zondag 15 september 2013

Goede reclame en slechte reclame


Sinds kort krijgen sommige bezoekers van ons Engelstalige stripblog advertenties voorgeschoteld. Daar hebben wij zelf, als Stripmannen, geen inbreng in gehad. Sterker nog: we zijn niet op de hoogte gesteld en er is niet naar onze mening gevraagd.

Het blijkt dat het internetplatform, waar ons blog op staat, geld nodig heeft om de gratis blogs, zoals het onze, mogelijk te maken. En als we geen reclame op ons blog willen dan moeten we daarvoor betalen. Dat klinkt niet onlogisch, maar het zou leuker zijn geweest als men dat aan de bloggers voorgelegd had. Nu zijn we zonder waarschuwing voor het blok gezet.

Voorlopig maken we dus ongevraagd reclame voor producten en diensten waar we niet voor gekozen hebben en ook niet achter staan. Of die producten deugen ? Ik weet het niet. Maar die advertenties zijn wel een tikje vervelend.

Of je ze daarmee ook slechte reclame kunt noemen ? Wel voor een blogplatform dat bloggers aanlokt met gratis blogmogelijkheden ! Ter compensatie daarom ook maar even wat 'goede' reclame.

Een paar maanden geleden schreef ik over de ontmoeting die ik had met Johan Peters, zelfstandig journalist uit Antwerpen. Johan wilde mij interviewen in het kader van zijn project 'Leven met een beperking in Europa'. Daarvoor zou hij een rondreis gaan maken, door 12 Europese landen, om er mensen met een beperking te interviewen.

Zelf heeft hij, door een ongeluk op jonge leeftijd, nauwelijks controle over de rechterhelft van zijn lichaam. Die beperking heeft hem niet tegengehouden. Inmiddels heeft hij zijn reis voltooid en zijn de interviews en reisverslagen verwerkt in een boek.

Op het blog van Anne Vellinga zegt Johan: 'Het boek is uiteindelijk een mix geworden van mijn eigen reiservaringen en interviewjournalistiek. De conclusie van het boek mag luiden dat mensen met een beperking in de bezochte landen het niet slecht hebben, maar dat er nog heel wat moet gebeuren voordat er werkelijk sprake is van een volledige integratie in de maatschappij.'

Ik heb het boekje inmiddels gelezen en vind dat het een vlot geschreven reisverslag is geworden. Johan mengt zijn eigen ervaringen met interviewfragmenten en behandelt een breed scala aan onderwerpen. Van toegankelijkheid van hotels en openbaar vervoer, via werk en wonen, tot aan relaties en seks.

Personen die niet zo van lezen houden hoeven zich geen zorgen te maken, het is bepaald geen dikke pil en er staan ook nog plaatjes in.

Lees meer over het boek en hoe je het kunt bestellen op: yanga.nl 

De volledige interviews en reisverslagen staan op Johan's website De Strip: De strip van deze week is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5 en deel 6 van dit verhaal.

Klik hier voor deel 1 - deel 2 - deel 3 en deel 4 van het voorafgaande verhaal.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men
4 opmerkingen:

Anne Vellinga zei

Goed, wakker en integer stuk.
Met dank voor links naar de bronnen. ;)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik ben blij dat je het boek waardeert Jan. Ook uiteraard mijn dank voor de links!

martin zei

Als het goed valt lijkt het mij een boek dat goed kan gaan verkopen. Iedere aandoening heeft zijn eigen belangenvereniging met vaak een blad en duizende leden.Ik heb enekele verhalen ook graag en met veel interesse gelezen.

Anoniem zei

Aanbevolen door de Stripman, als dat geen zetje in de rug is...