dinsdag 10 juni 2014

Zwevende vliegen


Als vogelliefhebber heb ik het redelijk makkelijk. Er zijn misschien 5 soorten mezen in ons land, waarvan er 2 regelmatig mijn balkon bezoeken. Van de kraaiachtigen, ook een handjevol kandidaten, zijn er misschien 3 die af en toe langs komen. Allemaal makkelijk uit elkaar te houden. Net als de lijsters, boomklevers enzovoort. Als ik de 15 tot 20 soorten, die ik per jaar van het vogelvoer zie eten, maar onthoud, dan red ik me wel.


Met insecten is het een heel ander verhaal. Ik kan nog wel een wesp van een zeefvlieg onderscheiden. En een sluipwesp van een wilde bij, maar van elke familie komen er al gauw een paar honderd in ons land voor. Elke aparte zweefvlieg benoemen in onbegonnen werk. 


Na wat speurwerk kan ik, met een slag om de arm, roepen dat de bovenste vlieg een 'blinde bij' zou kunnen zijn en dat op de andere foto's een kommazwever zou kunnen staan. Maar hou me er niet aan. 


Het leuke is wel dat ik deze, met wat mazzel, in de vlucht heb gefotografeerd. Z'n vleugels zie je haast niet, zodat hij wel echt lijkt te zweven...

Klik hier voor eerdere zweefvliegblogs

3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Je hebt iets met insecten :-).

Jan de Stripman zei

Ja, ik vind ze wel erg mooi !

natuurkieker zei

fraai hoor, knap vastgelegd. Inderdaad een hele kunst om ze allemaal op naam te brengen, maar zonder naam zijn ze ook prachtig om naar te kijken :-)
Natuurkieker Coby