zondag 10 juni 2012

EK Voetbal – Sport en mensenrechtenHet zal de lezer vast niet ontgaan zijn, het Nederlands voetbalelftal neemt momenteel deel aan het Europees kampioenschap, dat gespeeld wordt in Polen en Oekraïne. En afgezien van de vraag of Klaas-Jan Huntelaar of Robin van Persie in de spits moet spelen, dienen we ons ook weer bezig te houden met de mensenrechten.

Niet voor het eerst want er woedde ook al een felle discussie rond de laatste Olympische Spelen, in Peking. En de oudere voetbalfans herinneren zich ongetwijfeld nog de actie 'Bloed aan de Paal', tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Argentinië.

Toen, in 1978, waren het de cabaretiers Freek de Jonge en Bram Vermeulen die de trom roerden. Terecht, natuurlijk, want het militaire regime van generaal Videla had vreselijke wandaden op zijn geweten.

Vier jaar geleden was het ook een cabaretier, Erik van Muiswinkel, die actie voerde. China zou eerst de mensenrechten moeten respecteren voor er in dat land zo'n sportevenement georganiseerd zou mogen worden.

Wat mijn standpunt in 1978 was weet ik echt niet meer, maar wat China betreft vond ik het wel goed dat, door de Olympische Spelen, die mensenrechten-kwestie zoveel aandacht kreeg. De sport bezorgde de protesten een hoeveelheid aandacht die ze anders niet gekregen zouden hebben.

Dus grote sport-evenementen moet je bij voorkeur toewijzen aan dubieuze regimes om dan flink op de barricades te kunnen klimmen. Of het veel geholpen heeft is de vraag. Misschien is het daarom dat er bij het EK voetbal nog geen verontwaardigde grappenmakers opgestaan zijn.

De toestand in Oekaïne, met de behandeling van de voormalige president Timosjenko als centraal thema, wordt vooral onder de aandacht gebracht door de regeringen van deelnemende landen. Ook onze minister van buitenlandse zaken gaf te kennen dat leden van het kabinet en het koninklijk huis de wedstrijden zouden mijden, als de ex-presidente niet beter behandeld zou worden.

Deze week kwam premier Rutte met de mededeling dat mevrouw Timosjenko inderdaad netter behandeld werd en dat er hoop was op een eerlijker procesgang. Met gevolg dat er nu toch een minister naar de 1e wedstrijd van Oranje is gaan kijken.

Rutte toonde weer eens zijn optimisme door te verklaren dat hij zelf, met de kroonprins, aanwezig zou zijn bij de finale. Alsof er niet eerst een hele reeks wedstrijden, met goed gevolg, afgewerkt zouden moeten worden.

Uit oogpunt van bezuinigingen wonen de leden van het kabinet niet meer dan twee wedstrijden bij. Waaruit nog maar eens, ten overvloede, blijkt hoe belangrijk sport als politiek uithangbord is.

Hoe dan ook. Als de buitenlandse protesten er inderdaad toe geleid hebben dat de mensenrechten in de Oekraïne beter gerespecteerd worden, zou dat mijn stelling onderschrijven. Een groot sportevenement zet de schijnwerpers op het organiserende land en maakt protesten tegen misstanden effectiever.

Laten we dan hopen dat de houding ten opzichte van homo's en minderheden ook verbetert. En niet alleen in de Oekraïne maar ook in Polen waar sommige spelers van Oranje, tijdens de training, begroet werden met oerwoudgeluiden. Op de Belgische zender Canvas riep de zwarte, Engelse voetballer Sol Campell gekleurde supporters zelfs op om niet naar het EK te komen. Het racisme in de stadions is zo geweldadig dat '...je riskeert terug te komen in een doodskist...'.De Strip: Deze aflevering van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 van deze episode.

Ga naar het Strip-overzicht van dit jaar voor de vorige hoofdstukken van het Stripmannen-vervolgverhaal. 


Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek onze nieuwe internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 
14 opmerkingen:

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Ik vraag me af waarop Rutte zijn uitspraken baseert. Afijn, waarschijnlijk hoeven de Nederlandse bewindslieden geeneens meer veel reisjes naar het EK te boeken. Kunnen ze het geld sparen voor de OS.

Bart zei

Meer nog dan om Timoesjenko & de mensenrechtenschendingen was ik laaiend over de grove en brute moordpartij op zwerfdieren, om de straten 'netjes en schoon te houden'.
Het schijnt dat Platini het zelfs heeft aangemoedigd, hoe verzin je het.
Dus besloot ik eind vorig jaar al om het EK te boycotten. In mijn geval betekent dat niet, dat ik het heulemaal niet volg, maar wel dat ik niet als andere jaren trouw de meeste wedstrijden kijk, en er voor ga zitten.
En dat ik me nog regelmatig negatief uitlaat over deze wantoestanden.
Tot zover dus mijn persoonlijke invulling van een protest...

Bart zei

O ja, kritisch op het Nederlands elftal ben ik al jaren, ik ben geen fan van van Marwijk (understatement).
Het is dan ook met enig leedvermaak, dat ik gisteravond...enz...enz... ;-))

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Je zou zeggen dat als de bewindslieden het voetbal en Nederland echt een warm hart toe zouden dragen, ze dan zelf die kosten voor de bezoekjes voor hun rekening zouden nemen. Een normale supporter betaalt toch ook uit eigen zak ?

@bart - Dat had ik nog gemist. Meestal worden daklozen ook met geweld uit het straatbeeld verwijderd met dit soort evenementen...

martin zei

Hebben Turi en Tuareg iets met elkaar te maken?

Jan de Stripman zei

@martin - Niet dat ik weet. Wie is Turi ?

Antoinette Duijsters zei

Ben het niet eens met al die protesten, het westen moet eerst zijn problemen op lossen voor ze naar andere wijzen. of is het hier allemaal zo goed, is iedereen hier echt vrij?
En dan heb ik het nog niet over het dierenleed in onze vreetindustrie, de wapenhandel enz.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Politici zullen altijd zeggen dat ze tegelijkertijd ook zaken doen die nuttig zijn voor het land.

Jan de Stripman zei

@antoinette - Nee, hier is ook nog genoeg mis. Maar daar hoeven we de ogen ook niet voor te sluiten. We protesteren hier en elders en staan open voor zelfkritiek...;o)

Jan de Stripman zei

@zelfstandig journalist - Daar zij het politici voor. Maar we hoeven het niet met ze eens te zijn...;o)

martin zei

Die ging ook met een i (Tiuri) brief de bergen over naar een koning.

Jan de Stripman zei

@martin - Ah, juist ! Dat verhaal ken ik niet, maar ik kan het eens vragen aan de Geheimzinnige Hulpman, die weet veel van oude verhalen...;o)

martin zei

Jan dat gemis in je opvoeding moet je nog inhalen dan. Ik heb dat een aantal jaar gelden gedaan door het voor te lezen. Geen spijt van gehad.

Jan de Stripman zei

@martin - Dat blijkt ! De Geheimzinnige Hulpman mailt er het volgende over:

'Het klopt dat mijn saga is geïnspireerd door het prachtige boek van Tonke Dragt.
Daar komt bijvoorbeeld ook de spion Slupor in voort, en de gids Piak.
Maar daar gaat het allemaal toch een beetje anders, zoals de lezertjes nog zullen merken.

Groeten,

De Hulpman'