zondag 20 november 2016

Waarom is er geen PVVV ?


Afgelopen week stond het weer in de krant: Het aantal verkeersdoden is gestegen. Nederland is gedaald op de ranglijst van verkeersveiligheid, we staan in Europa nu 4e.

Het hangt er een beetje van af hoe je telt, het Europese Statistische Bureau Eurostat telt alleen de mensen die direct omkomen door een verkeersongeval en dat waren er vorig jaar 531. Ons eigen CBS telt ook de personen mee die later in het ziekenhuis overlijden en dan zijn het er 621. De ANWB noemt het aantal gewonden ook alarmerend, ruim 20.000, een kwart meer dan 15 jaar geleden.

Over de oorzaken is geen duidelijkheid, maar het totaal aantal verkeersslachtoffers in de Europese Unie is verbazingwekkend: 26.100 in het afgelopen jaar. Dat waren er ongeveer 100 meer dan in het jaar daarvoor.

Ter relativering moet genoteerd worden dat twintig jaar geleden het aantal doden bijna 60% hoger was. Maar toch... Als er nu iets of iemand de kop op zou steken dat in ons land 600 doden zou veroorzaken en in de hele EU 26.000 dan zou de wereld te klein zijn.

Er zouden kamervragen worden gesteld, de overheid zou miljoenen uitgeven om het gevaar te keren, misschien zou het leger ingezet worden, de grenzen gesloten, burgerwachten opgericht, demonstraties, stille tochten enzovoort.

Maar, terwijl veiligheid een belangrijk thema is in de politiek, hebben we geen Partij Voor Veilig Verkeer, geen PVVV. Het verkeer is toch het ergste wat wij mensen elkaar, in ons deel van de wereld, aandoen. En dan heb ik het nog niet eens over de vervuiling, de geluidsoverlast en de ruimte die het in beslag neemt.

De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

In België is het veel erger. Daar vallen zowat elk weekend doden, vooral (begin) twintigers.

Jan de Stripman zei

En ook daar geen PVVV...

Jan de Stripman zei

Volgens de cijfers van Eurostat vielen er in België vorig jaar 732 slachtoffers. Maar afgezet tegen de hele bevolking is dat twee keer zoveel als in Nederland. België staat op de 18e plaats, alleen boven Griekenland en een reeks Oost-Europese landen...

martin zei

Als er geen alcohol in het verkeer zou zijn dan zou dat al een stuk schelen. Een kwart van de EU doden heeft met alcohol te maken. Maar dat blik mag ook voor eens en altijd dienen om de kustwering te versterken.