zondag 26 mei 2013

Koud weer door opwarming van de Aarde ?


Afgelopen week reed ik door ons dorp. Het was een koude, bewolkte dag, maar gelukkig even zonder regen. Hier en daar stonden struiken en heesters in bloei, rhododendrons en vlinderstruiken, bijvoorbeeld. Vlinders waren er niet te zien, daarvoor was het veel te koud.

We beleven een zeer koud en nat voorjaar, dat zal iedereen opgevallen zijn. Al eerder zag ik op de BBC een weerman, die uitlegde dat dat door de straalstroom kwam. Deze band van sterke luchtstromen ligt momenteel zuidelijker dan in andere jaren. Daardoor worden er veel depressies over ons land geblazen.

Een opmerkelijke theorie is dat ons koude weer veroorzaakt wordt door de opwarming van de Aarde. Van een Belgische website haalde ik het onderstaande bericht:

Volgens de Belgische klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele is de aanhoudende koude in ons land een rechtstreeks gevolg van de klimaatopwarming. 'Het smelten van de ijskappen, een van de meest zichtbare gevolgen van de opwarming van de aarde, heeft een groot effect op de windstromingen,’ aldus de topman van het klimaatpanel van de Verenigde Naties. ‘Er zijn vandaag bijvoorbeeld veel meer noord-zuidelijke dan west-oostelijke winden. En laat de huidige koude Siberische winden nu net tot hier zijn geraakt via een noord-zuidelijke stroming.’

Zo zie je maar weer. Dachten we dat we, door het broeikaseffect, een subtropisch klimaat zouden krijgen, zodat we uiteindelijk in Amersfoort, onder een parasol, aan het Noordzeestrand zouden kunnen zitten... Kon het dus wel eens het tegenovergestelde worden.

Ondertussen is er nog steeds geen druk vliegverkeer rondom ons koolmezen-kastje. Ik zie wel elke dag wat mezen heen en weer vliegen, maar niet in het tempo dat je zou verwachten bij een hok vol jonge vogeltjes.

Het kan zijn dat dat nog komen gaat. Maar misschien zitten er maar een paar kuikentjes in het kastje. Dan hoeft er ook niet zo enorm veel gevoerd te worden.

Dat zijn in ieder geval de berichten die ik bij Beleef de Lente lees. Daar is bij de koolmezen, van de 5 uitgekomen eitjes, zaterdag het laatste kuiken overleden. Te weinig voedsel, te koud. Het schijnt een algemeen beeld te zijn. Kleine broedsels, of verlaten nesten, door het slechte weer.

Bij de andere webcams is het beeld wisselend. De oehoe en slechtvalk doen het goed, maar bij de ooievaar hebben de ouders de 2 zwakste jongen, van de 4, uit het nest gegooid. De steenuil is helemaal niet tot broeden gekomen en bij de torenvalk en gierzwaluw is het nog afwachten.

Voor de individuele vogels is het jammer als er een broedseizoen mislukt. Voor de soort is het meestal niet zo'n probleem. De weinige jonge vogels die wel groot worden zullen het makkelijker hebben, om de winter door te komen, omdat de concurrentie minder is.

En we moeten dit seizoen nog niet helemaal afschrijven. Als het later toch nog goed weer wordt zullen sommige vogels een tweede poging doen.De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel  2 en deel 3 van deze episode.

Klik op de strip voor een grotere weergave.

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  -  het Strip-overzicht van 2012 en het Strip-jaaroverzicht van 2013

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men6 opmerkingen:

Annet zei

Het is moeilijk Jan...ik blogde er ook al over:

http://annettelemaire.wordpress.com/2013/05/20/dit-willen-we-niet-weten-want-hoe-ga-je-daarmee-om/

Maar even over de vlinderstruiken, bloeien die al in Soest?

Volgens mij is het een aflopende zaak met ons allemaal.Al blijf ik h o p e n.....in ieder geval blijft er altijd wel iets van leven over...

Jan de Stripman zei

Ik heb al een aantal bloeiende vlinderstruiken gezien, Annet. Alleen niet veel vlinders. Maar volgende week wordt het weer warmer, dus wie weet...

martin zei

Broeikas effect, opwarming van de aarde, maar klimaat verandering betekent hitte op de ene plek en koude op de andere. Per saldo wordt het warmer, maar dat zou wle eens aan ons voorbij kunnen gaan. Misschien zijn we daar over enkele decennia helemaal niet rouwig om. Nu de klimaat vluchtelingen nog buiten de deur houden (NAVO en EU hebben dat in militaire doctrines al beloofd te doen). Wat een zooitje.

Jan de Stripman zei

@martin - Als dit zo door gaat kunnen we misschien beter zelf vluchten naar een land met een warmer klimaat...;o(

ramireziblog zei

Zat je naar de Chelsea flower show te kijken? (Beuh, hele week verplicht met mijn echtgenote meegekeken) - maar goed; komende week weer springwatch op de bbc...

Jan de Stripman zei

@ramirezi - Ik heb wel het e.e.a. van de flowershow gezien, maar dat was per ongeluk. Springwatch ga ik echt volgen...!