zondag 19 juni 2016

'Meer geld naar chronisch zieken'


Zo staat het er bij de Volkskrant. Da's mooi, dacht ik, chronisch zieken hebben het doorgaans niet breed, die kunnen wel wat extra's gebruiken. Maar als je het artikel leest dan blijkt dat er niet te vroeg gejuicht moet worden.

Zoek op internet en twee andere koppen geven de inhoud van het artikel beter weer: 'Schippers geeft verzekeraars meer geld voor chronisch zieken' en 'Chronisch zieke straks interessanter voor zorgverzekeraar'.

Het gaat er helemaal niet om dat de chronisch zieken het wat ruimer krijgen, nee, de zorgverzekeraars krijgen van de overheid meer geld, ter compensatie van de kosten die ze voor die groep klanten maken.

Lees het artikel en van het idee dat er marktwerking is in de zorg blijft weinig over. Niet alleen blijkt de overheid verzekeraars geld te geven voor duurdere klanten, ook onderling schuiven de maatschappijen elkaar geld toe. Als de een meer personen uit risicogroepen in zijn bestand heeft dan de ander, dan wordt dat verevend.

En ondertussen worden wij voor de gek gehouden met verhalen over concurrentie in de zorg en maken de verzekeraars miljarden winst per jaar. Ik begin steeds meer sympathie te krijgen voor de roep om de ouderwetse ziekenfondsen weer terug te halen.

Daarover zijn ook genoeg artikelen te vinden op het internet. Een meerderheid van de bevolking wil graag terug naar het ziekenfonds. Maar dat dat snel zal gebeuren wordt niet waarschijnlijk geacht. De vraag of het goedkoper of duurder is kan niet worden beantwoord – want te ingewikkeld – en of de privatisering iets opgeleverd heeft is ook onduidelijk.

Er worden allerlei internationale onderzoeken aangehaald en het is maar net hoe je het bekijken wil. Ons land doet het redelijk goed, tot matig, als het om gezondheidszorg gaat. De zorg is zeker niet goedkoper en efficiënter geworden, maar of dat met ziekenfondsen wel zo zou zijn geweest weten we niet.

Wel is duidelijk dat de verzekeraars grote financiële reserves hebben opgebouwd – 8 miljard zegt men – geld dat door ons aan ze gegeven is, maar niet aan zorg besteed wordt. Tenminste, niet nu. Misschien ooit, in de toekomst, als we allemaal chronisch ziek zijn geworden.






De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik hier voor deel 1 en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

In België zijn er nog gewoon ziekenfondsen en ik kan je zeggen dat ik hier een stuk goedkoper uit ben dan ik in Nederland was.

martin zei

En gisteren had diezelfde Volkskrant weer een artikel over de gevolgen van de privatisering voor zware psychise patiënten. Je raad het al. Die zijn behoorlijk beroerd. Aan zware 'gevallen' valt neit te verdienen.

Jan de Stripman zei

Politici maken foute keuzes. De nadruk ligt niet op wat nodig is, maar op wat economisch voordelig is.