zondag 8 december 2013

Zou asociaal beleid dan wel werken ?


Ter verdediging van de bezuinigingen op sociale voorziening en ontwikkelingshulp wordt vaak aangevoerd dat sociale maatregelen en hulp niet werken. Wat ik me dan afvraag: Zou asociaal beleid wel werken ?

Dat de armoede de wereld niet uit is, ondanks alle hulp van de rijkere landen, is zonneklaar. Dat er bij al die hulpprogramma's veel geld verkeerd terecht komt ook. Maar ik denk niet dat de armen in de 3e wereld er daarom beter vanaf komen als we ze minder hulp geven, zoals ons kabinet gaat doen.

Dat er in ons eigen land ook steeds meer mensen onder de armoede grens zakken was afgelopen week in het nieuws. Dat is in ieder geval een direct gevolg van slechtere voorzieningen en minder hulp. En de voorzieningen worden nog slechter, als alle kabinetsplannen doorgaan.

Volgens de aanhangers van het kabinet Rutte worden we er uiteindelijk allemaal beter van, als de overheid ons minder gaat ondersteunen. Burgers moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen, heet dat dan. Want onze economie moet weer groeien. Hoe dat beleid uitpakt wordt inmiddels duidelijk: de rijken zijn in de afgelopen jaren rijker geworden en de armen armer.

Als de economie het uiteindelijk beter gaat doen, komt dat dus doordat men de armen armer en de rijken rijker heeft gemaakt. Als het volgens plan werkt, worden de rijken daarna nog rijker en de armen...? Vermoedelijk mogen die al blij zijn als ze op het niveau van voor de crisis uitkomen.

Maar ik ben bang dat er, in dat geval, niet veel van de asociale maatregelen teruggedraaid zullen worden. Succesvol beleid ga je niet veranderen. Dus blijven de armen gewoon armer dan voorheen. Maar ze kunnen zich dan troosten met de gedachte dat de economie er op vooruit is gegaan en de rijken ook. En dat is toch ook heel fijn !

Indien de economie blijft kwakkelen, en dat lijkt me best mogelijk, dan vrees ik dat de armen nog armer gemaakt zullen worden en de rijken nog rijker. Het gedachtegoed van Rutte & co heeft veel weg van een asociale nachtmerrie.

In eigen land heeft Rutte succes met het verdedigen van zijn asociale beleid. We hebben het hier natuurlijk nog hartstikke goed. Het ziet er niet naar uit dat de woedende volksmassa's snel de straat op zullen gaan. De armen in het buitenland zal hij wel niet uit hoeven leggen dat hij ze armer maakt, om de welvaart van onze eigen rijken te vergroten.

Er zijn mensen die zeggen dat je je daar allemaal niet zo druk over moet maken. Als je voor een dubbeltje geboren bent krijg je immers nooit een kwartje. Logisch als Rutte je dubbeltje afpakt en aan iemand geeft die al een kwartje heeft. Want zo werkt asociaal beleid.

Zie ook de volgende nieuwsberichten:





De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



4 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Tja, dan toch liever Balkenende. Die beloofde tenminste nog zoet na het zuur.

Bart zei

Waardeloze asociale hufters, die Rutte, Samsom & Co.
Aardiger en anders kan en wil ik het ook niet zeggen...

Anoniem zei

Het is de klassieke neo-liberale gedachte dat minder overheid leidt tot een gezondere economie. Het bewijs daarvoor is nooit overtuigend bewezen. Dus komt het inderdaad neer op de ouderwets klassieke verdeling rijk en arm, waarbij arm in ieder geval steeds armer wordt.
Overigens valt het mij bijzonder tegen hoezeer de PvdA hierin meegaat. Die kunnen het woordje sociaal ook wel in de prullenbak gooien.

martin zei

Het is natuurlijk ook de vraag wat je dan onder ontwikkelingshulp verstaat.

Het ruimen van handels barrieres naar het Noorden en die in het Zuiden even ongemoeid laten doet meeer goed dan 0,7% van het BNP besteden aan allerlei moois en kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Beter een goede weg van binnenland naar kust dan weer 2600 naaimachines met duur microkrediet.

En dan worden uit dat percentage ook nog delen van militaire interventies betaald.