zondag 3 november 2013

Legendarische mopperkont


Afgelopen zondag vernamen we dat Lou Reed is overleden. Dat was even schrikken. Weer een muzikale grootheid uit mijn jeugdjaren afgereisd naar de grote jamsessie in het hiernamaals. De vraag is of ze daar een gat in de lucht zullen springen. Ome Lou stond bij leven bekend als zeer eigenzinnig. Geen gemakkelijke man om mee samen te werken.

Ik leerde hem kennen via de platenverzameling van mijn oudere broer. Die had al zijn bekende lp's uit de jaren '70. Later kocht ik zelf ook twee platen van hem, 'Mistrial' en 'Street hassle'. Helaas wordt de eerste door de kenners beoordeeld als een van zijn slechtste en daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Op 'Street hassle' staat tenminste nog één goed nummer, het titelstuk, dat gelukkig ook nog eens een halve lp-kant duurt.

Maar zoals gezegd, Reed was bijzonder eigenzinnig en schuwde het experiment niet. Hij was bovendien geen geweldig gitarist en ook niet zo'n toonvaste zanger. Eigenlijk is het al heel knap dat hij desondanks een aantal onvergetelijke opnamen heeft nagelaten.

Via internet bereikte me later in de week een bericht van een andere, oude, muzikale held, met wie het nog prima lijkt te gaan. De officiële facebook-pagina van Van Morrison stuurde een lovende recensie door, van een concert dat de zanger in Londen had gegeven.

Morrison, die ook al bekend staat als lastig en humeurig, lijkt in ieder geval ook over zelfspot te beschikken. Het artikel over zijn optreden begint namelijk zo:

'Legendarische mopperkont, Van Morrison, was in een ongewoon joviale bui tijdens het magistrale optreden dat hij gaf in de Royal Albert Hall.'

Mooi om te lezen ! Al kan ik me niet voorstellen dat Van echt zelf zijn facebook-pagina beheert. Daar zal hij wel iemand van zijn management voor hebben.

Anders gaat dat met sommige muzikanten van eigen bodem. Zangeres Anouk, bijvoorbeeld, gaf op haar Twitter-account te kennen dat wat haar betreft Zwarte Piet best een ander kleurtje mag krijgen. Het kwam haar op een aantal woeste reacties te staan. Enkele daarvan stuurde ze zelf weer door. Zo konden we lezen dat haar nare ziektes werden toegewenst en ze werd uitgemaakt voor landverraadster.

Nu stond Anouk zelf ooit bekend als een moeilijke tante. Sommige van haar twitter-volgers blijken dus nog een stuk gestoorder te zijn...De Strip: De strip van deze week is weer gemaakt door de Stripman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal.

Kijk hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van het vorige verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men


6 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Lou Reed kwam gelijk op nummer 1 in de RIP 50 van Studio Brussel afgelopen vrijdag (Allerheiligen). Als eerbetoon. Het kan verkeren. Ben zelf geen Lou Reed kenner, maar heb begrepen dat zijn meest recente slechtste werk de samenwerking met Metallica uit 2011 was.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - In één van de in memoriams stond het wel mooi: Je wist nooit wat je aan hem had, soms mooi, soms slecht, maar in ieder geval niet saai...;o)

martin zei

De sfeer, daar viel ik voor. Neil Young heeft ook van die slordige, maar desondanks, indrukwekkende muziek.

Jan de Stripman zei

@martin - Sfeer is van groot belang. Technische perfectie kan soms levenloos klinken. Daar had Lou Reed niet vaak last van...;o)

Bart zei

Ik leerde hem kennen, zo'n beetje bij het vertrek uit de Velvet Underground, en zijn eerste twee soloplaten, waarvan Transformer een sensatie was (en terecht)...
Was vanaf dat moment grote fan, in het bijzonder ook van het werk van de Velvet Underground.
Twee keer zag ik hem live optreden, de laatste keer eind jaren '70, een niet erg memorabel, lusteloos, kort en slordig concert.
Maar de eerste keer, het zal in 1974 zijn geweest, waren hij en zijn band in topvorm, het was de tijd van Rock'n Roll Animal en Lou Reed live.
Onvergetelijk.

Jan de Stripman zei

@bart - Dat was inderdaad zijn beste periode. Ik heb het daarna lang niet allemaal bijgehouden, maar 10 minuten goede muziek op 2 lp's is toch wel mager.

Uit de jaren '70 vond ik Coney Island Baby ook nog wel aardig. Maar toen ik die laatst nog eens beluisterde viel het me toch wat tegen...