caerleon gezocht maar dat is wel een heel mager torentje :-).

Jan de Stripman zei

@rob - Voor die toren hoef je er inderdaad niet naartoe, maar de Romeinse overblijfselen zijn wel indrukwekkend. En met Streetview kost de reis je niets...;o)