zondag 2 februari 2014

In Canada is het wel winter


Na een paar dagen met lichte vorst staat ons weer weer in de herfststand. Of we het daarmee gehad hebben, wat winter betreft, is nu nog niet te voorspellen. Vorig jaar lag er met Pasen, eind maart, nog sneeuw. Dus het kan nog altijd. Maar een horrorwinter, zoals die ons door de jaarlijks terugkerende doemdenkers voorspeld was, lijkt voorlopig uit te blijven.

Opwarming van de Aarde ? Nou, in Noord-Amerika denken ze daar toch heel anders over. Daar hebben ze een winter zo koud, dat hebben ze in tijden niet meegemaakt. In het nieuws zie je af en toe berichten uit de Verenigde Staten, waar in zuidelijke staten de palmbomen met sneeuw bedekt zijn. Over Canada, dat noordelijker ligt en waar het doorgaans nog kouder is, hoor je niet veel.

De Canadezen zijn wel wat gewend, denk je dan, daar is het elke winter koud, daar ligt altijd sneeuw en ijs. Jawel, dat mag zo zijn, maar zoals nu is toch ook voor Canada uitzonderlijk.

In december trok er een ijzel- en sneeuwstorm over het land, die zo heftig was dat talloze bomen onder de ijslast bezweken. Elektriciteitskabels, die merendeels bovengronds lopen, werden beschadigd en duizenden huizen zaten wekenlang zonder stroom.

Ik heb familie in de buurt van Toronto en die mailden dat door het uitvallen van de stroom hun verwarming niet meer werkte. Door de toenemende kou gedwongen en omdat ze bang waren dat de bomen in de tuin op het huis zouden vallen, brachten ze de kerst in een motel door.

Toen de stroom hersteld was bleken de verwarmingsbuizen kapotgevroren. Inmiddels is hun huis weer bewoonbaar en lijkt de winter een wat normalere loop te nemen. Met sneeuw, ijs en vorst, dat wel.

Om een indruk te krijgen kun je kijken naar een vogelwebcam die ik laatst ontdekte. De camera staat gericht op een voederplaats in het dorpje Manitouwadge, vanaf Toronto een paar honderd kilometer het binnenland in.

Je ziet er, met een beetje geduld, schitterend gekleurde vinken, gaaien en spechten. Onze vaderlandse vogels verbleken erbij. Je ziet ook sneeuw liggen en af en toe vallen. Onder het beeld wordt de temperatuur ter plekke aangegeven. Ik zag er al +2 staan en ook -15. Maar dan in Fahrenheit. Omgerekend, naar de bij ons gebruikelijke schaal van Celsius, is dat -17 en -26 !

Dat is echt winters...

NB: Hou rekening met 6 uur tijdsverschil. Het wordt bij de webcam pas rond 2 uur 's middags licht, daar staat tegenover dat de zon er pas om een uur of 11 's avonds onder gaat. Uitgaande van onze tijd dan, uiteraard. Het is dus een aardig alternatief als er niets op TV is.


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. 

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


5 opmerkingen:

martin zei

't Is weer een mooie zonnige dag vandaag. Al weer een dag om te fietsen, zo kan ik zelfs in februari niet meer bijkomen.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik herinner me dat we in 1986 pas eind februari een Elfstedentocht hadden. Het kan dus nog, maar ik zit er niet op te wachten. Ik vind het huidige weer prima!

Jan de Stripman zei

@martin - Je bent niet verplicht om naar buiten te gaan ! Soms is het beter om even uit te rusten, op de bank, met de benen omhoog. De Tour de France wordt immers gewonnen in bed...;o)

@zelfstandig Journalist - Ik hou ook wel van kwakkelwinters !

martin zei

Grappig ik had de webcam aangezet en niet uit. Denk net wat hoor ik toch. Het lijken wel vogels en inderdaad het is licht en er zijn vogelgeluiden. Voor bij het met de benen hoog Luik-Bastogne-Luik winnen.

Jan de Stripman zei

Zo vroeg ben ik er meestal niet bij, Martin...;o)