zondag 3 juni 2012

Ons dorp tobt weer met een burgemeesterDe Soester Courant staat er bol van: de gemeenteraad wil niet verder met burgemeester Arie Noordergraaf (SGP). Waarom is niet duidelijk en het is maar de vraag of we ooit het naadje van de kous te horen krijgen.

De besprekingen omtrent het verlengen van de termijn, of het aanstellen van een nieuwe burgemeester, zijn vertrouwelijk. Op schendig van die geheimhouding staan strenge straffen, naar het schijnt.

Ik volg de plaatselijke politiek niet echt op de voet. Lange tijd was het vooral een bron van ergernis. Met de VVD vaak als grootste partij in de raad ging in ons dorp het zakelijke nogal eens voor het algemene belang. Een hele reeks aardige panden en villa's is zo verdwenen onder lelijke appartementencomplexen en op de plaats van het Soester Natuurbad staat nu een luxe hotel met golfbaan.

Maar aan sommige burgemeesters heb ik nog wel herinneringen. En Noordergraaf is niet de enige die met ruzie vertrekt. De eerste die ik me herinner is Baron Bentinck, die het ambt beklede van 1946 tot '72.

In de vroege jaren '60 waren mijn ouders, tamelijk wanhopig, op zoek naar een woning. Na te hebben ingewoond bij beide grootouders en na de geboorte van hun 3e kind werd de toestand nijpend.

Smeekbeden bij het gemeentehuis leverden inderdaad een huis op, maar dan wel een onbewoonbaar verklaarde woning. Volgens mijn vader, die dat op grote borden in de tuin kenbaar maakte, waren er kippen in Soest die beter gehuisvest waren.

Het pand was rijp voor de sloop. Het dak lekte de vloeren waren verrot. En uiteindelijk kwam ons gezin dan toch in aanmerking voor iets anders. Een geheel nieuwe flatwoning op de Soestereng. Heel blij waren ze er niet mee, maar ach, het went. Mijn ouders wonen er nu nog. Baron Bentinck trof het beter. Die werd later slotvoogd van het Muiderslot.

En een paar jaar geleden heb ik nog een poosje meegedaan aan zwemmen voor gehandicapten en chronisch zieken, dat georganiseerd werd door het Bentinck Fonds. Dat heeft ons dorp dan toch te danken aan de baron.

Zijn opvolger was mevrouw Corver-van Haaften, oud kamerlid van de VVD. Van haar herinner ik me een relletje. Zij bewoonde een fraaie villa in Soestduinen en liet een openbaar fietspad, dat naar haar zin te dicht langs haar tuin liep, een stuk verleggen. Ten koste van een stuk bos ! De linkse oppositie sprak er schande van.

Haar opvolger, in 1980, was partijgenoot Paul Scholten. Hij hield het 9 jaar vol, maar vertrok uiteindelijk omdat niemand in het gemeentehuis nog met hem door één deur kon. Het belette hem niet om vervolgens burgemeester van Arnhem te worden. En daar heeft ie het, geloof ik, niet onaardig gedaan.

Aan de volgende 3 burgemeesters, twee van CDA-huize, een van VVD, heb ik geen herinneringen. Eigenlijk weet ik ook niet zoveel van Noordergraaf, die nu vertrekken moet. Hij is de eerste in ons dorp die uit de SGP komt. Het schijnt dat hij zich nogal heeft ingezet voor het beschermen van de zondagsrust. Wat niet vreemd is, gezien zijn politieke overtuiging.

Maar in de krant lees ik ook veel uitspraken van dorpsgenoten die het een prima vent vinden. Anderen zijn blij dat hij ophoepelt. Tsja, veel kunnen we er toch niet aan doen. Een burgemeester wordt je toegewezen en dat kan mee of tegen vallen...
De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman.

Ga naar het Strip-overzicht van dit jaar voor de vorige hoofdstukken van het Stripmannen-vervolgverhaal. 


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek onze nieuwe internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 6 opmerkingen:

Antoinette Duijsters zei

Ja Burgemeesters, hier hebben we lang gekampt met een CDA plaag:-)
Pracht strip.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

SGP-burgemeesters zijn zeldzaam. Soest is dus een rechtse gemeente, mag ik zo stellen.

Jan de Stripman zei

@antoinette - dank je wel ! In het verleden was het hier meestal VVD, soms ook CDA, dat de burgemeester leverde.

@zelfstandig journalist - Soest is lang gedomineerd door VVD en CDA, maar nu zijn er 2 lokale partijen het grootste in de raad: Gemeentebelangen Groen Soest en Soest 2002. GGS is daarvan de grootste en is tamelijk progressief...

martin zei

Gisteren keek ik naar de wereld rond in tachtig dagen. Daarin komt het book dat het Vrijheidsbeeld vasthoud naar beneden donderen. Dan valt het bij de Stripmannen nog mee.

Jan de Stripman zei

@martin - Ja, hoor ! De Stripmannen hebben alles onder controle...;o)

ramireziblog zei

Zolang ze maar in de gaten hebben dat ze er voor ons zitten en niet andersom...