zondag 24 juni 2012

Alweer een nieuwe computer ?Ik ben ondertussen de tel een beetje kwijt geraakt. Hoeveel computers heb ik inmiddels versleten ? Ik zou het niet meer weten. Maar onderhand zullen het er een stuk of 10 zijn.

Mijn allereerste pc kreeg ik te leen van de vereniging waar ik het clubblad voor maakte. Een XT was het, de kenners krijgen nu tranen in de ogen van nostalgie. Zo'n grote, zware, grijze kast, met een sleuf, waar van die enorme, slappe, floppydisks in moesten.

Het ding werkte met MS-DOS, nog geen Windows dus en ook geen muis. Als je iets gedaan wilde krijgen moest je ingewikkelde commando's in typen. Die kon ik opzoeken in een boek dat ik erbij kreeg. Er zat een piepklein, zwart-wit, beeldschermpje bij en een matrixprinter, met een inktlint en van die grote stapels, geperforeerd, kettingpapier.

Ik kon er mijn redactionele stukjes op typen. Maar meer ook niet. Geen spelletjes, geen plaatjes of geluid, geen internet, niets. Het was eigenlijk niet meer dan een ingewikkelde typemachine. Maar daarna ging het snel. Op de volgende pc, een 286-er, dat staat voor het type processor, zat al een spel ! Tetris !

Daarna kocht ik er een, tweedehands, waar Windows op zat. Daarbij kon je dus wel de muis gebruiken. En die had een echt kleurenbeeldscherm !! Ja, in de jaren '80 maakten we nog echt technische reuzensprongen.

Ze lijken wel steeds korter mee te gaan, die computers. De laptop, die nu toch echt aan vervanging toe was, want het beeldscherm vertoonde allerlei vreemde kleuren, was nog geen 3 jaar oud. En de nieuwe, die op een paar punten een stuk beter is, was nog goedkoper dan de oude ook.

Daar zit hem volgens mij de kneep. Vroeger kocht je een apparaat, een vaatwasser, of een radio, dat gewoon deed wat het moest doen en dat je bleef gebruiken tot het helemaal versleten was. Ging het stuk dan liet je het repareren. En pas na 20 of 30 jaar kocht je weer eens iets nieuws.

Maar met de apparaten van tegenwoordig gaat dat niet meer zo. De eerste nieuwe pc die ik kocht was twee keer zo duur als de nieuwe laptop. Die is zo goedkoop daar ga je geen 100 euro aan spenderen als hij stuk is. Voor een paar honderd piek meer heb je weer een splinternieuwe !

Met mijn nieuwe laptop ga ik vermoedelijk precies zo internetten, verhalen schrijven en foto's bewerken als met de vorige, of de pc die ik daarvoor gebruikte. Daarvoor was het was helemaal niet nodig om een nieuwe te kopen. Toch heb ik dat gedaan.

En ik ben de enige niet. Ik heb zelfs een paar pc's en fototoestellen in huis, die ik van anderen cadeau gekregen heb, omdat ze zelf iets nieuws gingen kopen. En die apparaten waren zelfs nog helemaal niet stuk, ze doen het nog uitstekend ! We laten kapotte dingen dus niet meer repareren en kopen al nieuwe terwijl de oude het nog prima doen.

Om ons koopgedrag nog een beetje te stimuleren komen fabrikanten telkens weer met nieuwe snufjes. Zo heeft Windows inmiddels weer een nieuwe versie van zichzelf op de markt gebracht. Nog maar 2 computers geleden werkte ik, heel gelukkig en tevree, met Windows XP. Daarna was ik nog maar net gewend aan Vista en nu moet ik alweer overschakelen op Windows 7.

Om heel eerlijk te zijn zie ik de voordelen daarvan niet echt in. Okee, XP liep veel vaker vast dan Vista. Fijn dat ze dat verholpen hebben. Maar al die vreemde fratsen die je er ongevraagd bij krijgt...? En dan het verdwijnen van oude vertrouwde programma's als Moviemaker en Outlook...

Het zal wel weer wennen, maar omslachtig en onhandig blijft het. Net als het overzetten van je bestanden en adresboek en het aansluiten van je randapparatuur. Je bent zo 3 dagen verder voor alles het weer een beetje normaal doet.

Vermoedelijk is het ook allemaal maar voor een paar jaar. Dan zal deze laptop wel weer de geest geven en heeft Windows weer een nieuwe incarnatie verzonnen om het zijn gebruikers lastig mee te maken. En dan zal ik wel weer iets nieuws kopen. Goed voor de economie, maar ik zou liever iets hebben dat het gewoon goed doet en lang meegaat.

Zie Wikipedia voor: XT – 286 processor – MS DOS - Windows en Tetris De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van deze episode.

Ga naar het Strip-overzicht van dit jaar voor de vorige hoofdstukken van het Stripmannen-vervolgverhaal. 


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek onze nieuwe internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


11 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik heb mijn laptop ondertussen vierenhalf jaar. Daarvoor had ik bijna acht jaar gedaan met een PC met Millennium Edition en daarvoor Windows 95. Aan tien pc's kom ik dus lang niet :-).

lebonton zei

ik hoop dat m'n pc (nu 4 jaar) in relatieve zin net zo'n uithoudingsvermogen heeft als de auto (10 jaar), fiets (12,5 jaar) en stereo (20 jaar). ik ben zuinig, niet gierig.

