zondag 12 juni 2016

Een reuzenzwaai aan de doellat


Het Europees kampioenschap voetballen is begonnen. Het kan zijn dat jullie het gemist hebben want er hangen nergens oranje vlaggen en slingers en je ziet niemand met dito gekleurde T-shirts, pruiken of hoedjes lopen.

Nederland heeft zich niet geplaatst. Albanië wel, dat zaterdagmiddag verloor van Zwitserland. Ja, dat zijn me de voetballanden wel, jongens. Wales is er voor het eerst sinds mensenheugenis ook bij. Dat is natuurlijk leuk voor de Welshmen – ik draag dat land een warm hart toe – en niet alleen omdat ze zo geweldig meezingen met hun eigen volkslied.

Maar het is natuurlijk wel jammer voor de beste speler die Wales jarenlang had, Ryan Giggs. De beste man heeft 20 jaar, op het hoogste niveau, gevoetbald en al die tijd was hij de enige speler uit Wales die wist waar hij de bal naartoe moest trappen. Hij speelde bij Manchester United de sterren van de hemel, tot hij 40 jaar oud was en er dan toch maar een punt achter zette.

En ja, hoor, twee jaar later plaatst Wales zich voor het EK... Zucht...

Wat valt verder nog op ? Er worden geen zwarte voetbalschoenen meer gemaakt. De spelers lopen allemaal op felgekleurde schoentjes, daar zou je in mijn tijd de straat niet mee op hebben gedurfd, laat staan het voetbalveld. Signaal groen, knalgeel, roze en oranje. Waar moet het heen met de wereld ?

En de voetballers van tegenwoordig zien er uit als bodybuilders. Het wordt misschien extra benadrukt door de voetbalshirts, die strak gesneden zijn, zodat de brede borstpartij van menige spits goed uitkomt. Het vormt een opvallend contrast met de gewoonte van de moderne voetballer, om bij de geringste aanraking om te vallen en van pijn kermend op het gras te gaan liggen.

Je zou, bij de fysieke verschijning van deze kerels, eerder verwachten dat ze flikflakkend over het veld gaan, een reuzenzwaai aan de doellat maken, om hun oefening te eindigen met een dubbele salto met twee-en-een-halve schroef.

Waar moet het heen met de wereld ? In mijn tijd waren voetballers schriele mannetjes. We hebben het allemaal kunnen zien, toen de beste speler aller tijden overleed. Johan Cruijff was een mager ventje en hij droeg een slobberig shirt en zwarte schoenen. Zo hoort het.  De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 en deel 10 van het vorige verhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2015 en het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Die schoenen die weten wat. Ook opmerkelijk: iedere speler heeft tegenwoordig een tatoeage en liefst meer dan één.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Dat is ook zoiets. Terwijl ik persoonlijk niemand ken met een tatoeage. In ieder geval niet met z'n hele armen en nek vol...

Annette Lemaire zei

Leuke strip man! ;)