zondag 23 oktober 2016

Patiëntenstop, ProRail en Protesten


Het is nog geen november maar toch zijn er ziekenhuizen waar het geld op is. Instellingen in Drachten en Enschede hebben een patiëntenstop afgekondigd. Niet voor alle patiënten, maar een deel zal de deur worden gewezen, de verzekeraars stellen geen geld meer beschikbaar voor behandelingen.

Dat houdt in dat sommigen naar een ander ziekenhuis zullen moeten en dat afdelingen van de betreffende instellingen op bepaalde momenten gesloten zullen worden. En er komen wachtlijsten.

Het is een gevolg van de privatisering in de zorg, waardoor verzekeraars zorg in moeten kopen. Van te voren moet een inschatting gemaakt worden van hoeveel zorg er nodig zal zijn en daar kun je dus wel eens naast zitten.

Ondertussen heeft het kabinet besloten om ProRail weer onder overheidsbestuur te brengen. Een liberaal kabinet, normaal gesproken een voorvechter van privatisering, maakt hier ineens een draai. Zouden er barstjes komen in het privatiseringsbeleid en het liberalisme ?

Laten we niet te vroeg juichen. De Europese Unie is bezig een paar grote vrijhandelsverdragen af te sluiten, CETA en TTIP, die bedoeld zijn om overheidsbemoeienis terug te dringen en het bedrijfsleven meer ruimte te geven.

Heel de Europese Unie ? Nee, een klein volkje, in het zuiden van België blijft zich dapper verzetten. Een paar miljoen Walen proberen het tegen te houden, zei men in het nieuws, terwijl bijna een half miljard Europeanen die verdragen wel wil.

Klinkt als een stripverhaal, maar zo is het natuurlijk niet. In al die andere Europese landen zijn ook veel tegenstanders van die verdragen te vinden. Dat lieten 8000 demonstranten gisteren in Amsterdam zien.

Wat heeft het allemaal met elkaar te maken ? Ik weet het niet, maar misschien gaat er toch, voorzichtig, een andere wind waaien.  De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men5 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

De Walen maken zich er niet populair mee bij de Vlamingen, maar dat waren ze toch al niet.

Jan de Stripman zei

Er zullen bij de Vlamingen toch ook wel tegenstanders van TTIP en CETA zijn ?

martin zei

Die Vlamingen kloppen zich altijd zo op de borst dat het kleine Galische dorpje - waar Jan ook aa refereert, lijkt het - eigenlijk in hun deel van Europa lag. Nu doen de Franstalige buren het en zou het niet goed zijn. Laat ik er het P.S. bij een tekst van voormalig Belgisch Kamerlid Lode Vanost over de kwestie van CETA en TTIP aan toevoegen (die het verband tussen e.e.a. hierboven zonneklaar maakt):

"PS. Ondertussen heeft WikiLeaks drie hoofdstukken van het TiSA-akkoord openbaar gemaakt. Uit die ontwerpteksten blijkt zonneklaar dat het de bedoeling is om zowat alle overheidsdiensten voor privatisering open te stellen (zie TiSA Agreement Leaks Show Corporations Pushing Privatization of Public Services)."

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/10/21/wallonie-en-ceta-of-de-neoliberale-nachtmerrie-van-democratische-inspraak-in-de-economie

Jan de Stripman zei

@martin - Zo zie je maar weer...

martin zei

Doe ik deze eer ook nog maar even bij, omdat ik hem toch per ongeluk tegenkom: https://www.theguardian.com/business/2016/oct/24/belgium-eu-ultimatum-canada-trade-deal-ceta-wallonia?CMP=share_btn_tw