zondag 9 april 2017

We gaan weer optreden


Gisteren heb ik nieuwe snaren op mijn gitaar gezet. Dat was niet voor het eerst, in het afgelopen jaar, ik ben weer met enige regelmaat aan het spelen en dan moet je ze af en toe verversen. Deed ik soms jaren met een setje, de afgelopen tijd moet ik ze eens in de paar maanden vernieuwen.

De reden dat ik weer wat actiever ben, muzikaal gezien, is een jubileum dat dit jaar gevierd wordt. Vereniging Artishock bestaat 50 jaar en mij is gevraagd om, met een groep leden van 30 jaar geleden, muziek te komen maken. Mijn Facebook- en Twittervolgers zouden er al iets van gemerkt kunnen hebben. Onder het kopje 'Werkgroep Eigen Werk viert 50 jaar Artishock' hebben zij al wat foto's en filmpjes voorbij zien komen.

Artishock was oorspronkelijk een kunstenaarsvereniging, opgericht in 1967. Kort na de oprichting kraakten ze een leegstaand kloostergebouw, aan de hoofdweg in Soest. Na een tijdje werd die bezetting gelegaliseerd en omgezet in een huurcontract.

Toen ik, begin jaren '80, lid werd organiseerde de vereniging, op de eerste verdieping, filmvoorstellingen, muziekoptredens, tentoonstellingen, kinderactiviteiten en sociëteitsavonden. Op de begane grond was de Stichting Kunstzinnige Vorming Artishock doende met het geven van cursussen.

De verenigingsactiviteiten werden helemaal door vrijwilligers gerund, de stichting had betaalde krachten in dienst. Als je lid werd van Artishock werd er voorzichtig op aangedrongen je steentje bij te dragen en, als vrijwilliger, lid te worden van een werkgroep.

Verplicht was dat niet, maar ik ben in de loop der jaren lid geweest van verschillende werkgroepen, ik heb een aantal jaren het clubblad gemaakt – dat werd toen nog gestencild – en ik heb in het bestuur gezeten.

De eerste werkgroep waar ik aan mee ging doen was de muziekwerkgroep. Die organiseerde elke maand een optreden, meestal van Nederlandse jazzmuzikanten en ik hielp dan met stoelen neerzetten, kaartjes verkopen, bardiensten en opruimen.

Met een paar leden van die muziekwerkgroep – die zelf ook muziek bleken te maken – kwam ik snel daarna terecht in de Werkgroep Eigen Werk. Die was een idee van Herman, Artishocklid van het eerste uur. Hij vond dat het wel leuk was dat we artiesten en muzikanten van buiten haalden om op te treden, maar dat de leden zelf ook wel wat konden.

Omdat er bij het eerste groepje, dat de WEW vormde, al een goeie gitarist zat kocht ik een tweedehands banjo en daarmee speelde ik al snel mijn eerste optreden. Dat was georganiseerd nog voor we aan het schrijven van eigen liedjes toe waren gekomen. Bij de plaatselijke kringloopwinkel, Spullenhulp, improviseerden we wat met liedjes van Chuck Berry en Creedence Clearwater Revival.

Een half jaartje later hadden we onze eerste, echte, avondvullende voorstelling. Met eigen liedjes, kritische teksten, komische voordrachten en toneelspel.

Wordt vervolgd.

Voor wie het in zijn agenda wil noteren: Zondag 21 mei, 20:00 uur, 'Werkgroep Eigen Werk viert 50 jaar Artishock'.




De Strip: Geen strip deze week, maar een passende illustratie van meer dan 30 jaar geleden... 

De vorige strip is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman, klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van dat verhaal.. 

Klik op de tekening voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ondertussen toch bevorderd tot gitarist?

Annette zei

En zanger....Jan heeft een bijzonder prettige stem! :)

Jan de Stripman zei

@zelfstandig gitarist - De banjo is vrij snel uit beeld verdwenen...

@annette - Dank je !

martin zei

Met de inmiddels herkenbare broer op bas.

Jan de Stripman zei

@martin - Ja, toen al. Het plaatje is uit 1986...