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Ik denk dat ik ietsje overdrijf, met de nieuwe laptop erbij ben ik nu aan mijn 9e bezig, in 26 jaar. Een gemiddelde van bijna 3 jaar, dus.

Als je daarbij rekent dat ik er 2 tweede hands heb gekocht en 1 een afdankertje van een vriend was, valt het nog wel mee, toch...;o)

@lebonton - Het oudste apparaat hier in huis is de vaatwasser, die is ongeveer 30 jaar oud en doet het nog goed. We kopen hier ook niet snel iets nieuws...;o)

Johan HvD zei

Neen, 10 pc's heb ik nog niet versleten maar het zullen er wel zo een 6 à 7 zijn, waarvan ik er 2 of 3 maar korte tijd heb gehad.
Het hele computergebeuren maakt me soms dul en ik ben nu dan ook blij dat ik een behoorlijk apparaat heb dat een beetje goed werkt mèt W7 alweer.

Maar ja, misschien is dat na korte tijd al weer afgelopen. Gewoon vanwege mijn reparatiedrift dat achteraf niet helemaal goed verlopen is en het apparaat fouten gaat vertonen met alle gevolgen van dien...

Maar, Stripman, wees gerust, bij tijd en wijle sta ik bij de erkende reparateur die mij dan vertelt dat ik iets niet had moeten doen...

Zo had ik een tijdje geleden een pc aangeschaft met een 500GB schijf en Vista. Liep allemaal gesmeerd maar ik vond de Vista maar niets.
Ben aan de slag gegaan om XP opnieuw te installeren en na twee à drie dagen was de 500GB schijf veranderd in krap 20GB schijfje. Ik wist er geen raad meer mee en heb de erkende reparateur geraadpleegd. In no time had hij de zaak geregeld. Maar omdat het systeem van een nieuwe naar een oudere besturing ging, begon het toch fouten te vertonen. Uiteindelijk heb ik een dikke maand terug een andere pc, bij de erkende reparateur, gekocht. Ik doe er zelf maar niets meer aan... :-()

Antoinette Duijsters zei

Een duidelijker voorbeeld van hoe verspillend onze economie werkt.

martin zei

Op mijn eerste eigen PC, een 286 kon ik gewoon met de muis thuis het blad en allerlei ander subversiefs met cursur én muis vormgeven (het was in Ventura DSP).

Voor mijn werk kocht ik een snellere computer vanwege het internet. Ik vond dat een computer daar een levensduur van drie jaar zou moeten hebben.

Met die eerste deed ik het heel lang. De tweede was een afdankertje van TNO, de derde staat er nog (ik gebruik hem nog wel eens. Het was een miskoop bij een bedrijf dat al weer verdwenen is) en op de vierde schrijf ik dit stukje.

Ik begon in 1988 (24 jaar met vier computers). Niet slecht begrijp ik.
Ook al aan mijn derde gsm. Wat een verspilling allemaal.

natuurkieker zei

Ja wanneer moet je echt vervangen en wanneer noem je het verspilling.
Ik heb stereo-installatie van wel 30 jaar, doet het nog prima, ook een oude analoge tv.
Maar mijn laptop is inderdaad een jonkie van ruim een jaar...
Met alle drie even gelukkig en vervanging als iets echt stuk is.
Zo kun je lang sparen voor vervangende zaken :-)
Natuurkieker Coby

Bart zei

Ja, ik probeer met mijn apparaten altijd zo lang mogelijk te doen, het vervangen komt pas als het echt kapot is... :-)
Begonnen in de jaren '80 met een Atari ST 1040 (vergelijkbaar met de Apple Macintosh en de Commodore Amiga, destijds, alledrie goede muis- en windowscomputers al vóór dat de PC's er mee uitgerust waren.
Pas in 1998 mijn eerste PC. Ik deed er 6 jaar mee, toen ging-ie kapot. Mijn tweede PC leefde net zo lang, ook 6 jaar. En mijn derde PC kreeg ik van mijn zwager, een tweedehandsje, dat helaas veuls te amechtig en storingsgevoelig is.
Parallel aan dit alles had ik een krijgertje als laptop, De Compaq Presario, die rond de afgelopen jaarwisseling ter ziele ging.
Nu doe ik vrijwel alles op een mooie notebook van Asus, met Windows 7, de fijnste en beste computer tot nu toe...
In 25 jaar dus 6 computers, waarvan 2 krijgertjes.

PS mijn auto (Oude Schicht) is inmiddels 12 jaar oud.

Jan de Stripman zei

@johan HvD - Reparateurs zijn mij te duur. Maar voor noodgevallen heb ik handige vrienden...;o)

@antoinette - Ja, het is idioot...

@martin - Ik ben ook aan mijn 3e mobieltje bezig, maar dat waren allemaal afdankertjes...;o)

@natuurkieker - Dat is ook mijn strategie. Maar computers en laptops gaan snel stuk. Daar haal je de 20 jaar helaas niet mee...

@bart - Ik hoop met deze nieuwe computer in ieder geval langer te doen dan de vorige. Maar het blijft afwachten...

ramireziblog zei

Op naar windows 8 :D

Jan de Stripman zei

@ramirezi - Misschien lukt het me om die over te slaan. Windows 2000 en ME heb ik ook kunnen vermijden...;o)