zondag 29 juni 2014

Toch een goed broedseizoen


Over een paar dagen worden de webcams van de Beleef de Lente weer uitgeschakeld. Het broedseizoen loopt op z'n einde, de meeste jonge vogels zijn uitgevlogen.

Je zou kunnen zeggen dat het een teleurstellend seizoen is geweest, omdat voor de meeste camera's van de website helemaal niet gebroed is. Een paar nestkastjes bleven leeg, bij een paar andere werd de broedpoging na een veelbelovende start afgebroken.

De oehoe heeft wel succesvol gebroed, maar besloot dat op een andere plek te doen, buiten het zicht van de camera. Vogelbescherming heeft na enige tijd een alternatieve camera aan de site gekoppeld, zodat een ander uilenpaar met hun jongen gevolgd konden worden.

Uiteindelijk hebben we bij Beleef de Lente maar bij drie van de negen soorten het hele broedproces kunnen volgen. Bij de alternatieve oehoe kwamen we erin toen de jongen al redelijk groot waren.

Maar voor overige drie, de slechtvalk, de torenvalk en de ooievaar, is het toch een behoorlijk goed seizoen geworden. Alleen bij de ooievaar zijn een paar kuikens overleden. De slechtvalken wisten jongen vier groot te krijgen en bij de torenvalk zijn er zelfs zes uitgevlogen.

Dus een goed broedseizoen ? Ik vind van wel. En als ik naar de vogels op mijn balkon kijk, wat toch nog leuker is dan via de webcam, dan is er ook in onze buurt door allerlei vogels met succes gebroed.

Ons eigen nestkastje is weer eens leeg gebleven. Maar daardoor kon ik, zonder onrust te veroorzaken, doorgaan met vogelvoer aan het balkon hangen. Daar wemelt het nu van de jonge koolmezen, pimpelmezen en boomklevers.

De grote bonten specht komt ook weer langs met z'n jongen en zelfs jonge eksters en kauwen heb ik al aan het pindakorfje, of het potje vogelpindakaas, zien hangen.

Al die drukte lokt ook roofvogels aan. Gisteren flitste een sperwer langs het raam. Zou best kunnen dat die ook een nest met kuiken heeft die nu, met de overvloed van jonge vogels als voedselbron, gevoerd moeten worden.

Een goed vogeljaar dus. Hou dit blog in de gaten voor foto's en filmpjes.

Bijvoorbeeld:

De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2  - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van het vorige verhaal. 

Kijk voor voorafgaande episodes van de Stripmannen-saga naar het Strip Jaaroverzicht van 2014 , of nog verder terug naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013 

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Als je vogels zo dichtbij ziet, is dat toch altijd leuker dan via een webcam. Je krijgt er wellicht zelfs een band mee ...

Antoinette Duijsters zei

Johan, ook via een webcam krijg je een band.

Jan de Stripman zei

@Johan en @Antoinette - Je gaat inderdaad met ze meeleven. Misschien via de webcam nog wel meer omdat je dan zeker weet dat je telkens naar hetzelfde vogeltje kijkt. De vogels op het balkon zijn moeilijker uit elkaar te houden. Daar staat dan weer tegenover dat je een ruimer zicht hebt...

martin zei

Jan als je een tuin had kon je entree gaan vragen voor een vogeltuin zonder gaas. De gasten zouden wel stil moeten zijn.