zondag 15 april 2012

Achteruit redeneren op zoek naar een tweede Aarde


Laatst bekeek ik een BBC-documentaire over de zoektocht naar buitenaards leven. Heel interessant. En, hoewel er nog geen levensvormen zijn waargenomen, heeft men al wel een aantal planeten gevonden, buiten ons zonnestelsel, waar leven mogelijk zou kunnen zijn.

Wetenschappers zijn toch maar knappe lieden. Maar tijdens het kijken bekroop me af en toe het gevoel dat men aan het achteruit redeneren was. Aangezien het leven dat we kennen, hier op Aarde, onder bepaalde omstandigheden is ontstaan, zoekt men naar andere planeten met vergelijkbare omstandigheden.

Men heeft het bijvoorbeeld over de bewoonbare zone, rondom een ster. Op hemellichamen binnen die regio zou stabiel vloeibaar water aanwezig kunnen zijn. Het is er niet zo koud dat alles bevriest en niet zo heet dat alles verschroeit. En water is een onmisbare bouwsteen voor het leven dat we hier op Aarde kennen.

Daar zit wat in. Maar het is net alsof je naar een wielerwedstrijd kijkt die achterstevoren wordt afgewerkt. Je ziet de winnaar over de finish gaan en vervolgens ga je alle omstandigheden na waaronder zijn overwinning heeft plaatsgevonden.

Je zou zo gemakkelijk tot de conclusie kunnen komen dat er maar één mogelijke winnaar is. De persoon die je aan de eindstreep ziet juichen is het onontkoombare gevolg van de gebeurtenissen en omstandigheden die je daarvoor waargenomen hebt.

Wielerliefhebbers weten dat de praktijk veel onzekerder is. Er zijn talloze omstandigheden denkbaar, pech, een regenbui, een onvoorzichtige toeschouwer, een verkeerde beslissing, een overstekende hond of trein, die er voor kunnen zorgen dat een andere renner als eerste de finish bereikt.

Dat maakt sportwedstrijden ook leuk. Je weet van tevoren de uitslag niet. En dan duurt zo'n wielerkoers maar een paar uur. Moet je je voorstellen wat er allemaal anders had kunnen lopen, in de miljarden jaren, die nodig zijn geweest om de nu bekende levensvormen te laten ontstaan.

En als je het nieuws een beetje volgt, weet je ook dat hier op Aarde regelmatig leven ontdekt wordt, op plekken waar biologen dat eerder niet voor mogelijk hadden gehouden. Onder immense druk, op de bodem van de oceaan, in het poolijs, diep in donkere grotten, in meertjes vol giftige stoffen enzovoort.

Onze Aarde is maar één van de planeten die rond de zon draaien. Onze zon is maar een klein sterretje in het Melkwegstelsel, waarin vermoedelijk 200 tot 400 miljard sterren rond draaien. Onze Melkweg is maar één sterrenstelsel in een heelal waarin al honderdduizenden sterrenstelsels waargenomen zijn.

Het aantal planeten in het heelal loopt vermoedelijk in de biljoenen. Dat is zoveel dat de vraag niet zou moeten zijn of er buitenaards leven bestaat. Met dat enorme aantal mogelijkheden moet dat wel. Maar het zal er wellicht heel anders uitzien dan we verwachten. En of we het hier ooit te zien krijgen is weer een heel andere kwestie.

Met de huidige stand van techniek doen we er al meer dan een half jaar over om onze buurplaneet te bereiken. Het kost vele jaren om zelfs maar ons zonnestelsel te verlaten en nog veel langer, om bij een volgende ster met mogelijke bewoonbare planeten te komen.

Dat wordt dus nog even geduld oefenen...

Zie ook op Wikipedia: Buitenaards Leven 


De Strip: Deze episode van het Stripmannen-vervolgverhaal is weer gemaakt door de Geheimzinnige Hulpman. Klik hier voor deel 1 - deel 2 en deel 3 van dit verhaal


Ga naar het Strip-overzicht van dit jaar voor de vorige hoofdstukken van het Stripmannen-vervolgverhaal. 

Klik op de strip voor een grotere weergave. 

Bezoek onze nieuwe internationale, Engelstalige, website: The Amazing Comics Men

Ga voor eerdere hoofdstukken naar het Strip Jaaroverzicht van 2011 


9 opmerkingen:

Marleen zei

Een leuke metafoor van de wielerwedstrijd. Zo zijn er wetenschappers die voorstanders zijn van theistische evolutie, een wereldbeeld waarin God het universum en haar wetten zò schiep dat evolutie de mens als kroon op de schepping kon voortbrengen. Dat is in hun optiek dan ook de enige mogelijke oplossing voor evolutie van leven. De enige mogelijke winnaar van de wedstrijd.
Het onderzoek naar het ontstaan van het leven op onze planeet is nog lang niet tot een conclusie gekomen. Op Aarde valt nog erg veel te onderzoeken.

Zelfstandig journalist Antwerpen zei

Het zou wel een grandioze ontdekking zijn: leven op een andere planeet. Of men daar op die andere planeet ook zo over gaat denken, vooropgesteld dat daar ook zoiets rondloopt als de mens, blijft dan weer de vraag.

rob alberts zei

Hier op Aarde verstaan wij elkaar al vaak verkeerd.
Hoe dat gesprek met Buitenaardsen gevoerd moet worden?
En wat hebben wij de Buitenaardsen te bieden?
Verontruste groet

Antoinette Duijsters zei

Prima verwoord Stripman.
En Marleen, de mens de kroon van de schepping, laat me niet lachen, alleen dat idee, laat zien hoe verkeerd geloof is.

Jan de Stripman zei

@marleen - Dat is in ieder geval creatief met het geloof omspringen...;o)

@zelfstandig journalist - Dat geldt andersom natuurlijk ook. Maar de afstanden in het heelal staan een ontmoeting op korte termijn waarschijnlijk in de weg.

@rob alberts - Ik heb ze in ieder geval een paar leuke strips te bieden ! Hoe meer buitenaardse stripfans, hoe beter...;o)

@antoinette - Dank je !

Paul Nijbakker zei

Ik denk dat het heel wel mogelijk is dat er "levensvormen" zouden kunnen bestaan die op een andere grondslag zijn gebaseerd dan gehydrateerde koolstofverbindingen. De vraag is enkel of wij die uit onze optiek wel zouden kunnen herkennen. Als je ergens in het universum gaat zoeken naar leven dan maak je de beste kans het te vinden in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met de jouwe.

Jan de Stripman zei

@paul - Natuurlijk. Maar men zegt ook wel dat je, als je gaat zoeken naar buitenaards leven, beter geen biologen mee kunt nemen...;o)

martin zei

Ha en dan komen de triffits of weet ik veel wie hierheen en dan zitten we met de gebakken peren (en jij houdt niet eens van stoofperen, als ik me het goed heerinner).

Weg met die raketten en schotels. Ga maar mieren bestuderen en stuifmeelkorrels en hersenen en .... Niet helemaal serieus dit voorstel, maar wel een beetje. De aarde is rond, voeg ik ter verdediging van mezelf toe!

Jan de Stripman zei

@martin - Tegen zulke argumenten en voorstellen kan ik niet op.

Mieren zijn heel interessant en talrijker dan mensen. Goede kans dat het eerste buitenaardse wezen dat men vindt een mier is...!