zondag 17 november 2013

Nigeriaanse internetcriminelen ?


In de afgelopen week ben ik twee keer gebeld, door een gebrekkig Engels sprekende man, die me ervan probeerde te overtuigen dat er iets mis was met mijn computer. Hij deed voorkomen alsof hij namens Microsoft belde en zei dat mijn computer berichten verzond, waaruit zou blijken dat ik gehackt was.

Het leek me een onwaarschijnlijk verhaal. Als Microsoft al contact met mij op zou willen nemen, wat ik me nauwelijks voor kan stellen, dan toch niet door iemand die zich maar met moeite verstaanbaar kan maken. Bovendien was er, bij mijn onbekende beller op de achtergrond, een enorm geroezemoes hoorbaar. Alsof hij uit de kroeg belde.

Waarschijnlijker is het dat hij ergens in een 3e wereldland in een internetcafé zat. Vermoedelijk in opdracht van een misdadige organisatie, die probeerde iets van ons rijke westerlingen gedaan te krijgen. Nigeriaanse internetcriminelen, misschien ?

Hoe komen die dan aan mijn telefoonnummer ? Het telefoonboek is openbaar toegankelijk, maar het zou ook best kunnen dat hij willekeurig samengestelde nummers zat te bellen. Ik heb jarenlang gewerkt voor een bedrijf dat daar speciale computerprogramma's voor had. Hij vroeg bovendien naar een mij onbekende naam, dus hij had geen juiste gegevens over mij.

Ik heb het gesprek beide keren snel beëindigd. Maar een korte zoektocht op internet leerde me dat er wel mensen zijn die zich door zo'n telefoontje bang laten maken. Als je je door het verhaal van de beller mee laat slepen, dan wordt je verzocht om een bepaalde website te bezoeken.

Eenmaal daar beland wordt je gevraagd of 'Microsoft', van afstand, je pc over mag nemen om zo de 'bedreigingen' af te wenden. Of er wordt je verzocht een antivirusprogramma te downloaden, waar je dan wel voor betalen moet, natuurlijk.

Doel van dat alles kan zijn om achter je persoonlijke gegevens te komen, je wachtwoorden voor internetbankieren, bijvoorbeeld. Of om kwaadaardige software op je computer te installeren. Of om je pc te blokkeren om hem pas weer vrij te geven wanneer je een zeker geldbedrag hebt overgemaakt.

Niet intrappen dus, mensen. Vriendelijke helpdesks die, op eigen initiatief contact met je opnemen, bestaan niet.

Op deze website, van Microsoft, kun je zien wat je kunt doen als je er toch ingetrapt bent.




De Strip: De strip van deze week is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men



8 opmerkingen:

Bart zei

Ja, ik krijg ook de indruk dat ze je random uitkiezen, Jan, en het is natuurlijk schorem.
Hier heb ik het ook 1 of 2 keer per jaar bij de hand, en ik hou het altijd kort! :)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ze hebben kennelijk hun 'werkgebied' van België naar Nederland verplaatst. Niet lang geleden was het een plaag in België.

Anoniem zei

Herkenbaar. Ook eens zo'n telefoontje gehad. De man uit laten praten, domme vragen stellen etc.. (hoe langer ik hem aan de lijn houdt hoe minder andere mensen hij kan bellen). En dan op een gegeven moment zeggen dat ik zo verbaasd ben hoe hij dat allemaal weet omdat ik een Apple heb.. (niet dus, maar dat weet hij niet). Dan is het gesprek gauw afgelopen. :-)

Ron Roelandt zei

Hier in Italië worden we gewoon uit eigen land gebeld. Daar hoeven we de grens niet voor over. ;-)

rob alberts zei

Weet je zeker dat het niet de NSA was?

Jan de Stripman zei

@bart en @zelfstandig journalist - Van internet begrijp ik dat het hier ook al een paar jaar speelt. Misschien zijn ze nu pas bij de S van Stripman aangekomen...;o)

@aadverbaast - Slimme tactiek !

@ron - Ja, het is altijd beter om opgelicht te worden door criminelen van eigen bodem...;o)

@rob - Dat zal ik de volgende keer eens vragen...;o)

martin zei

Soms zijn het wel goed voorbereide acties en dan is het veel moeilijker er niet in te trappen. Een vriend van me trapte in een mailbenadering. Hij is echt niet dom.

Het ging om een bekende van hem (activist in land X-verweg) die geld nodig had wegens problemen.

Achteraf weet je dan precies wat er niet klopte, maar op het moment zelf denk je: als ik kan helpen doe ik dat. Hop wel 100 € lichter.

Anoniem zei

Ik ben dit jaar al wel 20 keer gebeld door dit soort idioten, die denken dat ik idioot ben. Irritant, zeker als je een Apple hebt :-)