zondag 16 februari 2014

Lollo, Fapy en de Gipsyjazz


Een zigeunerfamilie in een houten woonwagen, die door een paard voortgetrokken wordt. En dan 's avonds gitaarspel bij het kampvuur. Dat romantische beeld moet gitarist Lollo Meier voor ogen hebben gehad, toen hij een paar jaar geleden, met paard en wagen naar het zigeuner-jazz-festival van Samois trok.

De tocht van Lollo is vastgelegd in de film 'Lollo gaat op reis', die laatst te zien was op Holland Doc24. De hoofdpersoon is een zwijgzame, goedmoedige man en een prima muzikant. Maar gaandeweg blijkt dat het reizen met paard en wagen niet alleen romantisch is, maar ook problematisch.

De meeste zigeuners leven tegenwoordig in grote stacaravans. Volgens Lollo's moeder zijn de banden daarvan aan het verrotten, omdat ze nooit gebruikt worden. Vroeger was alles mooier.

Met zijn reis wil Lollo iets van die oude glorie doen herleven. Maar hij wil ook een hommage brengen aan zijn grote voorbeeld, Django Reinhardt, de grondlegger van de Gipsyjazz. Ironisch genoeg raakte Django, als kind, voor het leven verminkt, toen de woonwagen waarin hij sliep in brand vloog.

Bij Gipsyjazz moet je trouwens geen schetterende trompetten en scheurende saxofoons verwachten. In dit genre is de akoestische gitaar het belangrijkste instrument. Bij een doorsnee zigeunercombo doen er al gauw drie gitaristen mee, waarvan er twee een strak ritme spelen, terwijl de derde daar dartel overheen soleert. Een contrabas zorgt voor de diepe tonen en soms is er een violist, of klarinettist, als tweede solist.

Op YouTube vond ik filmpjes van Lollo spelend, op het festival van Samois, informeel tussen de caravans. Samen met Fapy Lafertin, een meestergitarist, die ik meer dan 20 jaar geleden een paar keer live heb gezien. Hij maakte toen nog deel uit van de band Waso, die door de kenners hoog geprezen werd.

Fapy is ook al zo'n rustige man, die pas echt tot leven lijkt te komen met een gitaar in zijn handen. Hij is in staat tot duizelingwekkende loopjes en grote vingervlugheid. Maar het is geen uitslover. De melodie staat voorop.

Heerlijke muziek, die toch bij het grote publiek niet echt in de belangstelling staat. De Gipsy Kings hebben meer succes en het Rosenberg Trio is beroemder. Maar de liefhebbers weten wel beter. Zoek maar eens naar Lollo en Fapy op het internet en er gaat een wereld voor je open.

Van de twee zijn ook CD's verkrijgbaar, waarvoor je naar hun websites moet:De fraaie documentaire 'Lollo gaat op reis' is online te zien op de website van de regionale Limburgse omroep L1. 


De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Stripman zelf. Kijk hier voor deel 1  en deel 2 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 - deel 6 - deel 7 - deel 8 - deel 9 - deel 10 - deel 11 en deel 12 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


5 opmerkingen:

martin zei

'k Zou die lui wel eens op een snerpende electrische gitaar willen horen.

Jan de Stripman zei

@martin - Dat is toch een ander soort muziek, hoor. Je ziet ze wel eens op een semi-elektrische jazzgitaar spelen, maar scheuren en snerpen doen ze ook dan niet...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Niet mijn soort muziek, maar de levensstijl staat mij wel aan :-).

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ja, het ziet er wel erg relaxed uit, allemaal...;o)

Bart zei

Ja, de bijna achteloze virtuositeit van met name Fapy maakten echt indruk op me, toen ik afgelopen week de clips zag, die je plaatste.
Heel overtuigend, en het barst van de muzikaliteit.
En ach...dan maar niet zo beroemd, deze mensen hebben dat heel niet nodig... :o)