woensdag 12 september 2012

Avontuurlijke stembusgang met onbekend gevolg
De gang naar de stembus, vandaag, kon wel eens avontuurlijk worden. Door lichamelijke problemen, vermoedelijk een virusje, misschien wat overbelast, ben ik ruim een week niet naar buiten geweest. Maar de democratische plicht roept !

Ik had iemand kunnen machtigen, natuurlijk, maar dochter is de hele dag op stap en mijn vrouw moet de hele dag werken. Dus ga ik er op uit met machtigingen van het hele gezin. Het stembureau is vlakbij, in een bejaardencentrum, dus het zal wel scootmobielvriendelijk zijn. Hoop ik...

'Leden Occupy verbranden stempassen in Utrecht' was een nieuwsbericht van een paar dagen geleden. 'Je kan je afvragen hoeveel invloed jij hebt op politici in het huidige systeem. De invloed van de kiezer op de Tweede Kamer is door het kiesstelsel behoorlijk ingedamd.', citeert de website van Trouw een van de actievoerders.

In mijn omgeving hoor ik dat geluid ook af en toe wel eens. 'Waarom zou je gaan stemmen, het maakt toch allemaal niets uit. Die gasten in Den Haag zijn allemaal zakkenvullers die alleen maar voor hun eigen belangen opkomen.' Of: 'Het zijn niet de politici die de dienst uit maken maar de grote bedrijven.'

Nu heb ik ook geen buitengewoon hoge verwachtingen van de invloed die ik uit kan oefenen via het kieshokje. Ik ben, zelfs met mijn twee volmachtstemmen, maar een piepklein zandkorreltje in de grote oceaan van de politiek.

Als individu ben ik onbelangrijk. Maar ik maak deel uit van een grotere groep, de stemmers op de partij van mijn keuze. Samen met andere partijen kunnen die wel invloed uitoefenen. En hoe meer mensen op mijn partij stemmen hoe groter die invloed zal zijn. Daarom is mijn stem wel van belang.

Stemmen doen we voor het 'wij'-gevoel. Geen goeie actie van Occupy Utrecht, dus. Gelukkig blijkt het ook helemaal geen actie van Occupy te zijn. Op hun eigen website staat: 'Occupy Utrecht verbrandt geen stempassen. Occupy Utrecht ondersteunt geen enkele actie die oproept niet te gaan stemmen. Wij geloven dat de inspraak vergroten belangrijker is. Wij distantiëren ons bijgevolg van iedere actie die oproept niet te gaan stemmen.'

Dus vooruit ! Op naar de stembus ! Wat de gevolgen ook mogen zijn...

9 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Succes!

Antoinette Duijsters zei

Nu vooruit met de volmachten:-) En het blijft een leuke tekening.

Bart zei

Ja, leuke tekening! :-)
Op naar het stemlokaal, ik ga ook zometeen, Jan.
Het is deze keer met enige gezonde tegenzin, maar ik ben het helemaal met je eens, dat niet-stemmen geen goede optie is.
Wij kleine zandkorreltjes maken met elkaar misschien net het (goede) verschil hè!

Ik ben weg... ;-)

Jan de Stripman zei

Het is inmiddels gelukt ! Ik reed in het bejaardenhuis nog wel even verkeerd, maar niemand kijkt er daar vreemd van op als er een man op een scootmobiel, wat verdwaasd, door de gangen rijdt...;o)

Bart zei

Mooi, allemaal gelukt dus, Jan! :-)
Ikzelf liep ook verkeerd hoor, ik ben daar erg goed in, in verdwalen... ;-)

Selma zei

Wat een vertrouwen van jouw gezin. Hopen maar dat je op de/een goede partij hebt gestemd ;-)

Jan de Stripman zei

@bart - Vroeger was het makkelijk, toen was het stemlokaal direct bij de ingang. Nu moet je helemaal naar de achterkant van het gebouw, een lange gang door. Ik reed bij het begin rechtdoor, terwijl ik rechts had gemoeten. Even een afslag gemist...

@selma - Ze weten dat ik te vertrouwen ben. Ik heb op hele goede partijen gestemd. Nu maar hopen dat heel veel mensen het zelfde hebben gedaan...;o)

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Over een uur zal bij een eerste prognose gaan blijken of onze stemmen het verschil hebben gemaakt :-).

martin zei

Of het altijd verkeerd is om niet te gaan stemmen betwijfel ik. Het is echter alleen zinvol als het past in een grotere beweging en niet was losstaande acties zijn.

Eén van de woorden in mijn beperkte woordenschat Indonesisch is golput, dat staat voor blanco stemmen om daarmee te protesteren. Ik leerde het woord in +/- 1994.

In ons bestel kan ik me geen voorbeeld indenken waarin het zinvol zou kunnen zijn, maar dat kan goed aan mijn te kleine verbeeldingskracht liggen. Dus wie weet...