zondag 8 september 2013

James Taylor en zijn muzikale familie


Bij Apple denk ik toch het eerst aan de platen-maatschappij van de Beatles en niet aan het elektronica-bedrijf. Het platenlabel werd door de beroemde band in 1968 opgericht, om meer grip te krijgen op hun zakelijke belangen. Van de eerste hits zagen ze maar een zeer schamel bedrag terug. Men zegt dat ze, met z'n vieren, slechts één procent van de inkomsten mochten verdelen.

Tot mijn verrassing las ik op Wikipedia dat bij de artiesten, die naast de Beatles bij Apple platen hebben uitgebracht, ook James Taylor hoort. Voor wie hem niet kent, Taylor is een succesvolle zanger-liedjesschrijver en gitarist. Zijn stijl is dromerig en melodieus, zijn zangstem wat nasaal.

En zijn allereerste lp, als solo-artiest, werd opgenomen in dezelfde studio en met hulp van de Beatles, die toen aan hun White Album werkten. James had daarvoor al wat in bandjes gespeeld, in de Verenigde Staten, waar hij geboren is als zoon van een arts en een klassiek geschoolde zangeres.

Zijn eerste muzikale avontuur strandde in de hippiebuurten van New York, waar hij berooid en aan de drugs raakte. In een poging om in een nieuwe omgeving een verse start te maken vertrok de jonge James, nog net geen 20 jaar oud, naar Engeland. Daar maakte hij wat demo-opnamen, die via een omweg bij Paul MacCartney terecht kwamen. Vandaar die eerste lp, die overigens geen groot succes werd.

Een paar jaar later, in 1970 en weer terug in de VS, kwam Taylors grote doorbraak. Zijn tweede lp, 'Sweet Baby James', genoemd naar het zoontje van zijn broer, werd een hit, net als de single 'Fire and Rain'. James trouwde vervolgens met zangeres Carly Simon, scoorde nog meer hits en worstelde nog geruime tijd met drugsproblemen.

Inmiddels is hij een gerespecteerde oude rot, al jaren verlost van zijn verslaving en voor de 3e keer getrouwd. Zijn zoon Ben, uit het huwelijk met Carly, is ook een heel aardige zanger en songschrijver. Die was ik een tijdje terug al eens, bij toeval tegen gekomen. Maar wat ik niet wist is dat de drie broers van James en zijn zuster ook actief zijn, of zijn geweest, in de muziek, net als zijn dochter Sally.

Over de jongste broer, Hugh, lees ik op Wikipedia niet veel meer dan dat hij iets in de muziek heeft gedaan, maar nu een Bed & Breakfast runt. Oudste broer, Alex, nam een aantal lp's op, in de jaren '70 en '80, in een stijl die omschreven wordt als 'southern blues-rock'. Hij overleed aan een hartaanval, vermoedelijk als gevolg van langdurig alcoholmisbruik, in 1993.

Zuster Kate maakte drie platen in de 70s en drie cd's na 2003. Zij zoekt het meer in de folk-pop en toert nog geregeld door het zuiden van de VS. Broer Livinston was weliswaar minder succesvol dan James, maar heeft toch een gestage, muzikale loopbaan sinds begin jaren '70. Hij maakte een dozijn lp's en cd's, de laatste in 2010, overwegend gevuld met sfeervolle, akoestische folk-pop. Livinston geeft daarnaast les op het muziek-college van Berklee.

Opmerkelijke familie !

Meer info is te vinden op Wikipedia en allmusic.com , de meeste Taylors zijn ook te zien en te horen op YouTube  .

De website van James Taylor is de moeite waard, onder meer door de filmpjes met gratis gitaarlessen, deels gefilmd vanuit de klankkast van de gitaar. De Strip: De strip van deze week is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 , deel 2 - deel 3 - deel 4 en deel 5 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het voorafgaande verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men3 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

All in the family :-).

Corrie zei

En er was een innige samenwerking met Carole King....

Bart zei

Ja, dus een echte muzikale familie! Bij sommigen zit het denk ik diep in de genen... :-)