zondag 2 juli 2017

Verpakken en verzenden


Voor de wat minder mobiele medemens, zoals ik, is het toch maar mooi dat er internet is. Je kunt tegenwoordig, zonder je huis te verlaten, de meest uiteenlopende boodschappen doen. Die worden keurig aan huis bezorgd en zijn vaak nog goedkoper dan in de winkel in het dorp ook.

De laatste maanden koop ik bijvoorbeeld kattenbrokken bij een grote online-winkel. Daar is 2 kilo, van ons favoriete merk, bijna 10 euro goedkoper dan in de plaatselijke dierenwinkel. Ook als ik beter ter been was zou ik dat voordeel niet laten lopen.

Bij die online-winkel is het zo dat je geen verzendkosten betaald, als je boven een bepaald bedrag bestelt. Ik kom daar net niet aan, bij 1 zak kattenvoer. Dus verschijnt de aansporing op mijn beeldscherm, om voor nog een klein bedrag meer te bestellen, dan wordt alles gratis bezorgd.

Dus bestel ik er iets kleins bij. Een tandenborstel, een deodorantroller, een pakje tandenstokers, zoiets. Tot voor kort kreeg ik die dan apart bezorgd. Eerst een grote doos met de kattenbrokken en kort daarna een doos met daarin 1 tandenborstel.

Waanzin, natuurlijk, maar dat heeft de verkoper nu ook begrepen. De laatste paar keer zat alles in 1 doos, heel mooi, maar nu was de bezorgtijd wel verlengd van 1 dag naar 5 dagen.

Je ziet het ook al voor je: Die spullen komen vast uit 2 verschillende magazijnen. Vroeger werden ze vanuit daar apart verzonden, nu brengt men ze eerst samen om ze daarna aan de bezorger mee te geven. Maar of dat nou allemaal zo handig en verstandig is ?

Al dat verpakken in grote dozen en per pakjeskoerier verzenden kost veel extra materiaal en brandstof. Het mooiste zou zijn als online bestelde artikelen ook per internet verstuurd zouden kunnen worden. Maar dan betreden we Star Trek terrein. Spreek je bestelling in en even later materialiseert het gevraagde zich in de replicator.

Tot het zover is zullen we het moeten doen met spullen die door de fabrikant in plastic zakjes worden verpakt en in een, met plastic bubbels gevoerde, envelop worden gedaan, waarna de koeriersdienst alles nog eens in een grotere plastic zak verpakt. Waarom weet ik niet, maar het overkwam me laatst.

Nog gekker was het pakket dat een huisgenoot onlangs ontving. Voor sommige artikelen moet je wel naar het internet, omdat de gespecialiseerde winkel uit het dorp verdwenen is. Bijvoorbeeld als je een slipmat nodig hebt voor je draaitafel. Dat is een rond, rubberen matje, doorsnee 30 centimeter, dat onder de langspeelplaat gelegd moet worden, om slippen bij het afspelen te voorkomen.

Zo'n mat had best in een envelop gekund en mijn huisgenoot liep al dagen, hoopvol, maar vergeefs, naar de brievenbus. Verassing dus, toen er een grote, maar vederlichte, kartonnen doos bezorgd werd. Bij het open maken werd de verbazing nog groter, de doos leek leeg. Pas na zorgvuldige inspectie bleek, onder een extra laag karton, de verlangde slipmat verstopt te zitten.

Het zijn rare tijden.De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 en deel 9 van dit verhaal. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ook erg handig als je zo'n grote doos moet uitpakken met maar één linkerhand, zoals in mijn geval :-(.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Daar noem je wat. Hoe doe je dat dan met die hermetisch gesloten, hardplastic verpakkingen die om veel spullen heen zitten, tegenwoordig ?

martin zei

Makkelijker, goedkoper, maar met nadelen. Bezorgers zijn straten vol blik en straten zonder middenstand.

Maar voor Treat Me Right
van Big Bill Broonzy bijvoorbeeld kan je beter naar het internet dan de plantenwinkel.

Mijn laatste boek kocht ik bewust in de boekhandel. Maar de meeste boeken op mijn verlangelijstje kan ik maar beter zelf bestellen, die hebben ze toch niet in voorraad. Dat zelf bestellen gaat zeker niet minder snel dan via de boekwinkel en is goedkoper bovendien.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Met geweld lukt veel.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - In dit geval is het de enige manier, maar als pacifist stuit het me tegen de borst.
Er schijnen mensen te zijn die in de winkel al vragen om de verpakking open te maken, maar bij internetwinkels is dat ook geen oplossing...