zondag 23 februari 2014

Wie schudt ons land eens wakker ?


Afgelopen week las ik dat, als gevolg van bezuinigingen en decentralisatie, sluiting dreigt voor een aantal zorghoreca-projecten. Met zorghoreca bedoelt men restaurants en hotels waar geestelijk en lichamelijk gehandicapten werken.

Misschien ken je ze wel, van televisie, of uit je eigen omgeving ? Ik ben vroeger in Amersfoort wel eens op straat aangesproken door een mentaal gehandicapte jongen. Of ik niet eens langs wou komen in zijn restaurant, want het was er zo gezellig. Er zijn weinig plekken waar door deze mensen met meer plezier en toewijding gewerkt wordt.

Ik word dan ook best boos als ik lees dat zulke projecten met sluiting bedreigd worden. Participatie-samenleving durven ze te roepen, maar plaatsen waar gehandicapten echt participeren, iets nuttigs doen en daar plezier in hebben, worden wegbezuinigd !

Het wordt almaar slechter in ons land, maar klaarblijkelijk nog lang niet slecht genoeg, want protest hoor je nauwelijks. Volksmassa's die de straat op gaan, overheidsgebouwen bestormen en pleinen bezetten ? Het gebeurt in Kiev, maar niet in Den Haag.

We hebben hier zelfs geen punkbandje, met wilde meiden die vrolijk gekleurde bivakmutsen dragen, terwijl iedereen hun gezicht kent. Je kunt er lacherig om doen, maar de meiden van Pussy Riot verdienen respect. Ze zijn in elkaar gemept, gearresteerd, in het strafkamp gegooid, maar ze gaan toch door.

Dat hele punkbandjes-gedoe is natuurlijk maar onzin. Het is een actiegroep, die op heel effectieve manier de aandacht trekt. Vreedzaam, ook nog, ondanks het geweld waarmee de Russische autoriteiten reageren. Die overspannen reactie laat wel zien dat ze in Rusland zeer serieus worden genomen.

Putin mag dan vriendelijk glimlachen, als hij Olympische sporters ontmoet en een pilsje drinkt met onze koning, als Pussy Riot opduikt toont hij zijn ware gezicht. Zou Marc Rutte zich al schamen voor zijn bezoek aan de Olympische Spelen ?

Ik vraag me af wie hier de boel eens wakker komt schudden. Onze problemen zijn misschien minder groot, maar het risico om in elkaar gemept en in de cel gegooid te worden is ook een stuk kleiner...De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Kijk hier voor deel 1  - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Bizar genoeg was de grootste kans op een revolte in Nederland direct na de moord op Pim Fortuyn. Sindsdien zijn de Nederlanders alleen maar passiever geworden in hun politieke doen en laten.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Een bloedige revolutie hoeft voor mij nu ook weer niet. Maar terwijl er een ware omslag gaande is, zeker op het gebied van sociale zekerheid, is er van protest nauwelijks sprake. Dat vind ik wel vreemd en teleurstellend...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het is zoals Emile Roemer zegt: de PvdA is niet links meer. Wat hou je dan nog over aan de linkerzijde van het politieke spectrum?