zondag 2 september 2012

Van Gewest tot GewestLang geleden, ergens aan het eind van de jaren '80, heb ik eens gefigureerd in een aflevering van het legendarische tv-programma Van Gewest tot Gewest. Dat was een populair programma waarin eigenaardigheden en regionale nieuwsitems uit ons eigen land werden getoond.

Dat kon een klompenmaker zijn, een dorpsfeest, of een dag uit het leven van een Turkse gastarbeider, maar ook een reportage over de Delta Werken, of in mijn geval de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Ik werkte daar toen op de tekenkamer en een filmploeg van de NOS kwam opnamen maken.

Het was de bedoeling een globale indruk te geven van wat er door onze dienst gedaan werd. De fotografie-afdeling werd bezocht, het restauratie-atelier, de bibliotheek, het archief en onze tekenkamer.

Over mijn schouder keek de camera mee, terwijl ik een oude tekening zat over te trekken. Geschikt maken voor publicatie heette dat. Niet zo spannend. Dus een van de collega's diepte een plattegrond van een grafveld op en liet zich filmen terwijl ze wat doodshoofden en skeletten tekende.

Het is jammer dat een dergelijk programma niet meer op de Nederlandse televisie bestaat. Tegenwoordig kijken we liever naar 'bekende' Nederlanders die stijldansen, of van een duikplank vallen. Triest, want van zo'n programma met wetenswaardigheden van eigen bodem steek je altijd wat op.

In België heeft men nog Vlaanderen Vakantieland, al gaat dat ook vaak over de landsgrenzen heen en heeft het voornamelijk een toeristische inslag. Bij de BBC doen ze het beter en serieuzer. Daar zijn zelfs verschillende programma's die aan Van Gewest tot Gewest doen denken. Country Files, Country Tracks en Coast.

Bij Coast volgt men de kust van het Verenigd Koninkrijk en besteedt men onderwijl aandacht aan de natuur en de menselijke invloeden van heden en verleden. Erg leerzaam. En ze zijn niet eenkennig want ook Coast gaat af en toe over de landsgrenzen. Bijvoorbeeld naar Ierland, Frankrijk, Scandinavië en zelfs naar ons land.

Enige tijd terug kon je zo, bij de BBC, een uur lang zien hoe wij Nederlanders met onze kust en de zee omgingen. Van de Waddenzee via de Afsluitdijk naar de Delta Werken. Alles mooi in beeld gebracht en vakkundig toegelicht. Kom daar nog eens om op de vaderlandse zenders.

Het doet je terug verlangen naar het goeie ouwe Van Gewest tot Gewest. Ook al was mijn bijdrage, aan de uitzending die er over de Oudheidkundige Dienst is gemaakt, erg bescheiden. Op de aangegeven uitzenddatum zaten we thuis natuurlijk vol spanning voor de buis.

Een fotogenieke mevrouw van het archief vertelde het een en ander over haar werkzaamheden. Er werden wat korte beelden van de overig afdelingen getoond. De tekenkamer moest het doen met een totaalshot en de mededeling dat de opgegraven voorwerpen ook getekend werden. Alle opnamen van mij en mijn collega's waren in de montage gesneuveld.

Bij Wikipedia lees ik dat Van Gewest tot Gewest een van de langst lopende Nederlandse tv-programma's is geweest. Het is uitgezonden van 1965 tot 2003. Een aantal uitzendingen uit 2002 staat op deze site. Op YouTube zijn ook fragmenten uit het programma te zien.


De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit hoofdstuk.


Klik op de strip voor een grotere weergave. Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011  en  het Strip-overzicht van dit jaar

Bezoek ook onze internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men4 opmerkingen:

Annet zei

Het was een geliefd programma van me. Is het doorgegaan tot 2003?

Kan het me niet herinneren...(oh jee)...

Moest soms huilen om de schoonheid die ze lieten zien...

Zo wilde ik ook wonen, in het groen tussen de dieren...

En zo woon ik ook nu...dus wat zeur ik toch:)

Jan de Stripman zei

@annet - Ik had ook niet het idee dat het nog zolang bestaan had. Maar op het laatst heette het alleen nog 'Gewest' en was het samengegaan met een ander programma...

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb er vroeger ook regelmatig naar gekeken. Jou heb ik dus uiteindelijk niet gemist :-).

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Nee, hoor, het was bepaald geen historisch tv-optreden...;o)